Touch Down Formex SS18

av | jan 21, 2018 | Formex, Mässor, Veckans Inredningsnyheter

I detta inlägget tar jag dig med på en liten tur runt om på Formex som jag avverkade i torsdag i snabbt tempo, det gäller att hålla tempot uppe om man vill hinna med mycket.
På Formex finns det inte så mycket nytt i trendväg att rapportera och jag spanar ju i ämnet fortlöpande så om du är en flitig besökare här hos mig så har du nog hyfsad koll på vart vindarna blåser just nu.
Formex hade rört om och stuvat runt litegrann inför årets upplaga av mässan, och det fanns en del positiva förändringar tycker jag.
Som tex att utställningen i entréhallen åter var ”en riktig utställning” med mycket inspiration och inte bara en installation av två tallar eller liknande som vi sett nu de senaste gångerna.

Utställningen Layout i entréhallen var det ja, och här var det Synnöve Mörk som satt själva formen för det hela och sen var det stjärnstylisterna Tina Hellberg, Saša Antić och Cilla Ramnek som gjort varsin avdelning där de skapat fin inspiration utifrån deras respektive uttrycksätt.
Applåder från mig till samtliga inblandade, och här vill jag även göra dig uppmärksam på det ”vita huset” som agerade ram för det hela utställningen på ungefär samma sätt som String och Lotta Agaton gjort med deras monter i Köln.
Kanske ett tecken i tiden?
Att huset/hemmet spelar en allt mer central roll i dessa tider av orolighet.
Läs mer om utställningen Layout HÄR

En liten kik på Tina Hellbergs del av huset,  en ganska hantverksinspirerad tolkning och använt sig av jordiga toner, beige och naturmaterial, och spana in de fina krukorna av keramik som är nya hos Broste Copenhagen.
Tina hade utgått från en specifik målning av David Hockney och sen återspeglat framförallt kulörerna i målningen och grupperat produkterna hon använt utefter detta.

Buzy blogger, tyckte det var kul att dela med mig av mina intryck via Instastory så det blev en hel del live-klipp från Formex i torsdags, hoppas inte att du missade det.

Jag fastnade lite extra länge i den delen av utställningen Layout,som hade fått sin prägel av Saša Antić som är en personlig favorit hos mig på så många sätt.
Älskar sättet som han vågar sticka ut på från mängden, hans frispråkighet och lite speciella stil, inredningsbranschens Zlatan haha om du frågar mig!

”Fågelhyllan” får tolka den rådande trenden där vi inspireras av naturen, skogen och dess invånare och där vi ser detta både genom materialval och mönsterprakt på olika produkter, samt inte minst den gula nyansen eftersom gult kommer i mängder nu och framöver.
Bravo Saša Antić, du är en stjärna!

Så tittar vi till cafédelen i B-hallen där Jan Rundgren gjort en trendtolkning på det manliga temat med bla barber och grooming-trenden representerad och som gick under namnet The Man Kind Bar, en utställning med enbart produkter riktade till den designintresserade manliga konsumenten.
Massor med saker från utställarna på mässan fanns samlat och stylat där i olika avdelningar, ja så som bara Jan Rundgren kan, och kul med ett lite annorlunda tema på det hela.

Exotiska blommor och blad i form av tex monstera och palmblad precis som dito djur som apor, leoparder, papegojor osv ser vi otroligt mycket av just nu.

Inlägget före detta där jag visade senaste nytt från H&M Home visar på pricken det som jag talar om.

Om du trodde att trenden med sammet var förbi så trodde du HELT fel, den vågen fortsätter att skölja över oss även under 2018, och jag undrar jag om det pågår någon tävling i branschen med ett hederspris till den som kan ta fram den mest speciella sittpuffen i nyss nämnda material?

I angränsning till nyss nämnda trendavdelning fanns en annan utställning på plats, nämligen Uminova eXpression, ett projekt som knyter ihop studenter från estetiska utbildningar på högskolenivå med duktiga tillverkare från Umeåregionen.

Läs mer HÄR

Danska Kähler hade gjort en hel monter ”till mig som älskar rosa” och turkost, och bjöd bland annat in till afternoon-tea-party med deras nya våningsfat etc, en styling som såg väldigt inbjudande ut…

…och visade även upp de nya Hammerhöi-krukorna som ingår i deras SS18 kollektion som du kan spana in lite närmare HÄR

Och ännu mera rosa, det var överlag en väldigt rosa historia att vandra genom gångarna på mässan, och här hos Jakobsdal fanns tex deras populära sammetspuffar med mässingssockel på plats.

Och på tal om rosa och inspirerande monterar så måst jag ge beröm till Leila Lindholm som nyligen lanserat inredningsvarumärket Welcome Home utöver redan befintliga Leilas General Store, som att stiga in i en sagovärld.

Ceannis har fattat galoppen och hakar på trenden med gula nyanser, ja precis som jag förutspådde redan efter Maison & Objet i höstas så kommer det väldigt mycket gult framöver så glöm det där talesättet att ”gult är fult”!

Sen hälsade jag på hos Göteborgsbaserade företaget Tell Me More för att spana in deras nyheter som jag nyligen bloggat om, men nu live istället för via pressbilderna.
Finstämt och genuint i vanlig ordning.

 

Ett annat varumärke som jag gillar och många andra med mig mig, är Classic Collection och framförallt mattorna som de gjort sig kända för.
Deras viskosmattor är tillverkade av ekologiskt material, vilket är riktigt bra tycker jag och väl värt att poängtera.
Det kommer några riktigt fina mattnyheter hos dem nu under våren, bland annat den rosa mattan som jag har hemma hos mig fast nu med taktilt art deco-mönster samt en lite melerad variant i grårosa nyans etc.

Ny är även den Art-Deco inspirerade fåtöljen med rosa sammetsplymåer och de timglasformade sittpuffarna som även de är i sammet.
Nyheter på kuddfronten är sidenkuddarna med exotiska växter och djur samt kuddarna med små löv som finns i tex en vaniljgul kulör.

Hälsade såklart även på hos Dirty Linen, ett varumärke som jag verkligen gillar och hos dem var det extra mycket färgglada kommande nyheter som visades upp inför hösten, då bland annat den lejongula sammetskudden och det lite terrakottafärgade samt midnattsblå linnebäddsetet kommer.
Montern hade gjorts med lånade möbler och inredningsdetaljer från Dusty Deco, och detta i kombination med kulörerna med tex nyss nämnda lejongula nyans, lite kermitgrönt, illorange och roliga ränder på bäddseten Randy gav tydliga 70-tals vibbar.

Och mittemot Dirty Linen stod en annan favorit i samma kategori, nämligen Himla som var på plats och visade en liten sneak peek av deras aw18 kollektion som du ser här ovan.
Mullvad, grått och varmrött…

..samt deras knalliga vårkollektion så klart, en kollektion som redan nu finns ute i butik
Också fick jag reda på att Annica Högström som så framgångsrikt driver Himla har gått in och blivit delägare i nyss nämnda Dirty Linen, det ska bli spännande att se vad det resulterar i.

Sist men inte minst vill jag visa dig några bilder från House Doctors monter där jag såg idel mörkt/chokladbrunt trä, brunlaserad rotting, keramikkrukor storlek XL som även de var glaserade i en brunröd kulör, och överlag en i vanlig ordning ganska så avskalad stil.
I skrivande stund kommer jag på att jag inte visat House Doctors SS18 kollektion här i bloggen ännu, det får bli en uppgift för kommande vecka.

3 Kommentarer

  1. Frida

    Vilken bra och grundlig redovisning av mässan för oss som inte var på plats. Tack!

    Svara
  2. Clara

    Wow, tack för en fin genomgång!

    Svara
  3. Inredningshjälpen » House Doctor SS18

    […] ett varumärke som jag vet att många av er läsare verkligen gillar. Jag spanade ju in deras nyheter på Formex för någon vecka sedan och visade lite bilder från montern som bjöd på retrovibbar, mörka […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *