Inredningsnyheterna v.24 /2022

av | jun 18, 2022 | Okategoriserade

Hej!
Då var vi framme vid veckans höjdpunkt för måna som följer min blogg, ja äntligen dags att spana in min lista med de inredningsnyheter som presenterats under den gånga veckan.
Förra veckan var det full fokus på de nyheter som presenterades under Milan Design Week och nu i veckan var det dags för Köpenshamns miniversion av en liknande vecka som de döpt till 3 Days of Design .
Så, av nyss nämnda anledning kommer de flesta nyheterna från våra nordiska grannar, men även lite annat smått och gott, häng med!

Först ut har vi danska Carl Hansen & Søn som var på plats både i Milano och med öppet showroom i Köpenhamn nu under veckan.
Senaste nytt från dem ser vi ovan i bild i form av serien Foyer i samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects, exklusivt skapad för radiohuset i Köpenhamn.
Den inbjudande, lätta och skulpturala serien blir nu för första gången tillgänglig för en bredare publik.
Foyer-serien består av en bänk, en soffa och en fåtölj och alla delar i serien kännetecknas av ett unikt samspel mellan en ekram och stoppade sitsar och ryggstöd, som ger ett svävande intryck.
Serien är omsorgsfullt klädd i tyg eller läder. Hantverket att klä sitsarna och ryggstöden, som har handgjorda knappar.
nederst i bild ser vi även den nya stolen Vega som också ingår i nyss nämnda designsamarbete.

Anrika Georg Jensen deltog också i 3 Days of Design och hade för ändamålet satt ihop en hyllningsutställning som visade deras ikoniska designföremål i silver under namnet Shaped by Silver.
Jag väljer dock att visa deras senaste nyheter i form av de fina Bernadotte-karaffen, blomkrukorna Bloom designade av Helle Damkjaer samt även den nya oljekannan som numera ingår i kollektionen Alfredo.

Senaste nytt från Skagerak ser du här ovan, ja en fin bänk av certifierad teak som en är dubbelbänk som visades upp vid Design Museum Denmark och som designats av Hugo Passos.
Bänken kommer ut till försäljning våren 2023 och finns även i en version som enkelbänk.

Och här ännu en nyhet som passar för inredning utomhus, ja danska Frama har nyligen lanserat Tasca Collection som är en vattensäker  serie som passar för caféer och restauranger, trädgårdar, balkonger osv men givetvis även inomhus om man känner för det.

 

Fritz Hansen som firar hela 150 år på designscenen firade storslaget både i Milano och under 3 Days of Design där man bla hade en tjusig paviljong i parken vid Design Museum Denmark som jag tipsat sedan tidigare.
I veckan kom det även ett pressmeddelande med deras kommande höstnyheter och där ser vi bla Arne Jacobsen’s FH 3605 Writing Desk som du ser här ovan i bild.

Designföretaget Pulpo är en personlig favorit och jag gillar deras lampor lite extra mycket ända sedan jag upptäckte varumärket i Milano för flera år sedan.
Inget undantag från regeln när det gäller den nya bordslampan Flaming Stars” designed av @nataschamadeiski , en nyhet bland många andra som visades upp i Milano nyligen.

Danska HAY var delaktiga både i Milano och under 3 Days of Design, och fattas bara annat då varumärket firar deras 20-års jubileum i år.
Med anledning av detta har man gett ut en bok om varumärket och visar såklart upp en hel del nyheter som tyvärr flera av dem är förlagda med embargo fram till i höst.
Dock såg jag deras nya belysningsnyheter HÄR samt ett designsamarbete med namnet LAILA GOHAR x HAY  tillsammans med  @lailacooks med produkter av keramik för det dukade bordet.

I veckan var det pressvisning förr ett nytt designföretag i Stockholm, och sedan dess har de nya krukorna hyllats unisont via sociala medier.
Spana i Archiella of Sweden och deras nya krukor Icon Pot med tjusiga detaljer som tillverkas i Italien.

Ellos spurtar på in i sommaren och släpper hela tiden nya samarbeten tillsammans med inspirerande kvinnor som har det lilla extra, och det senaste i raden tillsamman med The Pernille mer känd som  @prosenkilde .
En kollektion med lekfullt designade muggar som du kan spana in närmare HÄR och min personliga favorit är muggen HÄR

Iittala han tagit ett fram ett glas som ska passar extra bra till sommarens alla drinkar, ja nu utökas glasserien Essence av formgivaren Alfredo Häberli tillfört enkelhet till det dukade bordet i 20 år.
Under sommaren 2022 introducerar Iittala ett helt nytt glas som länge efterfrågats och välkomnar Essence gin- och cocktailglas till serien.

Med inspiration från konstnären Emila Ilkes minnen, historier och konst lanseras i höst ett spännande samarbete mellan henne och färgtillverkaren Alcro .
I kollektionen ingår 12 nya kulörer samt en limited edition-utgåva av Alcros nya interiöra väggfärg, ad.seren, där Emilia har designat burkens utseende.

Italienska Foscarini lanserar nu i juni Rodolfo Dordonis statementlampa Nile, en bordslampa med fot av marmor som leker med kontrasterna mellan klassiskt hantverk och industriell teknik.
Rodolfo Dordoni är en formgivare och art director som designade sin första lampa för Foscarini redan på 90-talet, och som kanske är mest  känd för de hyllade lamporna Lumiere och Buds för samma varumärke.

Veckans lista innehåller en hel del belysningsnyheter som du kanske märker, och ja med tanke på att det är nyheter som lanseras under hösten 2022 så är det ju inget konstigt med det.
Ovan i bild ser vi lampan Mito Taglio som visades upp i Milano av designföretaget Occio Lightning som med denna nyhet tar steget in i framtiden inom design och funktion för bordslampor.

Spana in Klampenborglampan designad av Mogens Lassen någon gång på 40-taet och som nu ,lanseras av danska by Lassen .
En bordslampa som aldrig varit i produktion fram tills nu när man fann skisserna för lampan via Lassens arkiv på Konstbiblioteket i Köpenhamn.

Ovan i bild ser vi en sneak peek av en kommande nyhet och designsamarbete hos inga mindre än Åhléns och Carl Larsson gården som tillsammans har skapat en sommarkollektion som hyllar paret Carl och Karin Larsson.
Kollektionen är inspirerad av vackra detaljer i paret Larssons gård i Sundborn som nu nyskapas med tidlös anda i utvalda produkter till hemmet i form av textilier, krukor, vaser samt porslin och glas, håll utkik HÄR

IKEA har släppt en rad sommarnyheter som du ser en del av här ovan, nyheter som kommer ut i butik i början av juli.
Jag gillar mönsterbilden och materialvalen, som gjorda för ett härligt sommarhus tänker jag.
Gustavianska influenser, grafiska mönster och en stor dos sommarinspiration i naturliga toner.

Alla infunceras av rang släpper ju en bok i detta nu och inget undantag från regeln när det gäller omåttligt populära inspiratören
Marie Olsson Nylander som blivit hela Sveriges husdrömmar utomlands favorit via SVT’s Husdrömmar Secilien där Marie med familj huserar i ett gammal underbart rosa hus.
Därav verkar ju rubriken vara självklar för boken som finns ute att förhandsboka i detta nu om du kikar HÄR

Transporter är ett ämne som designbranschen kanske så ofta tar upp i sammanhanget när diskussionen berör klimat och miljöfrågor  i branschen utan istället läggs fokus på hållbara material och olika tillverkningsmetoder.
Transporterna är dock helt nödvändiga i den stora produktionsapparaten och där denna ofta sker ganska så långt bort och genomförs huvudsakligen med fossila bränslen, vilket har omfattande negativ miljöpåverkan.
Just detta berör  dock Jenny Nordbergs utställning vid Vandalorum , ja där utforskar hon hur de globala transporterna av både material och varor som bär vår konsumtion inverkar på helheten.

Sist ut i detta inlägget vill jag tipsa Dig om ett fint hemma-hos-reportage som gjort hemma hos inga mindre än ägarna och grundarna till det välkända danska företag VIPP.
Ett företag vars design-nyheter jag ofta visat upp här i bloggen och givetvis är det idel VIPP som gäller i detta hem som du kan se i dess helhet HÄR.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respikte designföretag som omnämns ovan i texterna om inget annan anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *