Inredningsnyheterna v.25/2022

Hej!

Midsommarhelgen till trots så kikar jag in med min lista med de inredningsnyheter som jag lyckats snappa upp under den gånga veckan.
En inte speciellt diger lista av samma anledning men det är ju inget att göra åt om nyheterna sinar när sommar och semestertider hägrar hos dem flesta.
Jag brukar ju göra ett litet uppehåll med nyhetslistan under sommaren, har dock inte riktigt bestämt mig om eller när ännu utan det får jag helt enkelt se efterhand.
Men, nu kikar vi vidare på denna listan, en höstbetonad lista då de flesta av dessa kommer i butik till hösten, och en liten trendalert utfärdas för att hösten går i chokladbrunt….

Först ut denna veckan har vi Boråstapeter som lanserar konceptet Boråstapeter Studio, tapeter med helt unika motiv och mönster som måttan-passas och trycks på beställning. I konceptet hittar man 60 magiska designmönster.
Boråstapeter Studio är ett nytt, unikt koncept som gör det möjligt att låta ett stort motiv fylla en hel vägg, förvandla vardagsrummet till en grönskande oas eller framkalla illusionen av en himmel i taket. Låt valar segla genom en stjärnbeströdd himmel i barnrummet eller enorma blommor växa upp över en kal yta i vardagsrummet.

Nyligen gick ju 3 Days of Design av stapeln i Köpenhamn och då passade varumärket Fredericia på att visa upp soffbordet Ox Table designat av ingen mindre än Hans J. Wegner under 60-talet,  och som nu relanseras av nyss nämnda företag i en rad olika utföranden.

Ovan i bild ser vi en glimt av familjeföretaget Mille Nottis höstkollektion 2022, en finstämd kollektion som består av både nya produkter och nya kulörer och inkluderar serierna Satina, Duetto, Siena, Cialda och Senzo.
Som alla Mille Nottis produkter kännetecknas höst- och vinterkollektionen av textilier av högsta kvalitet i noga utvalda färger och taktila material med ett starkt fokus på hållbarhet.

Massproductions presenterar deras tredje tolkning ur serien The Crown Jewels, där fyra kreatörer blivit tillfrågade att förnya utslitna Crown Armchairs. I den senaste versionen har den svenska konstnären Åsa Stenerhag skapat två Crown Jewels av delvis återvunnen textil.
Massproductions och Åsa Stenerhag har tidigare samarbetat i utställningen Alien Autopsy 2018 där stengodsskulpturer i organiska former och texturer av konstnären dekorerade bordsserien Landa.
Denna gång är temat för samarbetet återbruk, i den ena versionen återanvänder Stenerhag tyget från en soffa som skulle kläs om, den andra versionen kläs stolen i ett stretchigt jerseytyg.

Classic Collection skickade i veckan ut ett pressmeddelande med deras höstnyheter där vi ser flera kollektioner inspirerade av naturen och de fyra elementen: jord, eld, luft och vatten.
Handknutna och handvävda drömmar som skapar olika uttryck, struktur och känsla och som signalerar naturliga avtryck som exempelvis vågor, berg och sanddyner.
Kollektionerna är vävda i småskaliga väverier, certifierade med Care & Fair och samtliga produkter är godkända enligt REACH.
Med inspiration hämtad från den torra savannen och vajande gräs blir Soumak vävd i jute som blir som en en vacker inredningsdetalj för golvet.

Note Design Studio är aktuella med den minimalistiska stolen Homage Stool designad för det japanska varumärket
Ariake, ett varumärke som för övrigt ställde ut för första gången under Salone de Mobile i Milano nu tidigare i juni.

Under 2022 presenterar Svedbergs nya högskåp med vitrindörrar som ger ännu större valfrihet och fler möjligheter att skapa ett personligt, optimerat och stilfullt badrum. ­­­
De semiöppna förvarningshyllorna ger plats för allt du vill ska synas lite extra.
Skåpen finns i två storlekar och går att få i alla Svedbergs träfärger med trähyllor och glasdörrar för att kunna passa i både små och stora badrum.
Vitrindörren har en vändbar aluminiumram med ett integrerat handtag, som är både praktiskt och elegant.
Ovan ser vi även den nya serien handfat i olika utföranden som går under kollektionsnamnet Myre.

Du som gillar Svenskt Tenn känner säkert väl till att de haft ett litet café eller rättare sagt tesalong på andra våning inrett som en del av butiken, ett koncept som stängdes ner i samband med pandemin och som saknats av många besökare i butiken.
Nu kommer det dock en glädjande nyhet, under senhösten 2022 öppnar Svenskt Tenn ett nytt café i bottenplan av butiken på Strandvägen i Stockholm.
Serveringen är utvecklad i samarbete med Petter Nilsson, grundare och ägare av restaurang Petri, och på menyn kommer det finnas ett antal hantverksmässigt skapade smårätter för gästerna att välja mellan; oavsett frukost, lunch eller middag.
Spännande!

Svenskt Tenn är även aktuella med en ny utställning i butiken för dig som har vägarna dit nu i sommar, utställningen Scents of Summer, kurerad av Karin Södergren på Svenskt Tenn.
Fotografen Ola Rindal har skapat ett videokonstverk som är en central del av utställningen där den typiskt svenska sommaren målas fram genom subtila referenser.
I samband med öppnandet av Scents of Summer lanseras även Josef Franks textilskåp 522 i två nya utföranden i hans klassiska mönster Poison och Hawaii.

Spana in Vilhelm Lauritzens ikoniska studielampa  som nu uppstår från arkiven när Louis Paulsen relanserar lampan, en lampa  som då det begav sig tillverkades till Radiohuset och studierna där.
Den nya versionen av VL Studio kommer mässingsutförande alt i mattsvart om man föredrar det.

Lagom till hösten eller mera bestämt den 26 augusti 2022 och lagom till skördetider, kommer kollektionen KRÖSAMOS hos IKEA.
En ny kollektion som består av köksredskap, servis och andra attiraljer som gör det enkelt att förbereda, servera, ge bort och dela sommarens och höstens smaker.
”Produkternas enkla former och mönster är inspirerade av asiatisk matlagning och höstens dämpade färger.” berättar
designerduon Henrik & Ida Preutz som står bakom kollektionen i fråga.

Ett annat företag som var på plats under Salone del Mobile 2022 i Milano för att visa upp deras nyheter var designvarumärket Zanat.
Jag fastnade lite extra för bordslampan Meduza designad av den tyske designern Sebastian Herkner, men det fanns även ett bord av Monica Förster, en fåtölj av Patrick Norguet mm med bland nyhetern

Sist ut i detta inlägget blir det en liten nyhet i kombination med hotelltips i semestertider för dig som vill semestra hemmavid.
Nämligen Smådalarö Gård Hotell & Spa som nyligen blev tilldelade två priser i den internationellt ansedda design- och arkitekturtävlingen LIV Hospitality Design Awards.
Hotellet  som jag själv velat besöka sedan det slog upp portarna prisades i kategorin för bästa lyxhotell och nykomling, “Architectural Design Hotel – Luxury” respektive “Architectural Design Brand New”.
Ja, älskar man designhotell med mycket ögongodis i kombination med vacker natur, spa och god mat så verkar detta koncept vara rena rama drömmen.

Foto: Sabis/Smådalarö Gård Hotell & Spa

*samtliga bilder från respektive företag som omnämns i detta inlägget är pressbilder om inget annat anges i texterna i samband med bilderna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.