arne-jacobsen-egg-chair-copyright-design_dezeen_1568_0

Jag har ju tidigare skrivit ett antal inlägg som handlar om designkopior och även tagit ställning till vad jag tycker om hela det förfarandet, och verksamheten som styr det hela.
En verksamhet som är helt oetisk och även olaglig i Sverige och andra Europeiska länder.
Nu i dagarna har Storbritannien ändrat deras lagstiftning tidigare än utlovat (år 2020 var det sagt tidigare), från tidigare 25 års upphovsrätt efter designerns död, till 70 år som i övriga Europa för 10 kända designklassiker.
Tidigare kunde alltså företag från tex Sverige utnyttja Storbritanniens lagstifning, och helt enkelt skicka sina produkter därifrån till Sverige och andra länder i Europa för att på så sätt kringgå lagen.

Det är inte förbjudet för dig som slutkonsument att köpa en designkopia, men man vara medveten om att man inte köper alls samma produkt, vare sig när det gäller hantverk, hållbarhet, material eller finish, utan en produkt som helt saknar andrahands värde.
Säljer man vidare en designkopia på tex Blocket, begår man däremot en kriminell handling förenlig med villkorlig dom och dagsböter. Värt att ha med i sitt betänkande.

Jag vill även förtydliga, eftersom jag har förstått att en del personer tror att produkter som liknar varandra, dvs produkter som är otrolikt lika varandra, snarlika till utseende och karaktär, är sak samma som de designkopior/replikas som som nämns i inlägget.
Jag nämnde en sådan snarlik produkt tidigare i veckan i samband med ett större nyhetssläpp.
Det är det alltså INTE, och även om det inte speciellt upplyftande med en miljon upprepningar av samma sak, så är det inte detsamma som att tillverka en piratkopia och sen hävda att det är samma produkt som originalet man försökt efterlikna.
Läs mer om lagändringen och vilka möbler som omfattas av lagändringen HÄR.

Great News!

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

4 Kommentarer

  1. Caroline

    Bra att du lyfter detta!

    Värt att tillägga är även att det olagligt ha möblerna i offentliga rum, t ex restauranger, butiker, väntrum, etc .

    Svara
  2. admin

    Ja det är ett måste tycker jag, att påpeka lagarna som finns kring detta om man är designentusiast (som jag är).
    Jag tror att en hel del konsumenter är helt omedvetna om hur det här fungerar, vilken verksamhet som finns bakomliggande stora delar av kopieringsindustrin (annan kriminell verksamhet, droghandel, trafficking osv)
    Jag har skrivit om det förut och kommer antagligen att göra det igen och om igen 🙂

    Ha en fin dag!

    Anette

    Svara
  3. Inredningshjälpen: Alla måste ha en bubblig karaff

    […] så många väljer att producera/köpa in snarlika produkter, så är det ju inte samma sak som det HÄR, det vill jag vara noga med att förtydliga. Så man kan helt enkelt välja om man vill köra på […]

    Svara
  4. Inredningshjälpen: En efterlängtad dom som fäller Designers Revolt

    […] branschen, i ett näthandelsbolag baserat i Storbritannien. Storbritannien har nämligen fram tills nyligen haft ett undantag jämfört med övriga EU när det gäller designskydd och upphovsrätt för […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *