Inredningsnyheterna v.20/2022

av | maj 21, 2022 | Okategoriserade

Då var det dags att riva veckans inredningsnyheter som hamnat under min radar under vecka 20/ 2022, ja veckorna rinner iväg mot sommar och semestertider.
I veckan hölls det två event i Stockholm värda att omnämna om än de må vara varandras kontraster, ja dels var det
Stockholm Creative Edition 2022 inne i stan och dels Antikmässan ute på Stockholmsmässan.
Varandras kontraster ja, den förstnämnda är ju den senaste i raden av designevent med olika utställningar inne i stan, och som lanserades 2021 på intiativ av Ulrika & Philippe /Atmosfär by Attar.
En kortare variant av designvecka från den 18-21 maj, och denna i min mening mestadels intressant för den utvalda skara som blev inbjudna till de olika tjusiga eventen och kanske inte så mycket för allmänheten.
Antikmässan däremot är en välbesökt mässa dit alla antikintresserade är välkomna, och denna pågår tom imorgon den 22 maj om du befinner dig i närheten.

Först ut i veckans lista måste jag tipsa dig om det senaste i raden av designsamarbeten som gjorts av inredaren och inspiratören Marie Olsson Nylander , Marie som blivit rikskändis nu på senare år eftersom hon så bjussigt bjudit in till det rosa huset på Sicilien via SVT’s Husdrömmar Sicilien.
Ett storslaget designsamarbete som görs i samarbete med HK Living och som speglar stilen och stämningen i det rosa huset i Italien och hela kollektionen förmedlar en sprudlande glädje och har en varm framtoning, varenda produkt framtagen med noga precision, inspirerad av tyger, färger och mönster som Marie själv har samlat på sig under åren.
Kollektionen består av 15 exklusiva produkter som samtliga är formgivna av Marie Olsson Nylander tillsammans med HK Living.
Kollektionen säljs alltså exklusivt hos Artilleriet och samtliga produkter är tillverkade i en begränsad upplaga, se kollektionen HÄR

I veckan skickade Himla ett pressmeddelande med deras höstnyheter 2022, och då lanserar Himla bla ett helt nytt bäddkoncept med namnet The Nest.
En premiumkollektion där sänglinnet blir det centrala i sovrummet och framtagen med det rofyllda sovrummet i fokus. för ultimat njutning och vila.
Materialet är en tunn och tätslagen percale med den mjukaste och skönaste yta du kan tänka dig, som en förnimmelse från förr ska du återuppleva en välbekant känsla, lyxig och fullständigt vilsamt. Det nya accentueras av en sammanhängande färgskala och harmonierar med något från förr. Färgerna tar inspiration från ett bleknat fotografi med dova toner, vitt, ljusrosa, beige och grått.
Personligen föll jag även för de fina handdukarna nederst i bild och ja, gillar du Himla precis som jag så lär du inte bli besviken den kommande hösten.

Det Stockholmsbaserad designföretaget Layered har i dagarna och passande inför sommaren lanserat en ny kollektion med namnet Country House Collection.
En kollektion som innehåller både mattor och soffor och min favorit av dessa är oavkortat soffan Somerset som är handgjord och klädd i en textil av 100% linne, se kollektionen HÄR

Näst i tur har vi Iittala som ständigt är aktuella med nyheter som ansluter till deras sortiment känns det som och just nu framför allt med en hyllning till Oiva Toikka’s fantasifyllda design genom kollektionen The Curious Mind of Oiva Toikka som innehåller nya mönster, bäddtextilier, porslin till det dukade bordet osv.
Sen har det även visats upp lite höstnyheter som kommer först efter sommaren och bland dessa tyckte jag att de uppdaterade krukorna som ansluter till kollektionen Napula  designad av Matti Klenell med start 2012 är finast.
Krukan är en bredare modell med tillhörande fat som lanseras i färgerna vit, beige och brun, framtagen för att kunna användas både enskilt och tillsammans med de befintliga krukorna i serien.

Det svenska designföretaget BelarteStudio har tagit  fram en innovativ tapetkollektion tillsammans med den framgångsrika keramikern Fanny Schultz.
För att ta fram kollektionen har det varit en kreativ process där olika tekniker använts för att skära ut linjer, göra former och blanda olika färger av lera för att skapa organiska mönster och intressanta färgskiftningar.Kollektion är det andra kapitlet av deras Japandi-tolkning en mix av det japanska och skandinaviska, och som tar“clay art” till nästa nivå.
Kollektionen släpptes nu i veckan och finns att spana in om du kikar HÄR

Knappast någon har väl kunnat undgå att statsminister Magdalena Andersson besökt Vita huset i veckan tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö, för att träffa president Joe Biden och diskutera den högaktuella ansökan till Nato som lämnats in i veckan av både Sverige och Finland, säkerhetsläget i Europa pga Ryssland invasion av Ukraina osv.
Och då är det ju på sin plats att överlämna en present, och i detta specifika fallet överlämnades en ljusstake som inte är vilken ljusstake som helst utan världens första ljusstake tillverkad av fossilfritt stål.
Ja, närmare bestämt en ljusstake designad av den Umeå-födda formgivaren Lena Bergström och tillverkad av Hybrit, och ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, i Oxelösund.En gåva med ett budskap såklart, att fossilfritt stål är framtiden, en svensk stolthet och en stor framtida exportvara som kommer skapa fler jobb och minska utsläppen.

Bilder Regeringen via Aftonbladet

I veckan lanserades även ett nytt svenskt porslin inspirerat av det asiatiska sättet att äta och detta från Malmö Porslin som tagit fram serien pi i samarbete med
Carina Seth Andersson
Kollektionen Pi är en basservis i högbränd porslinsmassa med transparent glasyr som innehåller små delar, i olika storlekar och olika höjder som ersätter den stora tallriken, och istället delar upp måltiden i små enheter likt ett landskap på bordet.
Malmö Porslin väljer ut och producerar vardagliga produkter med en modern twist, för dukning och kök och Pi består av sammanlagt 11 porslinsdelar och två glasvaser, munblåsta på Skrufs Glasbruk.

Bilder tagna av Pia Ulin

Senaste nytt från självaste Svenskt Tenn ser vi ovan i bild, ja en ny fin vas med namnet Pion som designats av konstnären och formgivaren Ann Wåhlström som även står bakom vasserien Iris för Svenskt Tenn designad år 2009.
Kollektionen innehåller vaser i olika storlekar och utföranden och finns HÄR

Lampan Bellhop designad av Edward Barber och Jay Osgerbys från italienska Flos är ingen nyhet i sig, men det är däremot att den nu går att få i ett nytt mattsvart specialutförande.
Velkommen til en specialudgave af Bellhop i matsort.
Bordslampan med LED som sedan tidigare finns i en rad olika kulörer, och togs initialt fram till London Designmuseums Restaurang.

Danska Stelton presenterar en rad olika sommarnyheter med den nya LED-lampan Pier i spetsen men även en ny tjusig vattenkanna med namnet Bloom mfl. En vattenkanna som enligt mi ser ut att ha fått dess inspiration från Stelton’s ikoniska termoskanna EM77.

I augusti 2022 lanserar det svenska sängklädesvarumärket Mille Notti kollektionen Shaped by time tillsammans med brittiska
Morris & co
En tidlös kollektion med exklusiva sängkläder i två olika mönster signerade av William Morris, Pimpernel och Honeysuckle & Tulip
I kollektionen samsas Mille Nottis klassiska kvaliteter med de detaljrika mönstren från William Morris. Shaped by time är skapat för att öppna världar mellan nu och då och genomsyras av tidlöshet, hållbarhet och uttrycksfullhet med mönster som hämtat inspiration från naturen.

Buster+Punch har nyligen lanserat ett eget köks och badrumskoncept i industriell stil.
Ett koncept där man endast använt de bästa materialen och därtill detaljer och smart funktion skapad med hjälp av deras egna produkter som handtag, belysning osv.
Dessutom går köket att få i trendig grön nyans om man gillar detta.

Spana in Kolonn, en ny familj växtkärl i olika utföranden med formelement inspirerade av antikens kolonner som är  formgivna av Jesper Ståhl för inga mindre än anrika Byarums Bruk .
Så fin design och hållbara kvalitet precis som de övriga produkterna från Byarums Bruk

Foscarini’s omtyckta lampserie Twiggy som designades av Marc Sadler redan år 2005, har nu tagits fram i ett nytt utförande med en skärm av trä, eller närmare bestämt formpressad ek.
Jag har själv en vit Twiggy golvlampa som jag har haft i ca 10 åe och tycker fortfarande lika mycket om den som när jag köpte den.

Farrow & Ball presenterar sex nya kulörer som tar plats i deras Liberty sortiment.

Svenska Swedese har lanserat Broberg & Ridderstråles kontorsstol Stella i en ny version med högre ryggstöd.
Design och funktion i fin harmoni, ja designmöbler när de är som bäst, och med sina mjuka och svepande linjer tillsammans med den smala ryggen får Stella ett lågmält och sofistikerat uttryck.
Stolen Stella i dess olika varianter passar lika bra på hemmakontoret såväl som i konferensrum som mindre mötesrum eller i en lounge.

Tacktips till Trendenser

Sist ut i denna lista vill jag tipsa dig om den sommarkampanj som lanserades under den gånga veckan av en av de stora aktörerna när det gäller online-försäljning.
Att skapa härlig sommarinspiration till det bästa utomhushänget i skön medelhavsstil är något som verkar väldigt populärt i år.
Kanske är det alla de tidigare restriktionerna och reseförbuden som gör att medelhavet lockar mer än det skandinaviska?
Hur som helst så visade jag ju en kampanj från ett annat stort varumärke för någon vecka sedan och nu är det dags igen!
Ja, låt oss spana in sommarkampanjen skapad av inga mindre än Ellos Home

*samtliga bilder i inlägget är pressbilder från respektive förtag som omnämns ovan i bild om inget annat anges ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *