Royal Copenhagen Julebord 2016

av | nov 18, 2016 | Design, Okategoriserade, Veckans Inredningsnyheter

De senaste två åren har jag varit i Köpenhamn hos Royal Copenhagen , för att vara med vid deras pressvisning av den årliga jultraditionen med vackert dukade juleborde inne i deras flagship store på Ströget, men tyvärr blev det inget med det för min del i år.
En härlig tradition som firats i över 50 år, årets dukning blir den 53 gången som Royal Copenhagen bjudit in kända danska personligheter/vaumärken för att sätta deras personliga prägel för var sin dukning, och förra året fångade jag det hela så HÄR och så HÄR.
Idag fick jag dock tillsänt mig pressbilderna som visar årets dukningar på temat ”A Fashionable Christmas”, så de tänkte jag visa för er idag.

I år har Royal Copenhagen bjudit in fem danska varumärken och ett utländskt: Rikke Baumgarten och Helle Hestehave från Baum und Pferdgarten, Charlotte Eskildsen från Designers Remix, Ole Yde från Yde, Cecilie Bahnsen och Mark Tan, och för det internationella bidraget står iranskfödda Leyla Piedayesh från Berlin med varumärket lala Berlin.

6338396b-86e3-4c6d-987d-f4531faf0dd2

img_2371

Först ut har vi juvelen i kronan hos Royal Copenhagen, nämligen servisen Flora Danica!
Här fint arrangerad av Ole Yde som döpt dukningen till ”Julafton på Le Petit Trianon”
Ole Yde använder en handmålad scenografi med en överdådighet i äkta Louis XVI-stil för att locka fram besökarnas leenden.
Stämningen är från en historisk tid som Ole Yde inte bara hyllar utan också väcker till liv med en dukning med den kungligaste av alla serviser, Flora Danica.

289303c9-c789-4fcf-8457-789522ffa457

image

Kolla här, en dukning helt i min smak då jag som du säkert känner till, älskar rosa!
En modern minimalistisk jul tolkad av Charlotte Eskildagen som driver Designers Remix och Little Remix
Charlotte Eskildsen har valt den enklaste av Royal Copenhagens serviser, Vit Räfflad, för dess enkelhet och modernistiska uttryck och använt sig av textilier, accessoarer och möbler som går ton i ton.

09ee72e1-f10c-4b79-b8a6-67b4a9530a00

img_2368

Nästa dukning som även den känns nordiskt avskalad och avslappnat inbjudande, är skapad av Mark Tan som kallar sin dukning för ett ”labyrintiskt snigelhus”.
”På det mest äventyrliga sätt har Mark Kenly Domino Tan dukat sitt bord med Vit Räfflad och Arje Griegsts ikoniska servis Konkylie, som med sina organiska former skapar en berättelse om mångfald.
Genom ett labyrintiskt snigelhus ledsagar Mark Tan sina gäster ut i världen för att till sist föra dem till julens magiska mitt.”

dad474e6-7927-40b1-9a45-bd7e49c04ffa

image

Dukningen här ovan känns mer som ett lunch break på kontoret än en festdukning till julens ära, tycker jag.
Här är det Cecilie Bahnsen och hennes ”Driving home for Christmas” som vi får se en skymt av och till dukningen har hon använt sig av Musselmalet vit halvblond i samspel med vita och mångfärgade delar från Elements för att dessutom förena historia och nutid.
Driving home for Christmas ljöd varje år i bilen när designern Cecilie Bahnsen blev hämtad av sin pappa på flygplatsen för att tillbringa julen med sin familj. Nu är hon tillbaka i Köpenhamn efter sju år i London och ska tillsammans med sin engelska livskamrat.

ff6cd6b1-caf4-47c5-a12d-6263729ff639

img_2367

Leyla Piedayesh har valt att tolka ”De tre vise männens fest” på ett lite moderna sätt än då det begav sig, en överdådig fest med extra allt av allt!
Leyla Piedayesh, grundaren av lala Berlin, bjuder in sina gäster till ett universum där sinnena skärps, ögat fröjdas och nyfikenheten kittlas med färger som gnistrar som juveler, färska frukter från exotiska träd och mjuka textilier skapar hon en scenografi värdig de tre visa männen.
Stommen i dukningen är Royal Copenhagens Blå Räfflad och Princess med Musselmalet halv- och helblind purpur i fin kombination.

b5e1f5f2-e238-4265-bef5-513196f15f9b

img_2366

Sist men inte minst ser vi Rikke Baumgarten och Helle Hestehave som driver företaget Baum und Pferdgarten, och de har valt att kalla deras gemensamma bidrag för ”En dekonstruerad jul”.
Baum und Pferdgarten slår an tonen i sin dukning av ett dekonstruerat julbord i en mångfald av stilarter och uttryck.
Tre sammansatta bord närmast exploderar i ett nytt sätt att julfira, julpynta och julfesta. Rikke Baumgarten och Helle Hestehave täcker sitt bord med ett potpurri av blåmålade serviser och deras älsklingsfärg blått får stå i centrum för det hela.
Det dekonstruerade bordet lyses upp av en annan stjärna: designern Vibeke Fonnesberg Schmidts stora pendel i ädla metaller.

*Pressbilder från Royal Copenhagen och delvis utdrag från pressmeddelande.

skarmavbild-2015-03-24-kl-12-28-58

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *