Ingen rolig historia

av | jun 3, 2020 | Okategoriserade

Hej fina bloggkompis hoppas du haft en fin onsdag!
Här hos mig har vi njutit av ännu en solig och fin dag, badat i havet och tagit en lång härlig promenad.
Nu i kväll tänkte jag dela med mig av en mindre rolig historia i form av fikonträdet ovan i bild.
Fikonträdet köpte jag hos den lokala blomsterhandlaren här i Båstad i förra veckan (nämner ej vid namn men finns bara en i byn), där vi brukar köpa alla blommor och växter när vi är här.
Väl hemma (fick det levererat hit) tog det väl inte mer än 2-3 dagar tills alla bladen började bli bruna och ramla av.
Så himla trist, jag har haft flera fikonträd och haft dem utomhus och aldrig varit med om detta tidigare.

Tog några bilder och åkte dit för att visa dem i butiken, men fick ett ganska trist bemötande och de sa typ att ”Fikonträd kan inte stå stå ute i solen, de borde ni fatta”!?
Eh ok, jag är ingen växtspecialist men visst måste väl det gå?
Fikonträd trivs ju fint i Medelhavsländerna med betydligt högre temperaturer?!
Fick inte ens visa bilderna, och så var det inte mer med det… 1800 kr för ett träd som antagligen kommer att dö?  
Trist bemötande dessutom när man ofta handlar där…

Men, skam den som ger sig..har Du något bra tips på vad jag kan göra för att eventuellt rädda trädet så tar jag tacksamt emot alla tips jag kan få.

Kram

9 Kommentarer

 1. Karin

  Kan vara att trädet blivit lite stressat i.o.m flytt eller att det torkat ut någon gång i butik/under leverans. Om du låter det stå på sin plats borde det återhämta sig och vänja sig även vid solen. Du kan lägga fiberduk över för att skydda lite mot solen nu i början, men det borde som sagt hämta sig oavsett. Blir bladen bruna, knipsa bort dom så kommer det nya inom kort. Lycka till och hoppas på ett fint fikonträd snart 🙂

  Svara
 2. Cattis

  Hej! Plantera om den! Beskär den och Ta upp hela rotklumpen o lägg i blöt. Gallra sedan bort alla smårötter. Ta ny jord för medelhavsväxter. De trivs bäst i lerkruka o ha gärna stenmjöl o lecakulor i jorden för att minska vikten o öka värmen i jorden. Vattna MYCKET varma dagar då bladen avdunstar mycket vatten. Jag har mina i solen i ett hörn. Ha ett parasoll sim skydd riktigt soliga dagar. Lycka till.

  Svara
 3. Eva

  Alla växter som har jag inomhus på vintern t ex pelargoner, olivträd, chili och fikonträd måste jag skola in i utelivet varje år. Framförallt vad det gäller solen. Mest känsliga är fikonträden med sina tunna blad, de blir solbrända. Antagligen för att de precis som vi människor är ovana.

  Men det finns hopp för ditt fikon. Låt den lugna ner sig i skuggan ett tag och låt den sen komma ut i solen några timmar per dag i kanske en vecka.

  Min kompis struntar i inskolningen varje år ställer bara ut den på altanen. Den blir solbränd, tappar ALLA löv men sen snällt startar om och gör nya.

  Jag passar på att tipsa om att den är väldigt lätt att ta skott på. I januari när du friserar den så stoppa bara ner pinnarna som du klippt bort i vatten eller i jord direkt så har du nya fikonträd.

  Lycka till!
  Kram

  Svara
 4. Eva-Lisa

  Det ser ju ut som att det kommer nya fina blad också så det verkar ju växa i alla fall, så du borde kunna få det att överleva. Vet du om det kan ha blivit för torrt när det stod hos blomsterhandeln? Ett tecken på det är att bladen ramlar av. Eventuellt är luftfuktigheten väldigt låg (har ju regnat väldigt lite det sista, den står soligt och den stod kanske väldigt torrt även hos handlaren?), då kanske den har fått ohyra. Kolla undersidan av bladen efter små, små spindeldjur som kallas spinn, är pyttesmå och väldigt vanliga på meddelhavsväxter som vinterförvaras inomhus under vintern just pga förr torr inomhusluft. Finns medel att spruta på som du kan köpa i blomsterhandeln. Men den borde klara full sol på din balkong. Lycka till!

  Svara
 5. Lina

  Hej! Det stämmer att fikonträdet som stått inomhus eller i växthus inte tål att ställas i UV-ljus direkt. Då ”dör” bladen och faller av. Trädet måste först vänjas ute i skuggan några veckor innan det kan placeras i direkt solljus. Troligtvis kommer alla blad ramla av men det kommer också troligtvis nya blad för trädet är inte dött även om det ser ut så. Lycka till!
  Med vänlig hälsning, Lina

  Svara
 6. Lisa

  Hej!
  Har haft fikonträd i flera år , och det är som alla skrivit tidigare. De är känsliga för starkt solljus.
  Tycker du skrivit lite taskigt om blomsteraffären som sålde till dig.
  Köper man en blomma för 1800kr så får man läsa på hur man sköter den. Det är ju inte deras fel, de levererade en fin vara, du kunde kanske bett om skötselråd om du inte läst på nätet.
  Mhv Lisa

  Svara
 7. Inredningshjälpen

  Jag nämner ju inga namn eller redogör inte heller för exakt hur min man blev bemött när han kom tillbaka till butiken, det var nämligen betydligt värre än det jag skrev i mitt inlägg vilket jag uteslöt eftersom jag tyckte det var onödigt.
  Samma person som var otrevlig var på plats här och levererade trädet, och då tänker man ju att det hade varit snällt att få veta det då istället för senare att trädet inte kunde stå utomhus direkt…
  Köpte ett annat stort fikonträd förra året som ställdes ut på samma plats och det är fortfarande hur friskt och fint som helst.

  Anette

  Svara
 8. Therese Hersler

  Oproffsigt av butiken. Ett gott bemötande är A och O.
  Information kring skötsel är en del av servicen. Anser inte att du gjort något fel gällande ditt uttalande om butiken. Lycka till med ditt fikonträd!

  Svara
 9. Therese Hersler

  Oproffsigt av butiken. Ett gott bemötande är A och O.
  Information kring skötsel är en del av servicen. Anser inte att du gjort något fel gällande ditt uttalande om butiken. Lycka till med ditt fikonträd!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *