Användbara golvlister från D-cor

av | aug 25, 2022 | Okategoriserade

*inlägget är skrivet i samarbete med D-cor

I detta inlägget ska det ännu en gång handla om renoveringen av vår lilla lägenhet här i Torekov, och nu tänker du kanske, det måste väl ända vara färdigt nu?
Men nej, allt är inte riktigt klart ännu, och vi har väl inte haft någon direkt brådska utan funnit oss i att ta det lite som det kommer när det grövsta väl var färdigt.
Ja, det blir väl ofta som så när man först tänker att ”Nej, det är inte så mycket som behöver fixas”,  men när man sen väl satt bollen i rullning, så ger det ena det andra och sen bullrar det bara på.
När vi köpte lägenheten så var den egentligen nyrenoverad med både nytt fint massivt trägolv, nytt kök, badrum med både dusch, badkar och tvättpelare samt ett inrett loft ovanpå själva lägenheten.
Dock kände vi att nya ytskikt samt golvlister måste vi ha, sen utökades det till nya fönsterbrädor, lister runt fönsterna, elementskydd, en kakelugn som murats upp, ny platsbyggd trappa, platsbyggd förvaring och en vägg som öppnats upp mot hallen….
Jag kan ha glömt något men i grova drag, och det blev ju en hel del mer som sagt.

I detta inlägget blir det fokus på golvlisterna som är betydligt högre än de standardlister som fanns på plats när vi köpte lägenheten, och som dessutom var slarvigt och fult uppsatta.
Golvlisterna i fråga är för all del högre men fortfarande klassiska och mot det moderna hållet, så att de inte går över i sekelskiftesstil, det skulle inte riktigt passa in i denna lägenheten som har ganska lågt i tak och dessutom snedtak framförallt i vardagsrummet.
Själva uppsättningen fick vi hjälp med av en snickare som vi anlitat, och samma lister har han faktiskt använt och modifierat till både fönsterlister, dörrfoder och elementskydden så att allt är i enhetlig stil.
Enligt honom var det en toppenbra och lättanvänd produkt som han verkligen uppskattade att arbeta med, och  dessutom extra skraptåliga och inte känsliga för värme/kyla så skarvarna förblir homogena.
Jag är jättenöjd med resultatet så winwin för alla, och är man bara lagom mycket händig så kan man säkert fixa samma om man man tycker att detta ser fint ut.

Mina elementskydd med egen design som snickaren sen gjort och anpassat till våra fönster.
Egendesignade kanske är att överdriva men iallafall med eget snitt och tillverkade till viss del med hjälp av de superbra produkterna från D-Cor
Deras produkter kan man använda där man vill sätta prägel på sitt hem och göra det på ett smart sätt.
Framför allt har de produkter som skapar sekelskiftesmiljöer men även mera klassisk stil.
Det är ju viktigt att ta hänsyn till hemmets karaktär när man gör sådant så att det inte blir en total stilkrock.
Dekorlisten på sidan är samma som vi använt som golvlist fönsterlist och dörrfoder i hela lägenheten, dock har vi halverat golvlisten så att de harmonierar med varandra och för att de skall stämma i tjocklek har vi limmat på en smal list på baksidan.
Själva listen på baksidan är tagen från spillbitar som vi kapat till rätt tjocklek, ha inget har gått till spillo vilket är så himla bra!

Här har vi låtit golvlisten följa med runt den platsbyggda bänken och sent gömt sladdarna på baksidan av listen till diverse apparater som vi har bakom dörrarna.
Golvlisterna har utrymme på baksidan just för att dölja fulla sladdar och behöver vi byta eller ta in fler sladdar så är det bara att ta bort listen då de till huvuddelen bara är limmade mot väggen eller som i det här fallet mot bänkens sockel.

Här har vi fortsatt upp med golvlisten runt fönstret och vi fick till det genom att såga bort en del av nederkanten av listen och limma på den på baksidan så att man döljer fodret runt fönstret.

Enligt snickaren så blev han förvånad hur lätt det var att såga och arbeta i detta för honom nya material som är polyuretan, ett material som dessutom klarar våtrums- och utomhusklimat.
En stor fördel är att materialet inte torkar ihop efter hand så som trä tenderar att göra, så du slipper att spackla om skarvar efter några månader, ja en gång räcker sen är det klart.

Samma sak runt dörrarna i lägenheten, och lägg märke till den snygga skarvningen mellan golv och dörrlist.
Här har vi inte spacklat skarven då den i sig får ett mycket fint utseende.

Golvlisten följer även med som en vacker inredningsdetalj i hela lägenheten och är som en fin inramning/sockel till den platsbyggda garderoben som vi låtit snickaren göra enligt mina instruktioner.

Vidare in i sovrummet och här ser man hur listen avslutar sidorna på elementskyddet och fortsätter upp i linje vid fönstret som också fått ny massiv fönsterbräda i trä.
Små detaljer som gör stor skillnad för helheten, ja jag återkommer ju ofta till denna devis och det är verkligen sant.

Jag tror att du förstår att jag blev supernöjd med resultatet,  plus att min man som normalt sett är lite skeptisk till allt nytt är även han imponerad av med materialet och hur bra det blev.
Ja så pass att han även köpt nya fina dörröverstycken i sekelskiftesstil från D-Cor som ska användas till våra pardörrar från 1906 i våningen i stan,  men det är en annan story.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *