Ramaskri

av | sep 8, 2018 | Livet

Tidigare i veckan lade jag en upp en bild och en lång text på Instagram som ledde minst sagt till ett ramaskri av sällan skådat slag, det är ju sällan mina inlägg gör det…
Senaste gången var väl i maj när jag lade upp en bild på mig själv i baddräkt, och nu var det opartiskt inlägg angående den politiska debatt som råder nu inför valet,  ämnen som tydligen berör på djupet.
Och efter att vid nyss nämnda båda tillfällen ha fått min beskärda del av törnar, så tänkte jag inte yttra mig i kontroversiella frågor på ett tag, men jag känner helt enkelt att det får vara värt att ta smällen, för jag kan inte vara tyst.
För att vara helt ärlig så mår jag väldigt dåligt över hur valet 2018 har utvecklat sig, ja det verkar som om vi stod inför finalen i Paradise Hotel, och inte ett avgörande faktum för vårt land.
För Sverige.
Den ena försöker överglänsa den andra i snaskeri där flosklerna, generaliseringarna och lögnerna haglar från både vänster och höger, och dessa får stå oemotsagda.
Jag har lyssnat på alla debatter och utfrågningar som sänts och allt låter likadant, samma fraser och meningar repeteras om och om igen som inövade repliker från Dramatiska teatern..
När påståenden haglar som inte är sanningsenliga och/eller där man känner att en förklaring vore på sin plats, ja då går debattledarna ofta in och bryter vilket gör det till sanningar i mångas öron, gissar jag.
Igår gick SVT dessutom in och tog ställning efter debatten vilket fått mycket kritik efteråt, och jag ställer mig bakom kritiken eftersom oavsett vad man har för åsikter om SD, så ska SVT hålla sig helt neutrala i allt som tas upp i debatten och inte gå in och påverka svenska folket hur de ska rösta.

S påstås stå inför deras sämsta valresultat någonsin och ja vad ska man säga, de har gått till val (i vanlig ordning) på att berätta VAD ALLA ANDRA HAR GJORT FöR FEL samt att hota med vad som händer om man röstar på SD eller på M som indirekt är en röst på SD??
Det sista ett påstående, ja rent av en lögn som de inte kan påvisa källa för.
S tycks även helt glömma bort att om deras påstående stämmer, så har de isåfall själva suttit exakt lika mycket i samma båt och tagit stöd av SD de senaste 4 åren…
Hur kan vänstersidan i debatt efter debatt få stå emotsagd och upprepa gång på gång att Alliansen är beroende av SD? Hur kan S i debatt efter debatt och i mängder av annonser på Facebook och Instagram gå ut och påstå att en röst på M är en röst på SD?

VAD är det för stor hemlighet S sitter på som gör att Allianspartierna skulle vara mer beroende av SD än vänstersidan vid en minoritetsregering???
Please tell me?

En annan viktig sak som helt verkar glömmas bort i debatten är den historia som V, dvs kommunisterna har i bagaget och den politik de fört och fortfarande för i tex Ryssland och Kina med diktatur,förtyck och diskriminering som vida överskrider det som nazisterna gjorde under Hitlers tid.
Jag tycker såklart att båda två är fruktansvärda ideologier som jag tar största avstånd ifrån, men förstår inte varför det ena lyfts fram gång på gång i debatten men aldrig det andra?
Både kommunistiska och nazistiska anhängare står så lågt i grad hos mig att det tar emot att ens nämna dem och ge dem uppmärksamhet här i inlägget.
Ja för mig är det helt obegripligt att vi står inför ett scenario där vi eventuellt kommer att ha kommunistiskt inflytande över Sverige år 2018, ja kanske t om kommunistiska ministrar i regeringen….

Senast igår gjorde Jonas Sjöstedt ett uttalande som var ”Med Alliansens och SD’s (dessa nämns alltid i samma mening av vänstersidan) skattesänkningar får vi vara beredda på 10 h arbetsdag 6 dagar i veckan”
Hej Jonas!
Välkommen till en skötsam småföretagares vardag, det är så verkligheten ser ut idag, eller nja lägg till några timmar till så stämmer det bättre.
VH Anette

Om jag backar bandet en smula nu och återgår till mitt inlägg på Instagram i veckan så var det inget ställningstagande för något som helt part eller sida, hur jag röstar är min privata ensak.
Det jag ville lyfta fram var tonen i budskapet från Ebba Busch Thor som både hjärtlig och peppande, och inte hade ett uns smutskastning eller arrogans över sig.
Mer av just detta menade jag då, för fram er egen politik, tala om vad Ni vill göra för Sverige och ödsla inte energi på smutskastning och mobbning.
Sluta med alla lögner och påstående hämtade från luften osv osv.

Samma uppmaning riktar jag till alla som skriker och försöker överrösta varandra i sociala medier.
Sluta och låt var och en välja efter eget förnuft och hjärta.
Varför ska jag behöva ta ställning utefter någon annans behov och verklighet? Vad vet de om mitt liv?
Fler borde läsa på historien och fler borde respektera att vi har demokratisk rätt att gå till val och rösta efter egen vilja utan stora påtryckningar utifrån och ibland tom känslan av att man måste gå ut offentligt och berätta vad man röstar för eller allra helst emot….
Det är inte demokrati för mig. Aldrig.
Alla som röstat någon gång( nej det görs inte via mobilen i TV-soffan som under Mellon) måste ha noterats att var och en tar sina valsedlar samt kuvert och går ENSAM in i ett valbås för att lägga din röst, ja det är inte ens tillåtet att gå in i samma bås som den man är gift med.
I sociala medier dock råder det andra regler, här måste man helst både bekräfta och dementera för att ha ryggen fri.
Låt den demokratiska rätten vi tack och lov har i Sverige råda, låt var och en göra sitt val och kanske framför allt, låt folkets röst verkligen vara avgörande efter valet.

 

PS. Jag önskar att de som vill kommentera detta inlägget håller god ton och jag kommer inte att acceptera politisk propaganda eller smutskastning av något av de politiska partierna här i min blogg, oavsett vilket parti det gäller.

36 Kommentarer

 1. Emma - By Emma

  Heja dig Anette! Jag tycker verkligen genuint illa om sd och vad de står för men i min bok är V liks illa. Båda extremparti fast på vars en kant. Och en sak håller jag med SD om och det är att public service borde avskaffas! Väl rutet! Håller också med om Att Ebba gör en fantastisk valrörelse. Stor kram

  Svara
 2. Annie

  Kommenterar aldrig, men nu måste, såå bra skrivit !!! Äntligen ngn som för ett vettigt resonemang!!!
  Är så innerligt trött o den nivån på såväl debatter som på de flesta bloggar, det är sandlådenivå. Vad händer med att respektera andras åsikter och det klassiska ”jag håller inte med vad du säger, men jag är bereddd o gå i döden för din rätt att säga det”?!?!! Hallå Sv grundlag!!!
  Politikerna generellt håller bara på med pajkastning och många partier verkar vara mer intresserade av att smutskasta andra partier än att prata om sin egen politik. Om man för en tillräckligt bra politik själv skulle det ju knappast vara nödvändigt kan man tycka. Man borde väl locka röster genom sin egen politik o inte genom att racka ner på andra… & bloggare (inte alla!!) pratar bara om att rösta rätt (som om man överhuvudtaget kan rösta fel!!!) o det verkar gå ngn trend i AnnieLööf o att snacka skit om andra o historia o spä på lögner (uppbarligen faktakollar inte alla sina politiska inlägg) utan att vara det minsta insatt….

  Svara
 3. Sofia

  Alltså vad bra du är! Jag backar dig alla dagar i veckan. Detta var det klokaste jag har hört i hela valdebatten.

  Svara
 4. Åsa Aabakken

  Har inte kommenterat här inne men alltså jag håller med till 100%. Så mycket bra kommentarer och reflektioner kunde inte sagt det bättre själv. Med vänliga hälsningar Åsa

  Svara
 5. Åsa Aabakken

  Hej jag har inte gjort något inlägg här förut men nu måste jag, så himla bra skrivet. Jag håller med till 100% du formulerar och analyserar så bra . SVT skall ju vara neutrala det var de inte igår då de tog ställning. Kämpa på jag stödjer dig, kram från Åsa.

  Svara
 6. Eva

  Gilla!! på ditt inlägg!!

  Svara
 7. Anncha, stiligahem

  Jag tycker precis som du. Punkt. Jag har alltid upplevt att det funnits respekt för demokratins gång. Inte i år. Jag är uppfostrad till attrespektera människors åsikter – även om de är ideologiskt helt olika. Jag Tror att småföretagande är vägen. Punkt. Stöttar dig 100 pct

  Svara
 8. Gunilla

  Mkt bra skrivet
  Håller med dig.
  Mvh/G

  Svara
 9. Malin Mellblom

  Starkt! Förutom tonen i den allmänna debatten så är det också sorgligt att du ska behöva känna oro över att skriva det här inlägget. Att människor har så svårt att respektera andra människors åsikter och att man inte bara kan acceptera att man tycker olika. Håller med dig till fullo. Kan inte tänka mig att lägga en röst så att V får inflytande över Sverige.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Malin

  Svara
 10. Karin

  Håller så med dig, jättebra beskrivet och det är precis så som jag känner!
  Politikern borde fokusera på sin egen politik och väljarna (däribland alla dessa kändisar) borde bry sig om att fundera på vad de själva vill rösta på och strunta i vad andra vill rösta på. DEMOKRATI I ALLA LÄGEN! En röst på V är lika okej som en röst på SD. Men så länge politikerna och ”public service” fortsätter jobba mot demokratin (motarbeta sd) så kommer tyvärr väljarna apa efter.

  Svara
 11. berit

  Mycket bra skrivet jag håller helt med dig.

  Svara
 12. Jenny

  Jag har snabbt blivit en hängiven följare på Instagram och bloggen, älskar dina täta uppdateringar, inredningstips och kollage. En politiskt inlägg utan någon som helst nyansering och uppenbar brist på kunskap är så tråkigt. Alla som såg slutdebatten igår förstod väl hur långt Kristersson är beredd att gå för att bli statsminister! Varför inte fortsätta göra det du är kanonduktig på och lämna politiken åt de som är duktiga på det?

  Svara
 13. Anna

  Sån klockren analys håller med dig helt och hållet. Låt var och en bilda sig sin egen uppfattning och rösta därefter det är ju det som är demokrati. Så välskrivet av dig you rock kram

  Svara
 14. Sofia

  Håller inte med dig! Detta var ett så otroligt efterlängtat inlägg i den HYSTERISKA valrörelsen detta år. Någon som inte nästar hotar väljarna att rösta på V, Fi eller Mp.

  Svara
 15. Annie

  Vet inte vad du menar med brist på kunskap?? Hon beskriver ju hur politiska debatten ser ut i Sverige, inte politiska åsikter!!! Mest intressanta på länge!!! Tyvärr verkar ju inte politikerna kunna göra sitt jobb, dvs framför sitt politiska budskap, utan är mer fokuserade på att prata skit o ljuga. Så duktiga politiker, nja, inte i denna valdebatten iaf…
  Är så intressant att folk i allmänhet (o även politiker) helt verkar ha övergivit våra viktigaste grundpelare i samhället som demokrati, åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Det viktiga budskapet är att alla har rätt och tycka o rösta som de själv vill. Det är väldigt obehagligt att folk nu försöker ta bort dessa rättigheter, som vi kämpat så för att få. Det är denna debatt vi borde föra istället för att gå till angrep mot folks åsikter, man behöver inte hålla med i andras åsikter, men visa respekt!

  Svara
 16. Kristina

  Jag håller helt med Jenny ovan. Varför tar du upp detta ämne överhuvudtaget ? Du talar om rösthemligheten men hissar borgerlig flagg i allt du skriver. Du är så duktig på det du gör professionellt – håll dig till det.

  Svara
 17. My favorite beauty

  ”Bakgrunden till SVT:s markering är den så kallade demokratiparagrafen som återfinns i radio- och tv-lagen som reglerar all etermedia i Sverige, bland andra TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio.” SVT har tidigare fällts i Granskningsnämnden för att de låtit folk i direktsändning fälla odemokratiska ytttanden, så de hade inget annat val än att ta avstånd från Åkessons yttrande. Att vara opartisk är inte samma sak som att vara odemokratisk.

  Svara
 18. yyMia

  Finns mycket att säga i frågan men nöjer mig med en teknikalitet; är du blind får du ta med dig vem du vill bakom skärmen då röstsedlar med punktskrift saknas i vallokalerna (kan beställas hem till den enskilda i förväg) och att personrösta är omöjligt utan hjälp.

  Svara
 19. Nini Tjäder

  Du är så ute och cyklar här.
  Har följt din blog i många år men nu slutar jag med det.
  Håll dig till det du är bra på dvs inredning och trender.
  Oinitierade politiska uttalanden bör du låta bli.

  Svara
 20. Vickan

  Håller med dig! Så många inlägg och svar på inlägg som jag aldrig publicerar för jag orkar inte med alla negativa reaktioner som jag vet att det blir även om jag skriver något utan att ta ställning för något. Finns alltid människor som tolkar in en massa. Önskar mer respekt och vänlighet både på sociala medier och i verkliga livet

  Svara
 21. Inredningshjälpen

  Hej Nini
  Jag tror vi är ganska så överens där, du har ju varit flitig med dina otrevliga kommentarer här i bloggen under flera år och just Du är en av anledningarna till att jag måste granska alla kommentarer innan de publiceras. Var snäll och håll ditt löfte denna gången.
  Antte

  Svara
 22. Cilla

  Bästa inlägget från en blogg i det här ämnet! Hållet med om allt du skriver. Orkar knapp gå in på sociala medier längre för den låga nivån kring det här och alla som ska skrämmas och tala om för en vad man ska eller inte ska rösta på. Tack för det här inlägget och bry dig inte om de besserwisser ovan som inte tycker du har rätt att uttala dig om detta.

  Svara
 23. Annie

  Hmm, stämmer ju efter människan i fråga nu fått ”sparken”…. vi betalar för en opartisk kanal (PS), och då ska den oxå vara opartisk i ALLA lägen…. Demokrati är att låta ALLA ha sin egen åsikt, PS ska informera INTE påverka!!

  Svara
 24. Annie

  Så sant!! Fundera starkt på att sluta läsa alla blogg där man försöker trycka ner sina åsikter (läs Annie Lööf i många fall, man kan ju nästa undra om C har mutat influncers, texterna är ju nästa kopierade från varandra) i halsen på en… Om jag skulle vara osäker på vem jag skulle rösta på skulle jag ju knappast läsa bloggar, utan partiprogram för att skaffa mig mer/ korrekt information!!

  Svara
 25. Vesna

  Så himla bra skrivet! Håller så med dig!
  kram

  Svara
 26. Sanna

  Jag tycker inlägget är rätt onyanserat.
  Och det inleds på samma sätt som vi ju inte vill. Man talar om vilka som gör och säger fel. Lyft fram det som är bra (som med Ebba) och vad du tror på. De tycker jag också att alla partier ska göra. Inte snacka ner andra.

  En sak som många glömmer är att det värdfärdssamhälle vi har idag och som många tar för givet (gratis skola, föräldraledighet, billigt dagis, sjukvård, fem veckors semester osv) hade vi ALDRIG haft om vi inte hade haft sossar och kommunister bakom spakarna. ; )
  Sånt tror jag på. ❤️

  Svara
 27. Unni

  Trodde detta var en inredningsblogg…

  Svara
 28. Jenny

  Jätte Bra! Du är klok som en bok <3

  Svara
 29. Moa

  Hej!

  Tack! Vill instämma med alla som uppskattar ditt inlägg! Ditt yttrande och Magda Gads kommentar om valrörelsen i år har varit mycket trevliga att läsa i en annars känslofylld debatt. Ni sätter fingret på en sjuk valkampanj, där det i år är viktigare att ”tycka rätt” och ”rösta med hjärtat”, än att låta alla människor ha rätt till sina egna åsikter och värna demokratin.

  Har i år saknat konkreta argument underbyggda med fakta och logik. Tycker vår valrörelse mer och mer liknar USA:s spektakel där känslorna styr och människor inte förväntas kunna tänka själv. Behandlar man en befolkning på det sättet tillräckligt länge blir den till slut imbecill och van vid att andra bestämmer vad de ska tycka.

  Svara
 30. Loop

  Nej. Nu blev det Insta inlägg ännu värre.
  Jag valde att ignorera det eftersom jag gillar din blogg och hyllade din baddräktsbild.
  Men… att onyanserat ta ställning för borgarna genom att endast ”analysera” S och VP samt dra det uttjatade kortet om VPK osv… nä, känns bara… larvigt och som en ännu en som går ut md vad den röstar på, om än i förtäckta ordalag.
  Är varken S eller V eller MP för den delen men den här typen av inlägg betackar jag mig för.

  Svara
 31. Alexandra

  Så himla bra inlägg!!!
  Det som är tråkigt här är inlägg med meningar som ”du borde hålla dig till att skriva om inredning”. Tycker man så om alla andra bloggar också?
  Tycker att du ska skriva om precis vad du vill – i din egen blogg.

  Svara
 32. Emma

  Det är fel hon fick inte sparken hon valde själv att avgå till valet är klart för att hennes till inte skulle ta onödig uppmärksamhet från valet!

  Jag tänker utifrån din text Anette får den stå för dig men att dra kort om vänstern och kommunism? Det är ju ganska länge sedan. Moderaterna och Kd har emellanåt fört en debatt som varit så blått så det skiftat åt brunt. Men det valde du inte att ta upp.
  Rent generellt är jag oerhört trött på influensers verkar köpta i detta val eller känner en oerhörd längtan över berätta om deras tankar om val och vad de ska rösta! Det tycker jag är beklagligt. Många influnencer är långt ifrån insatta, och har egentligen ingen koll utan gjort sin bedömning efter Aftonbladet/expressen typ. Jag är medveten om att jag generaliserar! Många influencers har säkert koll men långt ifrån alla. De använder då sin makt på fel sätt.
  Jag menar INTE Anette specifikt!

  Svara
 33. Inredningshjälpen

  Hej Emma.
  Så vitt jag vet så råder kommunismen och diktatur i allra högsta grad i både Ryssland och i Kina år 2018.
  Är det så vi vill ha det i Sverige?

  Svara
 34. Emma

  Det vore väl underbart! Är rätt trött på oinsatta borgsrbrackor!

  Svara
 35. Inredningshjälpen

  Ärligt, då tycker jag att du ska flytta dit istället.

  Svara
 36. Sandra

  Bra skrivet, till största del, jag har bara en kommentar i all välmening, du skriver ”…ibland till och med en känsla av att man måste gå ut offentligt och berätta…”, är det inte det du just gjorde i och med ”jag skulle aldrig rösta på vänstern och SD”? Bara en vänlig tanke om att inte kasta sten i glashus även om jag håller med dig i sak.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *