Inredningsnyheterna v.18 2022

av | maj 7, 2022 | Okategoriserade

Hej!
Veckorna rusar fram, och inget undantag av denna första veckan i maj vars nyheter vi ska kika närmare på i detta lilla inlägget.
Pressdagar och pressvisningar har gått av stapeln i storstaden i veckan men även om jag inte haft möjlighet att åka upp denna gången så har min mailbox svämmar över av ivriga pressutskick av olika slag.
Nu närmar sig även Salone de Mobile med stormsteg, den största internationella design och inredningsmässan som finns skulle jag tro och som vanligtvis brukar hållas i april men som i år startar den 6 juni och pågår i en vecka. Där ser man tydligt de tendenser som komma skall under flera år och det är alltid en ynnest att få vara där på plats.
I år lär vi dock inte komma iväg due to debaklet med passen här i Sverige och dessutom så hoppas jag på en operation av min handled….

Först ut i veckans nyhetslista hittar vi vårnyheterna hos danska MENU som i veckan skickade ut en sneak peek av deras uppdaterade showroom som bytt skepnad inför kommande 3 Days of Design som kommer gå av stapeln i Juni.
De har en rad nyheter också som tex uppdateringen av blockborden av marmor som nu går att beställa i den mönstrade stenen Kunis Breccia, och därmed går Plith att få i fyra olika marmortyper och även en ännu större storlek än tidigare.
Vi ser även nyheten Tearoom Sofa, High Back och Tearoom Chair, High Back designade av Nick Ross, den uppdaterade serien Passage som nu fått en ny barpall till samlingen, och sist men inte minst lampkollektionen Hashira som nu även har en golvlampa i samma stil som övriga lampor.

För någon vecka sedan hintade jag om vårens finaste nyhet hos Svenskt Tenn, nämligen kollektion The North Sea i samarbete med den danska smyckesdesignern Charlotte Lynggaard verksam i familjeföretaget Ole Lynggaard.
Charlotte är en personlig favoritdesigner och jag bär hennes design dagligen då jag valde hennes Love Rings som vigselringar när vi gifte oss för 12 år sedan.
Och nu i veckan var det pressvisning med designern på plats i egen hög person för att visa upp en helt ny dukningskollektion med servetter, bordsdukar och tabletter i fint linnetyg, vackra träbrickor och servettringar i tenn.
Inspirationen för sin kollektion har hon hämtat från naturen och mer specifikt från havet och dess djurliv vilket tydligt speglas i alla komponenter.
Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924 och sedan dess står det dukade bordet ofta i centrum hos Svenskt Tenn och är en del av företagets arv, och ja den nya kollektionen kommer givetvis att bli en del av detta.
Textilierna i kollektionen The North Sea är tryckta i Frankrike på högsta kvalitén av belgiskt linne.

Iittalas nya kollektion Filigraani designad  av franska formgivaren Inga Sempé, låter Nordens svala färger och taktila element flytta in i hemmet.
Sempé har inspirerats av den avancerade glaskonsttekniken filigrani, med anor från 1500-talets Murano, Venedig, varifrån kollektionen fått sitt namn. Tillsammans med erfarna glashantverkare i Iittalas glasbruk i Finland har Sempé tagit fasta på filigraniglasets oändliga magi och skapat en unik kollektion med tre unika glasföremål samt ett urval kurerade inredningsdetaljer i glas och textil, ja vackra glasobjekt, filigranispeglar i 4 olika storlekar samt jacquardvävda dekorativa kuddfodral och påslakanset.

Danska Moebe har lanserat sin första artwork-kollektion, en nyhet som jag snappat upp hos Frida så stort tipstack till henne!

Förutom nyss nämnda nyhet är de även aktuella med ett nytt flexibelt hyllsystem som du kan spana in HÄR

Vår folkkära keramiker Lisa Larson, världskänd för sina många figurer föreställande djur och människor, lanserar den 10 maj en unik kollektion tyger och fantastiska kuddar med hennes välkända motiv i samarbete med Nevotex.

Papperlinas designer Lina Rickardsson presenterade i veckan en ny smakfull och harmonisk kollektion med namnet Edit, en kollektion i naturliga färger som passar in i många olika typer av interiörer.
Edit är en matta i helt ny design, som kommer i 12 färgkombinationer och 9 storlekar, från 60×85 cm upp till 230×320 cm.

Den välkända designerduon Broberg & Ridderstråle  har designat den flyttbara köksön Remy för Asplund Collection.
Det är en liten och flexibel arbetsstation för att komplettera ett kök, mat- eller styrelserum. Remy är dimensionerad för att få ut det mesta av både utrymme och användning.
Stående på dolda hjul är den rörlig men ändå stabil, tillverkad av trä, stål och sten och sammansatt på ett strikt minimalistiskt sätt med uppmärksamhet på detaljer.
Toppskivan är av sten, ramen/handtaget är av metall och stommen är av högkvalitativ MDF med ekfanér.

Spana in nya kollektionen Opaque Objects x Martin Bergström för Skultuna
En kollektion med inspiration från rymdens atmosfär och växten Bolmört när Martin Bergström ville sammanfläta Skultunas 400 år av historia och tradition.
Han grävde i Skultunas arkiv och fann historien om platsen och omgivningarna runt Skultunas bruk samt fick svar på varför Karl IX valde just denna plats för att anlägga mässingsbruket. Mystiken med gravplatserna från Järnåldern, närheten till Svartån och de djupa skogarna, historien och traditionerna runt bruket inspirerade honom till att knyta det samman med sin egen design och estetik.

Danska & tradition som för övrigt är ett av många danska designföretag som deltar i den danska motsvarigheten till Design Week som brukar hållas i många länder men som i Köpenhamn går under namnet 3 Days of Design i juni, skickade i veckan ut ett pressmeddelande om deras nya serie för utomhusbruk nämligen Rely designad av Hee Welling.

Under 2022 firar välkända Fritz Hansen deras 150-års jubileum och gör detta både med relanseringar av deras ikoniska möbler men även med en helt fantastiskt fin paviljong i samarbete med Henning Lassen Arkitektbyrå., en paviljong som står klar lagom inför kommande 3 Days of Design i Köpenhamn som jag nämnt tidigare..
Den exklusiva installationen finns belägen i vackra  Grønnegården vid Designmuseum Copenhagen och är även designad med nordisk framtoning koncentrerad kring det nordiska ljuset, de gedigna materialvalen och även en hint om hur Fritz Hansens showroom kan se ut i framtiden.

En av mina favorit kockar, nämligen stjärnkocken Mathias Dahlgren med välkända matbaren och vegetariska restaurangen Rutabaga är aktuell med en ny kokbok för Bonnier Fakta.
En kokbok som verkligen släpps i ”rättan tid om man man säger så.
Temat är sommarmat och man kan ju bara gissa sig till att det är ganska traditionellt och svenska råvaror infosida och garanterat gott.

Svante Öqvist som under många år var chefredaktör på Elle Decoration och hans partner Niclas Steeve har blivit med egna sajten Villa Sundahl vilket även är namnet på deras hus.
Där kommer de att satsa helhjärtat på det som ligger dem varmast om hjärtat, att skapa gröna rum och vårda dem. Balkonger, terrasser och trädgårdar i alla dess former från stora till små kommer att finnas på deras repertoar och instagramkontot hittar du HÄR

Spana in de tjusiga parasollen från varumärket HÄR, handgjorda parasoller tillverkade i Italien med inspiration från Slim Arons’ glamourösa fotografier från 70-talet föreställande ”det vackra priviligerade folket som höll till Italien men också i Palm Springs.
Italienskt hantverk designat i Sverige och med högsta kvalitet och prestanda för att klara sol, vind och vatten på bästa sätt.
Vill du spana in parasollen kika genast HÄR

Som avslutning på veckans lista vill jag tipsa om Jotex senaste utemöbelkampanj som släpptes nu i veckan.
Fin inspiration på nyss nämnda tema och extra kul att kunna visa dig fin inspiration som är skapad hemma hos bästa Daniella Witte på hennes gård utanför Lomma.
Temat för inspirationen är en italiensk inspirerad uteplats här hemmavid och dessutom med svensktillverkade trämöbler designade av Andreas Martin-Löf.
Som världsläget ser ut så kommer vi få se en återgång till utemöbler av trä som produceras i Sverige, ja som man så ofta gjorde ”förr i tiden” innan alla utemöbler började importeras från Kina. Bra på alla sätt och vis och fint att all bedrövelse även för lite gott med sig trots allt. Spana in kampanjen HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan.

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *