Hej fina bloggvän, hoppas att du har det fint och ser fram emot helgen lika mycket som jag, fredagen är helt klart veckans härligaste dag och snart inom räckhåll!
Jag får ofta frågor kring mina bästa inrednningstips rent generellt eller mera specifikt, så klart, och det tänkte att jag sammanfattar i detta inlägget.
Mitt allra bästa inredningstips att utgå ifrån som egentligen mer är en grundfilosofi snararae än ett tips, är att utgå ifrån en lugn och neutral bas och sen inreda efter det med naturlig grönska och en eller två accentkulörer genomgående.
Gör man så är det alltid lätt att byta accenter efter hand som årstider,trender eller humöret skiftar.
Med en neutral bas tänker jag mig antigen vitt+ek eller annat träslag vilket är vanligt i många skandinaviska hem eller kanske grafiskt vitt + svart eller den lite mjukare varianten beige + grått som är superhett hösten 2019.
Med en sådan bas finns det fritt spelutrymme för lite mönster eller accenter om man så vill.

Min egen inredningsstil är lite svår att placera i något specifikt fack tror jag, men personlig och en smula konservativ skulle jag nog vilja påstå….
Det är mer som en mix av olika stilar som jag gillar, och med design som jag förälskar mig i och vet att jag kommer att tycka om länge.
Långsiktighet och få förändringar på det stora hela, medan inredningsdetaljer och accentkulörer skiftar när andan faller på.
Kända inslag i mitt hem är inredningsdetaljer och textilier  från Svenskt Tenn, danska designklassiker som Egget och 7:an stolar, designbordet Gray från Gervasoni, förvaringsmoduler från Montana och belysning med allt i från antika kristallkronor till it-lamporna från Flos.

 

När det gäller naturlig grönska är mitt bästa tips att satsa på ett mindre antal större tåliga växter istället för många småväxter, de behöver ju inte vara lika gigantiska som min fiolfikus men vilken lycka att ha en sådan växt känner jag!
Investera även i en signatur-vas eller två för snittblommor, och då menar jag att vasen ska vara ett smycke i sig, ja vacker även utan blommor om man inte vill lägga pengar på detta varje vecka.
Fina  vasen Kolonn designad av Carina Seth Andersson för Nationalmuseum i Stockholm med härliga körsbärskvistar, och i bakgrunden ser du vasen Stubben för Svenskt Tenn som är två av mina favoriter.

Fina vasen Urna är en annan favorit av nyss nämnda designer, och denna har jag både i den vanliga klar-glas-varianten samt i grönt och denna hittar du bla HÄR

Jag älskar byggnader från svunna tider med allt bevarat från den tidsepok då de byggdes. Vi bor ju som du kanske vet i en fastighet från 1906 med allt bevarat i form arv golv, dörrar, fönster, kakelugnar osv helt intakt, och enligt mig kan inget modernt och nyproducerat i hela världen mäta sig med detta. Atmosfären och den gedigna känslan, detaljrikedomen, materialvalen, patinan osv,  ja uttrycket ”det sitter i väggarna” stämmer faktiskt på pricken in. Ovan i bild ser du förresten vårt soffbord från Svenskt Tenn designat av Per Öberg  som vi haft redan 9 års tid och som kommer att finnas kvar livet ut.

Och med det sagt kommer jag in pått bästa råd till Dig som känner dig ängslig osv när det gäller miljö och hållbarhet när det kommer till heminredning.
Lita mer på din egen magkänsla och inred ditt hem så att det passar Dig och din familj, er livsstil och era behov.
Skapa din version av ditt mest perfekta hem, ett hem att leva  och trivas i, och tänk mindre på hur det ser ut från betraktarens synvinkel.
Personlig inredningsstil utgår ifrån Dig , svårare än så behöver det inte vara  och känns det bra, så är det bra!
Köp det som du trånat efter länge och verkligen vill ha och kan tänka dig att leva med länge och strunta i de där tveksamma köpen som du kanske hade på känn redan från början inte var 100% rätt.
Ett tips som jag själv anammar och som jag tycka är det mest förnuftiga  när det gäller hållbarhet i hemmet, köp mindre, släng mindre och utgå ifrån dig själv.

Omge dig med härliga textiler  i de kulörer som du gillar och som håller över lång tid. Textiler som känns sköna mot huden, doftar gott och om kan plockas undan och tas fram igen efterhand som årstiderna skiftar.
Mjuka pasteller under sommarhalvåret och kanske lite mer avmatta kulörer under höst och vinter.
Himla är ett favoritmärke när det gäller hemtextiler då de bygger långsiktiga kollektioner som man kan komplettera med nya produkter och nya kulörer om man vill efter hand.
Deras omtyckta produkter av både ekologisk bomull och linnen har jag massor av i mitt hem och älskar känslan i dessa!

Sovrummet som du känner igen sedan tidigare och som sagt ofta är det Himla som får stå för textilhärligheten hemma hos mig.
Överkastet av siden och bomull har jag i flera färger och tröttnar aldrig samt bäddseten av ekologisk bomull är de skönaste jag haft!

Ett annat litet tips är att inreda med dekorativa speglar som du kan använda dels som fina inredningsdetaljer men också som ett ypperligt sätt att skapa rymd och reflektioner i ett rum.
Vill man så kan man även använda sig av flera olika speglar tillsammans, ja lite som en tavelvägg fast med speglar istället eller också en kombination av speglar och tavlor vilket är jättefint tycker jag.
Spegeln ovan i bild hittar du HÄR

Nu när vi går mot mörkare tider så vill jag passa på att tipsa dig om hur du inreder med belysning så att du har rätt belysning i ditt hem och även förenar nytta med snygg design.
En bra grundregel att ta till när det gäller belysning är att hellre välja flera olika lite mindre belysningskällor i ett rum än en enda stor ljuskälla med “mycket ljus”, ja faktiskt så många som ca 5-7 olika belysningskällor från olika kategorier av armaturer bör man ha i ett rum om man ska inreda enligt konstens alla regler. Ett bra sätt att komma igång är att utgå ifrån allmänbelysningen, dvs en taklampa som ger det övergripande ljuset i rummet och sen bygga på med punktbelysning och stämningsbelysning  i form av spotlights, riktade vägglampor, sänglampor, arbetslampor och vidare till mindre smålampor och levande ljus.

Mitt senaste tillskott när det gäller belysningsarmaturer är en tjusig Taccia från Flos som du hittar HÄR på REA just nu och fler fina designlampor på REA om du kikar HÄR

Något som jag ofta återkommer till här i bloggen, är att lägga stor vikt vid små detaljer som ger stor skillnad för helheten.
Det kan vara allt ifrån små fina inredningsdetaljer, en fin kvist eller en enkel snittblomma (man behöver inte köpa en dyr bukett) ett kärt loppisfynd, ett inramat foto av någon som man tycker om.
Att omge sig med saker som man verkligen handplockat och tycker om, är så mycket mer värt än att vara trendigast i stan.

Som tex det lövformade fatet från Svenskt Tenn här ovan som gör mig glad varje gång jag ser det.

Kram

 

2 Kommentarer

  1. Lotta Carlsson

    Jag måste vara säga:
    Vilka fantastiska inlägg du gör. Detta var ju toppen och jag bara ÄLSKAR dina mode collage. Jag blir SÅ inspirerad varje dag. Jag ser till och med fram emot att läsa dina fina inlägg. Har det som en höjdpunkt när jag kommer hem från jobbet Sluta inte med detta som du gör så otroligt bra.
    Kram till dig.
    Lotta Carlsson

    Svara
  2. Anne

    Veldig fint skrevet!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *