Lax för alla tillfällen! (reklam)

Jag älskar verkligen fisk och skaldjur och väljer detta alla gånger istället för kött som jag äter väldigt sällan, och en av mina absoluta fiskfavoriter är lax i alla dess former.
Lax passar vid alla tillfällen och går att varierar i det oändliga, ja det är nog egentligen endast fantasin och skafferiets innehåll som sätter gränserna om det finns lax att tillaga.
Dessutom är det en väldigt lättlagad fisk tycker jag, ja jag vågar nästan garantera att även den som inte är så van i köket kan lyckas riktigt bra med de flesta laxrätterna som jag brukar tillaga.
Allra enklast är det att tillaga en hel laxskida i ugnen på lite lägre temperatur (ca 100° räcker), lägg en hel laxsida med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form och krydda ovansidan med valfri kryddning.
Enklaste varianten är “naturell” dvs salt, vitpeppar och färskpressad citron + färsk dill, gillar man chili kan man gnida in laxköttet med chili, salt och lime och en tredje variant är att salta/peppra samt ber på någon god färskost innan man skjutsar in laxen i ugnen för långsam tillagning i 30-40 min.
Servera med sallad, potatis/ris/pasta och en god kall sås.

En annan laxfavorit är kall inkokt lax, så himla gott och en klassisk svensk rätt som har tillagats av generationer av husmödrar, och dessutom perfekt att tillaga till många och förbereda dagen innan om man ska ha stor fest, mottagning eller liknande.
Kall inkokt lax med picklad lök, kall majonnässås, en god matig sallad och gott bröd passar fint som stomme till en buffé för många.
Åh nu känner jag att jag börjar bli hungrig av allt matprat, men ett tips till som passar bra inte minst nu när vi går mot kyligare tider, är att laga en mustig fisksoppa med lax musslor.
Jag brukar göra själva soppan först (bryner finhackad schalottenlök, morot och selleri i smör, tillsätter vitt vin, hummerfond+fiskfond, kryddar och sjuder en stund innan jag reder av soppan och tillsätter grädde) när soppan är färdig och har kokat upp rejält lägger jag ner jämnt skurna laxbitar, vit fisk och musslor och “lägger locket på”.
Låt stå på lägsta värme på plattan i ca 10 min. Strö över färsk dill.
Alla rätterna som jag rabblat upp kräver såklart lax av högsta kvalitet, gärna norsk lax, och om du kikar på filmen nedan så förstår du varför.

Hoppas du blev inspirerad och vill laga lax lika ofta som jag gör det, testa redan idag så får du ser hur gott ( och busenkelt) det är!

*Inlägget är skrivet i samarbete med Norsk Lax

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.