Svenskt Tenn’s Designstipendium 2016

image

Igår var jag inne på Svenskt Tenn och spanade runt där bland alla fina saker som finns där, och trot eller ej, det blev inget köp den här gången.
Det var dock fasligt nära att en helt underbar ullpläd fick följa med till Malmö, men nej, jag kunde inte inte bestämma mig.

Jag kikade även på möblerna som designats av Elina Johansson som är 2016 års designstipendiat, ett pris som Svenskt Tenn årligen delar ut till en avgångselev från formlinjen på Beckmans.
Elina’s Fokus på hållbarhet, förnyelsebara material och hållbara resurser när det gäller möbelformgivning gör henne till ett självklart val 2016.

image

I sitt arbete har hon utvecklat material från förnybara källor och använt dem i formgivningen av en pall och ett bord.
Pallens sittdyna ser ut att vara tillverkad i skinn, men är i själva verket gjord av torkad och infärgad cellulosa från Kombucha som är avsvalnat och jäst, sött te.
Bordsytan är tillverkad av kaffesump som binds ihop med ett växtbaserat bioresin, men liknar till utseendet en lackad träyta.
Istället för trälim har hon använt fisklim för att foga samman delarna.

Helt nya och verkligen udda material som åtminstone jag personligen inte har hört talas om när det gäller möbeltillverkning, spännande!
Pressbilderna här i mitt inlägg gör inte produkterna någon rättvisa tycker jag, de var så mycket finre i verkligheten.

Elina Johanssons arbeten visas i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 under perioden 13–23 oktober, så kika gärna på dem där om du har möjlighet!

skarmavbild-2015-03-24-kl-12-28-58

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.