Signe Persson-Melin

av | sep 1, 2022 | Okategoriserade


En svensk stilikon inom svensk design, ja självaste Signe Persson-Melin avled igår vid en ålder av 97 år gammal, redan saknad men vilket avtryck hon gjort under sin tid på jorden och i branschen.
Det fina i kråksången som gör denna sorgliga historia lite ljusare trots allt, är att hennes fina alster finns kvar och påminner oss om hennes storhet i evighet.
Signe som  gjort sig känd för sin vackra keramik som älskas av så många utbildade sig bla  i Köpenhamn och vid Konstfackskolan i Stockholm.
År 1951 öppnade hon egen verkstad i Malmö, och efterhand blev hennes kryddburkar, tekannor väldigt populära.
Framförallt hennes tekannor har gått som en röd tråd genom hennes designhistoria då bla några modeller som serieproducerades för Boda Nova, men även unika tekannor som blir jättedyra på auktion.

Tekannorna i fråga har ett speciellt formspråk, ja man känner ofta igen en Signe-kanna eftersom flera har en rektangulär botten, tekannan Myrten ovan har hon formgett för Svenskt Tenn och et finns även en mjölkkanna i samma stil.
Några av de tidiga är i brun lera, ibland med ristad dekor, kannan Kinesen som formgavs under 1970-talet för Rörstrand har gjorts med olika glasyrer, bland annat en saltglaserad version 1982. 1990 ritade hon en rektangulär tekanna med chünglasyr åt Höganäs Keramik.
Senare i karriären var Signe Persson-Melin verksam som formgivare på frilansbasis åt bland annat Boda Nova och Höganäs Keramik, och  var även professor vid Konstfackskolan i två omgångar och gjorde också offentliga keramiska utsmyckningar.

Nu i sommar när vi var i Fiskebäckskil, gjorde jag faktiskt ett Signe Person-Melin fynd, jag hittade nämligen fyra mindre ugnsformar/suffléformar  med korkunderlägg från Boda Nova på loppis.
Formarna var nästan som nya och i originalförpackning och jag betalade 80 kr för alla fyra. Suffléformarna är designade av Signe för Boda Nova i början av 1970-talet, ja ungefär samtidigt som sufflé trendade matmässigt.
Ett tips är att hålla utkik på auktionsfirmorna efter tex Signe Persson Melins alster och då kanske främst hennes tekannor.

Vila i frid Signe, ditt minne lever kvar.

*egna bilder samt två bilder från Pinterest

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *