Jag begär inte att du ska minnas att jag skrev det här inlägget, det var ju redan 2014 som nätbolaget Designers Revolts verksamhet stängdes ner av polisen, och sedan dess har kvarnarna inom rättsväsendet malt på fram tills idag då domen mot de inblandade kom.
Designers Revolt grundades av entreprenören Lennart Nyberg som blev förmögen efter att ha sålt sitt bläckpatronföretag (även det omtalat) för ett gigantiskt belopp och istället började sälja kopior av kända möbler och belysning formgivna av namnkunniga designers som Arne Jacobsen, Hans J Wegner mfl vars alster idag tillverkas på licens av olika renommerade företag i branschen, i ett näthandelsbolag baserat i Storbritannien.
Storbritannien har nämligen fram tills nyligen haft ett undantag jämfört med övriga EU när det gäller designskydd och upphovsrätt för brukskonst, och satte gränsen vid 25 år istället för i 70 år efter designerns död.
Detta kryphål använde Designers Revolt för att på så sätt försöka göra deras försäljning av designkopiorna laglig även i länder som tex Sverige.
Rätten anser dock att verksamheten har varit brottslig eftersom merparten av möblerna har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige och att svensk lagstiftning därför ska gälla.
De menar även att Designers Revolt har varit medvetna om vad de faktiskt har gjort, något som bolaget nekar till (?!)
Grundaren samt en annan anställd döms nu till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång.
De två andra åtalade döms till villkorlig dom och böter.
Ersättningen som ska betalas uppgår till närmare 27 miljoner kronor och utöver det beloppet ska ägaren och bolaget sammanlagt betala drygt 22 miljoner kronor till staten, som förverkat utbyte av brottsligheten och företagsbot.
Läs mer om den fällande domen HÄR, en glädjande nyhet tycker jag personligen som har bloggat ganska så flitigt i ämnet tidigare.
Så ska det se ut! Oftast blir man grymt besviken på rättsväsendet, men inte i detta fall. Avskräckande, rejäla kostnader och fängelse. Helt rätt.