Inredningsnyheterna v.33 /2022

av | aug 20, 2022 | Okategoriserade

Hej!

Vecka 33, hur hände det? Helt otroligt att sommaren går mot sitt slut och tar klivet in i sensommar och innan vi vet ordet av är hösten här..
Ja, allt fler verka komma tillbaka till arbetet igen efter semestern, och pressmeddelanden duggar tätt i min mailbox om höstens nyheter.
Ett annat kvitto på att hösten är på ingång är att inköpsmässan Formex går av stapeln i Stockholm i nästa vecka och nästkommande vecka blir det för 20-onde året  Stockholm Design Week 
Och på tal om saker som komma skall, snart är det val i Sverige, ett viktigt ämne och ställningstagande för oss alla, och nu i veckan drog valkampanjandet igång på riktigt med partiledardebatter hos både Expressen och Aftonbladet, ett scoop via Kalla Fakta när det gäller hur partierna beter sig när det gäller gåvor till deras partier…Nja, inget förvånar mig längre, nu när det viktigaste av allt när det gäller att vara politiker verkar att vara att framstå som kändisar i olika TV-program osv.
Annat som är jätteviktig är att det är just en KVINNLIG statsminster och isåfall är min kandidat Ebba Busch och ingen annan.
Missförstå mig rätt, jag tycker att det är jättebra med en kvinna vid makten, men ponera motsatsen, att man så tydligt tryckte på att det viktigaste av allt är att det är en MANLIG statsminster, som det skulle låta i leden då…
Nog om detta, men iallafall en koppling finns det till bilden ovan (lånad bild från Skeppsholmen Sotheby , för visst minns du att bloggaren/mäklaren Andrea Brodins föräldrahem såldes till Statens Fastighetsverk för en ansenlig summa (59miljoner) och att det var väldigt mycket hysch hysch om vad fastigheten skulle användas till.
Nu i veckan avslöjades det att här ska ingen mindre än statsministern ( vem det nu må bli)  husera under tiden som Sagerska Huset och hela kvarteret Lejonet där även UD håller till ska renoveras.

Först ut har vi några höstnyheter som jag fick skickade till mig nu i veckan från det danska designvarumärket &tradition
Vi ser mattan Cruise designad av All the way to Paris i nya kulören Mumbai Golden Brown och Aden Dessert Beige, väggarmarturen Tabata LN10 designad av Luca Nichetto samt en ganska så klassisk vägglampett i mässing, Votive AV20
signerad den norska designstudion Anderssen & Voll

Ett pressmeddelande från solskyddstillverkaren Luxaflex damp ner i veckan, ett utskick som berättade om att de gjort ett samarbete med den prisbelönte arkitekten Andreas Martin Löf med lösningar för sol- och insynsskydd  i hans magiskt fina sommarhus.
En sparsam inredning genomgående som går i en härligt jordig färgpalett – så även de motoriserade och mörkläggande Duette -gardinerna  i husets sovrum.

Den danska arkitektur och designstudion Norm Architechts är aktuella med en ny bok som bär namnet Soft Minimalism och som titeln vittnar om är ju detta den stilen som så pricken som så tydligt präglar de olika projekt som de stått bakom genom år och så ännu idag.
Härligt att se att man kan vara sin stil trogen trots de trender som kommer och går och fortfarande finnas med i uppe i toppskiktet av studios.

Stockholm Design Week  som jag nämnde i min inledning firar 20 år med en extrainsatt designvecka som hyllar skandinavisk design den 5-11 september.
Under dagarna kommer det att bjudas på öppna showrooms, ateljéer, inspirerande utställningar och samtal och till skillnad mot branschmässorna så är denna tillställningen även öppen för allmänheten att ta del av.
Stockholm. Stockholm Design Week inleds på NK med utställningen MOVING FORWARD som lyfter fram aktuella tendenser inom skandinavisk inredning och design och är kurerad av de norska stylisterna Kråkvik&D’Orazio.
Jag har  mina funderingar på att åka upp till Stockholm då så tipsa mig gärna om det är något som jag inte får missa!

Anrika mattillverkaren Kasthall lanserade under Milan Design Week nu i somras mattan Quilt som vi ser här ovan i bild.
En handtuftad matta av ull och linne i kombination som skapar en vacker struktur.Mattan är designad av Kasthall’s in house  designer Ellinor Eliasson med inspiration från designikoner som Anna Albers and Sheila Hicks samt japansk lapptäcksteknik.
Photo @clivetompsettphotographer

Den belgiska keramikproducenten Domani har nyligen lanserat en kollektion med namnet  Melides, en handgjord kollektion som de gör i samarbete med den erkände arkiteken och designern Vincent Van Duysen.

Kollektionen innehåller olika krukor och urnor med mjuka sensuella former och taktil textur som passar för såväl inomhus som utomhusbruk.

Domani fremstiller keramik af høj kvalitet, der afspejler dens håndværkeres passion. Domani mener, at tilstedeværelsen af en simpel krukke eller potteskjuler – hvad enten det er som et selvstændigt stykke eller som et kar til planter – bør inspirere til en følelse af poesi og indgyde sjælfuldhed i enhver have, terrasse eller indvendigt rum.

I veckan var det fest hos Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm, ja i detta fallet var det inte just Svenskt Tenn som stod i fokus utan Vouge Scandinavia som firade deras 1-års jubileum.
För att fira detta har man i samarbete med Svenskt Tenn gjort en specialutgåva av deras  Augusti-September utgåva och helt enkelt bakat in denna i en textilklädd box klädd i den välkända textilen Baranquilla mfl .

Iittalas omtyckta Taika mugg  som blivit en samlarmugg för många firar i år 15-årsjubileum och firar detta med ett nytt mönster som är en limited edition.
Formgivare till muggen är Heikki Orvola och det är designern Klaus Haapaniemis livfulla konst som ligger bakom det magiska mönstret som pryder koppen.

Ferm Living skickade en påminnelse om att det är dags att ta tag i rutinerna igen efter sommaren, skapa ordning och reda på hemmakontor och arbetsplatser.
Förslagsvis tycker de att man ska använda deras nya kollektion  Yama till ändamålet, en kollektion med skulpturala men fortfarande funktionella ting tillverkade av återvunnen aluminium med matt obehandlad finish.

Hösten hos Marimekko både när det gäller inredning och mode går i olika bruna nyanser, ja och som ofta när det gäller nyss varumärke är det välkända klassiska mönster som förärat med trendkulören i fråga.
Helt ny är dock deras ryggsäck ovan i bild, Everything Backpack Unikko som är ett hett tips nu i skolstartstider om inget annat.

Nyhet nummer två i denna listan där ingen mindre än den belgiske designern Vincent Van Duysen har varit i farten, och denna gången i samarbete med italienska lamptillverkaren Flos.
En nyhet med modifikation då bordslampan designad av Van Duysen funnits sedan tidigare men som nu även finns som golvlampa.

Danska HAY släpper ett samarbete, en limited edition i samarbete med Loji Höskuldsson inför CHART 22 som är ett nordiskt konstevent som går av stapeln 25-28 augusti.
Här är det klassiskt broderi som lyfts fram och får at plats på minget mindre än en soffa som går under namnet
”An Attempt to Refine the Backyard”.

Eva Solo släpper deras vana trogen deras klassiska omtyckta produkter i nya kulörer både vår och vinter, och inget undantag från den regn nu i höst.
Alla nyanser av brunt är ju trendigt i höst så detta har man givetvis anammat samt en aquagrön nyans som inte kom med på bild.

Serax pyttsar ut deras nyheter i små portioner nu under hösten, och denna veckan är det  nya köksaccessoarer designade av stjärnkocken Sergio Herman som vill visa upp sig.
Den sedan tidigare befintliga serien INKU utökas med nya knivar, och serien SURFACE med en vinkylare i aluminiuim.

Hela Sveriges favoritkock Tareq Taylor är aktuell med en kollektion med egna kastruller, stekpannor och attiraljer som gör matlagningen enkel som en dans, eller?
Många är ju de välkända kockar som lanserat kollektioner lika denna, och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta?
Ungefär samma som när duktiga kockar som lagar magiskt god mat lånar ut sitt namn till färdigrätter, såser osv.
Men vem vet, kanske är detta ett undantag från regeln?

Välkända Varbergs-profilen Kristin ”Krickelin” Lagerqvist som driver blogg, butik mm. är nu under hösten tillbaka i ett nytt samarbete med inga mindre än Ellos
Ja, jag har faktiskt tappat räkning på antalet samarbeten som gjorts de senaste åren men vi har sett en kuddkollektion, badkläder mm och den här gången är det med vintage-fynd som hon har samlat ihop från franska antikmarknader och loppmarknader i Varberg.
Alla produkter är handplockade av Krickelin själv vilket förhöjer känslan av att man får med sig en liten bit av Krickelin hem till sig, och fynden som Krickelin har plockat fram består bland annat av tavlor, ljusstakar, vaser och prydnadsdekorationer och alla med egna unika uttryck och detaljer.
Givetvis passar  även Ellos på att tipsa om hur man kombinerar vintage-produkterna med masstillverkade sådana och jag tycker konceptet är fint och bra på alla sätt men hade nog önskat lite mera jämnvikt mellan det gamla och det nya…
Kan det finnas en benämning som heter vintagewashing så tar jag till det nu…

Sist men inte minst vill jag tipsa om ett jätte fint hemma-hos-reportage som inte är hemma hos i den bemärkelsen utan hemma i sommarhuset på Gotland hos ingen mindre än Malin Glemme som är mera känd som Layered’s grundare.
Naturligtvis ser vi produkter från det egna varumärket i detta karaktäristiska Gotlands-hus som lyfts i ett fint reportage som gjorts av Residence Magazine.
Jag älskar hur man öppnat upp taket till nock, satt in glasdörrar istället för fonster samt inte minst låtit husets kalkstensutsida ta plats även på insidan.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns ovan i texterna som hör till varje bild

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *