7 tips för att inreda snyggt med posters och tavlor

av | jan 2, 2019 | Annons, Sponsrat inlägg/reklam

Ett hem med kala och nakna väggar upplevs inte som speciellt inbjudande eller genomtänkt, tavlor och vackra posters är pricken över i:et i varje genomtänkt inredning.
Det finns dock en del saker att tänka på för att det ska bli riktigt snyggt, här får du tipsen för att lyckas.

 

Häng dina tavlor och posters i rätt höjd 

Ett vanligt fel många gör är att de hänger tavlorna för högt. Tänk att motivet ska vara i ögonhöjd för att det ska ge ett harmoniskt intryck. Hänger det för högt så får man känslan av att tavlan ramlar över en. En grundregel är att det ska vara ungefär 150 cm från golvet till tavlans mitt, det är den genomsnittliga ögonhöjden. I en tavelvägg får du tänka dig att mittlinjen av kompositionen håller ögonhöjd.

Om du hänger flera tavlor och posters bredvid varandra är det viktigt att hålla en linje för att det ska bli vilsamt för ögat. Du kan till exempel låta tavlorna hålla samma linje i nederkant, men det fungerar också med en jämn överkant. Hänger du tre tavlor bredvid varandra så se till att du håller samma avstånd mellan tavlorna. Hos Paper Town kan du både köpa posters och tavlor online samtidigt som du kan få inspiration på olika tavelväggar och lösningar.

Välj rätt storlek på dina tavlor och posters 

En ensam liten tavla på en stor vägg ser rätt ynkligt ut och en för stor tavla på en mindre vägg kan lätt ta över hela rummet. På en stor vägg får du tänka att du behöver en större tavla som blir ett blickfång på väggen eller så kan du gruppera flera mindre tavlor och posters till en helhet. Testa dig fram vad som passar och var kritisk.

Samla dina tavlor i grupper 

Tavelväggen är här för att stanna! Det finns inget finare och mer personligt sätt att få sina favorittavlor och posters att bli ett blickfång som sticker ut bland den övriga inredningen.
Det finns dock en del att tänka på innan du sätter igång:

 • Tänk på att tavlorna som ingår i tavelväggen bör ha något gemensamt. Antingen kan du använda dig av varierande motiv men hålla ihop temat genom att använda liknande ramar. Eller så gör du tvärtom så att motiv och färger harmonierar medan ramarna är olika till färg och utseende. Det blir spännande för ögat utan att ge ett rörigt intryck.
 • Använd dig gärna av några ramar med standardmått, då kan du lätt förnya motiven i din tavelvägg när du tröttnat på de gamla.
 • Om du är osäker på hur du ska hänga tavlorna, så testa först att gruppera dem på golvet. På så sätt slipper du få en massa onödiga spikhål i väggen. Du kan också ta ur bakstyckena på tavlorna eller rita upp tavlan på ett papper och klippa ut. Sedan tejpar du upp mallarna på väggen för att få en uppfattning om hur tavelväggen kommer att se ut i färdigt skick.
 • Tänk på linjerna när du jobbar med din tavelvägg. Håll linjen i till exempel över- eller underkant, eller så grupperar du tavlorna utifrån en tänkt mittlinje.
 • Fundera också över hur du vill ha mellanrummen mellan tavlorna. Det blir mer harmoniskt om du har ett lika stort tomrum mellan tavlorna.
 • Du behöver inte bara ha tavlor och posters i din tavelvägg. Det är väldigt snyggt att mjuka upp tavelväggen med andra inredningsdetaljer. Till exempel kan du placera in en vacker spegel eller en snygg hatt från senaste resan. En hängande växt i en väggkruka är också tjusigt. Låt fantasin flöda när du planerar din tavelvägg!

Fler spännande sätt att framhäva dina tavlor 

 • En riktigt stor och maffig tavla eller poster är snygg att ställa på golvet lutad mot väggen.
 • Istället för den klassiska tavellisten kan du använda dig av sideboard, skåp eller låga bokhyllor. Luta tavlor av olika storlekar och låt dem ingå i dina stilleben.
 • Måste man bara ha krukväxter i sina fönster? Absolut inte! Skapa ett stilleben med hjälp av en lutad tavla, en krukväxt och några inredningsdetaljer. Snyggt och trendigt! Tänk bara på att inte använda alltför stora tavlor, det blir oftast bättre med mindre konstverk i ett fönsterstilleben.
 • Spänn upp en vajer på väggen och fäst olika fina posters i träklädnypor.
 • Istället för ram kan du använda en byxgalge i trä för att hänga upp din favoritposter. Fäst själva byxklämman upptill på affischen och häng kroken på en spik. Det blir supersnyggt och ger en modern touch till hemmet.

Konsten att välja motiv 

Viktigast för att ett rum ska kännas genomtänkt är att du faktiskt väljer motiv som du tycker om. Att bara ha färgskalan i rummet i åtanke när du väljer dina tavlor ger i slutändan ett ganska platt och trist intryck. Rummet ska ju spegla din personlighet! Däremot kan du testa att hänga tavlan i olika rum för att känna efter som den verkligen passar i rummet. Har du kommit fram till ett rum du vill ha den i så kan du också testa olika ställen i rummet. Det ska kännas rätt!
Om du känner att du inte hittar rätt motiv, använd dig av de tavlor du redan har i gömmorna. Det finns många som faktiskt väntar i år med att sätta upp något på väggarna när de flyttat till en ny bostad för att de inte tycker att de hittar nåt de gillar. Det finns inget tristare än tomma väggar och då är det bättre att använda sig av det man har (även om man inte älskar motiven) i väntan på att man ska dyka på den perfekta tavlan.

Var hittar man trevliga tavlor och posters? 

Ett bra tips är att hålla ögonen öppna när du går på loppis. Där kan du ibland göra verkliga fynd och hitta tavlor som inte finns på alla andras väggar. Var uppmärksam när du kikar runt, ibland blir man lurad av en trist ram. En ny ram kan vara allt som behövs för att motivet ska komma till sin rätt. Tradera är ett annat tips. Där finns en hel del tavlor att fynda för en billig peng.
På nätet finns det flera företag inriktade på posters av olika slag. I utbudet brukar man hitta svartvita posters och tavlor med text. Dessutom finns det mycket olika stilar inom fotokonst, här kan ni se Paper Towns fotokonst online. Det är ett billigt sätt att förnya konsten på väggarna. Dessutom kan man vara modigare och testa nya motiv på väggarna om det inte är så dyrt.

Vill du istället ha äkta konst på väggarna är litografier och konsttryck ett prisvärt alternativ. De är tryckta i begränsade upplagor och signerad av konstnären. Äkta konst till budgetpris med andra ord. Tänk på att originaltavlor kan lätt bli stöldbegärliga. Köper du tavlor från kända konstnärer så kan priset sticka iväg ordentligt, här kan du läsa om en tavla som såldes för 817 miljoner svenska kronor. I princip ofattbart!

Några avslutande tips!

 • Byt konst ofta! Det är inte ovanligt att man har samma tavlor och posters på precis samma ställe år efter år. Köp nya motiv när du dyker på sådana du gillar och byt ut tavlorna därhemma. Omväxling förnöjer!
 • Flytta om den konst du redan har. En tavla kan kännas ny och fräsch på ett annat ställe i hemmet.
 • Använd t.ex. Hemnet som inspirationskälla.
 • Tavlor och konst förhöjer känslan i alla rum, även på toaletten!

2 Kommentarer

 1. Gabrielle

  Ovärdeligt tipps , tack

  Svara
 2. Inred med tavlor | Dftsfactory.se

  […] i rummet. För att få fler tips på hur du inreder med tavlor och posters kan du läsa denna artikel för extra […]

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *