Inredningsnyheterna v.17 /2022

av | apr 30, 2022 | Okategoriserade

Denna veckan, den sista i april och Valborg idag och imorgon firas imorgon  traditionen Första Maj i vårt avlånga land, en dag med stort politiskt budskap framför allt men jag personligen firar att sommaren är inom räckhåll samt att det alltid varit födelsedagsmånaden nummer ett eftersom både jag, min mor och min mormor fyller år i tät följd.
Nyhetsflödet generellt sett kretsar ju kring samma saker hela tiden, ja ibland känns det som om man ser nyhetssändningarna i repris med kriget i Ukraina, hymlandet kring NATO medlemskap eller inte, upploppen i Sverige som fått en ny twist nu i dagarna och man undrar ju vart samhället är på väg och hur det står till med yttrandefriheten egentligen?
Jag ställer mig på Ebba’s sida i detta fallet och är som hon trött på hur saker och ting förvrängs för att bättre passa den som vill skapa sin egen bild…
Men, nu är det ju inte denna typen av nyheter det ska handla om här utan inredningsnyheter, så häng med!


Först ut denna veckan har vi senaste nytt från kökstillverkaren Nordiska Kök som gjort ett samarbete med modedesignern Filippa Agaton och närmare bestämt på temat compact Living.
Jo, även styliststjärnan Lotta Agaton som är Filippas mamma har ett finger med i spelet och har även gjort stylingen vi ser i bilderna ovan och fotograf var Kristofer Johnsson 
Ett innovativt och tidlöst kök, designat för den mindre bostaden, en fusion mellan det klassiska
shakerköket och det skandinaviskt minimalistiska och optimerat för en mindre yta men utan att tumma på vare sig design eller funktion, och extra fint med hyllplan av naturträ som kontrast till vitrinskåpets målade utsida.
Handtagslösa skåp och smarta lösningar som integrerade vitvaror, dold ugn, servofunktion i skåpsluckor och inbyggd fläkt i spishällen, skapar känslan av att köket är mer en möbel än ett klassiskt kök.
Den noga utvalda färgskalan går ton i ton med de vackra naturmaterialen och väggfärgen, allt för att skapa både rymd och harmoni.
The Scandinavian compact living-köket kommer ingå i Nordiska Köks ordinarie sortiment.

Skultunas senaste samarbete med den Stockholmsbaserade designstudion Bernadotte & Kylberg ser vi ovan i bild, en blankpolerad ljusstake med namnet Pipe vars runda form speglar rummets själ.
På insidan får mässingen mjukt framhäva det varma ljuset och stå i centrum, och ljusstaken är tillverkad av polerad mässing, Skultunas ikoniska material som varit med sedan Karl IX grundade bruket år 1607.

Den danska modeikonen Malene Birger som skapade modevarumärket med samma namn för många år sedan, gick ju vidare med egna projekt för några år sedan.
Ja, både inom inredning och mode och senast ut av dessa är en egen smyckeskollektion med namnet Gold & Me som vi ser här ovan.

Det svenska textilvarumärket Midnatt välkomnar våren 2022 med inget mindre än tre nya färgställningar på deras omtyckta påslakan, örngott, underlakan och bäddset för barn.
Hertha ovan i bild som är deras första rutiga textil men även kulören Terra i bränd terrakotta samt färgbobben Pitaya  i skarp cerise ser dagens ljus!
Alla Midnatts produkter är av ekologisk bomull. De är tillverkade i Tamil Nadu i Indien, där textilproduktion och bomullsodlingen sker i tät anslutning till varandra.
Kampanjbilderna är fotade av Mikael Lundblad och stylade av Ida Lauga.

Under våren 2022 lanserar Klong vasen Jubel, en nyskapande och innovativ vas designad av Hanna Wendelbo .
Jubel är inspirerad av önskebrunnen och är en tidlös vas med flera olika användningsområden. Vasen är Klongs första designsamarbete med formgivaren Hanna Wendelbo.
”Tanken med Jubel är att alla ska kunna vara sin egen blomsterkonstnär och florist, den är ett verktyg som gör det enkelt att skapa vackra blomsterarrangemang”, säger Hanna Wendelbo.

I samarbete med Hanna Wessman har Hilke Collection tagit fram två ljusstakar, ljustaken Basso, en lägre ljusstake tillverkad i mässing och Alto Basso, en svensktillverkad ljusstake med skaft i oljad ek med tillhörande fot och ljushållare i mässing. Inspirationen till ljusstaken bygger kort och gott på inramningen för den perfekta hemmamiddagen, där levande ljus är ett absolut måste.

Den ikoniska Stringhyllan har använts som förvaring för allt upptänkligt under sju decennier och genom åren har systemet utvecklats och blivit allt mer mångsidigt.
Det senaste tillskottet är ett snapsskåp i vacker valnöt som tillför en elegant flärd och en skopa dekadent lyx.
Skåpet, som ritades av Nisse Strinning 1957, smälter sömlöst in i Stringsystemet och ger ännu fler möjligheter att skapa unika och personliga kombinationer.
Sidorna av skåpets insida är klädda i borstat, rostfritt stål och längst in finns en spegelskiva, passar alla 30 cm djupa trådgavlar och placeras på en hylla eller i ett av Stringsystemets andra skåp och fästs enkelt i en av gavlarna för extra stabilitet.

Senaste nytt från danska Kähler  är en hyllning till hantverket och det rustika porslinet till det dukade, slow living och det värdefulla i gemenskapen krig en lagad måltid som man äter tillsammans.
Kollektionen i fråga heter Colore, en handmålad brukskeramik i stengods som innehåller tallrikar, skålar, muggar, uppläggningsfat mm i i traditionella kulörer som gult och grönt.

Färgtillverkaren Milieu via A.S Helsingö har lanserat nya nordiska jordnära färger av deras ekoliskt framställd färg, kulörer som är inspirerade av skandinavisk arkitekturhistoria och Östersjöns skärgårdar.

Boråstapeter har en ny kollektion i görningen, nämlige den unika kollektionen Alla Tiders Hus med tapeter från sex olika stilepoker och därmed en guide med hög inspirationsfaktor för att ge möjlighet att kunna följa husets ålder och samtidigt skapa ett modernt hem.
Design: Jenny Hahne Gadd, Boråstapeter
Illustratör av husbilder: Laila Reppen
Kollektionen lanseras den 18/5 och finns på borastapeter.com och hos återförsäljare.

Senaste nytt från italienska Flos kända för deras designlampor designade av välkända designers är takpendeln ovan i bild designad av ingen mindre än Patricia Urquiola
Takpendeln bär namnet Almendra och är enligt designern själv  en grafisk och skulptural tolkning av  mandelfrukten som heter just Almendra på spanska.

Iittala har låtit det innovativa färgföretaget Cover Story tolka varumärkets omfattande färgarkiv av glas och keramik och nu lanseras en kollektion om fyra hållbara interiörfärger, helt fria från plast, som speglar Iittalas färgpalett och nordisk design.
Cover Story utforskade Iittalas produkter i de populära färgerna gult, linne, blått och koppar och letade efter olika skiftningar och färgpaletter i samma nyans. Det resulterade i en kollektion med fyra färgnyanser som hyllar den nordiska designens filosofi och hur Iittalas glasfärger har använts genom historien.
Cover Story x Iittala-kollektionen finns tillgänglig från den 21 april 2022 i Cover Storys online butik på coverstorypaint.com.

När färgvarumärket Klint ville göra den första stora utökningen av sin utvalda kulörpalett tog de kontakt med den färgälskande inredarduon bakom Arranging Things.
Resultatet blev en palett om 11 kulörer, inspirerad av ögonblick och detaljer, stämningar och stunder man vill dröja sig kvar i. Med en intern kommunikation som “Om Alexander Calder och Picasso sågs och åt en hel fisk till lunch” angrep de uppdraget. Resultatet är en varm, och optimistisk skara kulörer som möjliggör både starka färgsättningar av hela miljöer, eller mer balanserade inredningar där paletten kombineras med en neutral bas. Ett blåmålat vardagsrumstak, lejongula köksluckor, en milt grön hall, eller en omslutande bränd orange i sovrummet är några av de världar som paletten öppnar upp för för den som vill inreda med färg.

Sist ut i veckans lista bjuder jag på ett bildsvep som visar den sprillans nya vårutställningen New Dawn som Svenskt Tenn som öppnade upp nu i veckan och som inleddes med en pressvisning  på plats i butiken och online.
I samband med detta lanseras även ett antal nya produkter från fem olika formgivare, ja bland annat har Eva Schildt skapat ett sideboard med färgade glasskivor, Sara Söderberg har formgivit en frukostservis och Frida Fjellman har designat skulpturala vattenkaraffer i lekfulla färger.

Jean Baptiste Lescudé – Tygmönster Persephone
I samband med vårutställningen lanseras även en textil dukningskollektion designad av den franska arkitekten Jean-Baptist Lescudé.
Kollektionen har fått sitt namn efter den grekiska gudinnan Persephone som förknippas med vårens återkomst. I det abstrakta mönstret ser vi en tolkning av kronblad, knoppar, löv och frön som skildrar vårens alla kännetecken.

 

 

 

Glaskaraffen Rök är designad av Frida Fjällmän och sprillans ny hos Svenskt Tenn och finns att beskåda HÄR

Sideboardet Kvintett design Eva Schildt 
Eva Schildt har nu skapat ett lågt, liggande vitrinskåp/sideboard i mahogny vars färgade glasskivor tillsammans skapar nya färgkombinationer.
Sideboard Kvintett har fått sitt namn av de fem färgerna på glasen: varmgrå, röd, himmelsblå, aqua och orange. Färgerna och en idé om att skapa ett modernt vitrinskåp inspirerat av gamla glasverandor blev startpunkten för formgivaren Eva Schildt. Kvintett är tillverkad på möbelsnickeriet Tre Sekel i Västergötland.

Peter Nylander är utbildad vid Beckmans och verkar i gränslandet mellan produktformgivning och konsthantverk och för Svenskt Tenn har han skapat Stormlyktan Lux som är optikblåst på Reijmyre glasblåseri.

Sara Söderberg är skulptör och formgivare utbildad på Konstfack och har sedan tidigare gjort en assiett i form av en porslinssnäcka som finns i Svenskt Tenns sortiment.
Med erfarenhet från restaurangvärlden har hon formgivit Gryning som är en funktionell och vacker servis, tillverkad på Lidköpings Porslinsfabrik.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan*

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *