Fogia 2017

av | feb 7, 2017 | Design, Stockholm Design Week 2017

Igår visade jag mina egna bilder från pressvisningen för Fogia 2017, men här kommer som utlovat även några pressbilder och lite mer detaljerade beskrivningar av de nya produkterna.
Fogia presenterade igår fyra nya designsamarbeten med formgivarna Luca Nichetto, Nina Jobs, TAF Arkitekter och Simon Klenell & Kristoffer Sundin under gårdagen samt ny design av formgivarna Andreas Engesvik och Note Design Studio sm man arbetat med sedan tidigare.
Den nya kollektionen för 2017 ”präglas av ett tydligt skandinaviskt uttryck, samtidigt som den utmanar den internationella möbelscenen genom nya spännande formspråk och innovativt materialval”

Figurine_family_black

Poppy_puff_big_grey_velvet

Formgivaren Nina Jobs står bakom nyheten Poppy – en kviltad puff med inspiration från en blommas blad, en produkt som kompletterar Fogias befintliga sortiment samtidigt som den utmanar formmässigt.
Puffen har avtagbar klädsel och är lätt att flytta runt då själva materialet innanför textilen är frigolit.
Under själva designprocessen var Nina Jobs noga med att hela tiden ha miljöaspekten i fokus.

Jord_system

Jord_system2shadow

En av de stora nyheterna hos Fogia 2017 är den flexibla modulsoffan Jord med ställbara arm-och ryggstöd designad av Luca Nichetto, en av Fogias mest exklusiva soffor.
För honom var målet med designen att hitta den perfekta balansen mellan italiensk tradition och ett skandinaviskt uttryck – den ultimata kompromissen mellan proportioner och material, och resultatet  är en bekväm, funktionell soffa som samtidigt känns sofistikerad och lyxig inte minst tack vare  exklusiva materialval som trä i valnöt, läderöverdrag och marmorskivor som kan väljas till de integrerade borden.

”Under hela designprocessen var mitt mål att kombinera material med italiensk och skandinavisk inspiration. Detta ledde till att jag exempelvis formgav integrerade marmorbord som en extra detalj som man kan välja till som komplement till soffan. Dessa designelement förstärker också känslan av lyx och funktionalitet” berättar Luca Nichetto.

Luft_group

För 2017 års kollektion har Luca Nichetto även formgivit nyheten Luft, en serie vaser som munblåses på den venetianska ön Murano i Italien där Luca Nichetto ursprungligen kommer ifrån.
En limiterad upplaga om 33 vaser av varje sort (hög respektive låg).

Pastille_oak-1

Nya lilla sidobordet Pastille har designats av TAF Arkitekter, ett litet nätt bord tillverkat av massivt trä.
Inspirationen vid formgivningen av bordet har varit att skapa en balans mellan tunna och robusta former, och själva namnet Pastille kommer från formen på bordet som ser ut som en rund och slät tablett.
Själva bordsskivan består av massiv ek som svarvats till sin runda form, medan benen är gjorda av stål.

Ropemaker_pastille_jord-2

Ropemaker_Pastille_Dini-1

TAF har också tagit fram en kollektion med mattor till Fogias kollektion för 2017.
Den nya kollektionen heter Ropemaker och är är framställd av olika trådar bestående av naturmaterial som ull och jute som vävts ihop till en enhet vilket skapar ett unikt uttryck.
Mattan som kommer i två olika storlekar och fyra olika färgställningar upplevs som homogen och enfärgad, men består av ett flertal färger och olika texturer på trådarna. Kollektionen är framställd i endast naturmaterial, där den slitstarka ullen och det rustika uttrycket i juten skapar en matta med både tidlös design och lång livslängd.

Bigsur_group

Formgivarna Simon Klenell och Kristoffer Sundin har skapat Big Sur, ett elegant och innovativt soffbord, där glasskivorna som bordet består av går att få i fyra olika färger och genom att mixa färger på topp- och bottenskiva kommer bordets skugga få olika nyanser.

Supper_family

Figurine_stool_group

Supper_round_group

Figuride-serien designad av Note Design Studio är inte någon nyhet för 2017 men fick hänga med på ett hörn iallafall eftersom det tillkommit en pall till serien,  och vi ser även det runda minimalistiska bordet Supper designat av Andreas Engesvik.

Dini_leatherfabric

Dini_close Pressbilder Fogia
Sist ut ser vi den nya soffan Dini en soffa som har designats av Andreas Engesvik som även är formgivaren bakom Fogias populära soffa Tiki.
Återstår att se om även denna soffa blir en storsuccé!

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *