Inredningsnyheterna v.21

av | maj 25, 2024 | Uncategorized

*inlägget innehåller annonslänkar*

Veckan som passerat, vecka 21 2024 närmare bestämt har bjudit bla på pressvecka i Stockholm där höstens nyheter visats upp på rad, men det har också varit design week i London som går under namnet Clerkenwell Design Weeken ganska så regnblöt historia har jag sett via sociala medier och eftersom min italienska agentur för utemöbler varit där och ställt ut i mestadels hällregn.
Men men, det finns inget dåligt väder för riktigt bra kvalitets-utemöbler, så fick vi det sagt!

I Stockholm har det också hänt en hel del, jag inte minst eftersom årets upplaga av Stockholm Creative Edition 2024 gått av stapeln nu i veckan, och som sagt samtliga PR-byråer har haft pressveckor.
Av samma anledning har det landat en hel massa pressutskick i min mail-korg denna veckan vilket jag använt till veckans nyhetslista, häng med!

Först ut har vi en nyhet från textilvarumärket Mille Notti , i augusti 2024 lanserar de nämligen en ny kollektion framtagen i samarbete med den hyllade inredningdesignern Beata Heuman.
Kollektionen består av två påslakanset och ett överkast, samtliga med inspiration från historiska färger och mönster.
Beata Heuman är uppväxt på landet i Skåne men har sedan 2004 sin bas i London, där hennes ständigt växande produktkollektion kan beskådas i ett nytt showroom på 188 Hammersmith Road.
Idag arbetar hennes studio främst med inredning av privathem men har även åtagit sig prestigefyllda kommersiella projekt, som exempelvis Hotel de la Boétie i Paris.
Kollektionen innehåller bäddset och quiltade bäddset i två färgställningar och kommer ut till försäljning i augusti


Välkända serien Ostindia är en av Rörstrands mest klassiska serier och har älskats i flera generationer sedan 1932.
Med inspiration från sin egen historia utökar Rörstrand nu Ostindia-serien genom att introducera elegant designade vaser och krukor, två nya produktkategorier som likt hela den befintliga Ostindia-familjen förenar tradition och modernitet för att skapa harmoni i hemmet.

Ovan i bild ser vi nytillskott till kollektionen BLAD designad av  Eva Schildt för Klong , vi ser en serveringsskål/glassbägare som för tanken förs till de traditionella glassbägarna som är vanliga i Italien, en tesil i samarbete med Tehuset Java samt en te- och kaffeburk.
Produkterna är tillverkade i rostfritt stål med en lek mellan matt och blank yta.


Nu inleder anrika Orrefors och megastjärnkocken Björn Frantzén ett samarbete som ska förena det bästa av skandinavisk design och kulinarisk excellens.
Med ett uttalat fokus på tidlöshet, kvalitet och sofistikerad estetik är målsättningen att gemensamt konceptualisera, formge och utveckla samtida produkter för moderna livsstilar och förhöjda matupplevelser.
Den första produktserien under epitetet Orrefors x Björn Frantzén kommer att introduceras inför fjärde kvartalet 2024 mot både slutkonsument och restaurang, och samtidigt blir Orrefors exklusiv leverantör på servisglas till samtliga restauranger inom Frantzén Group i Sverige och internationellt.

Orrefors lanserar även  efter den framgångsrika introduktionen av serien Tou i samarbete med Claesson Koivisto Rune, två nya ljuslyktor under hösten 2024.
Ett första samarbete med den framstående norska formgivaren Andreas Engesvik presenteras med serien Magica och Orrefors samarbete med Monica Förster fortsätter genom nya delar i den internationellt prisbelönta serien Reed.
Serien Magica omfattar fyra ljuslyktor i tre olika färgställningar.

Ovan i bild ser vi dricksglaset Rio som formgavs någon gång på 50-talet av Lennart Rosén, ett glas som länge har varit ett eftersökt samlarobjekt.
Nu tas dock glaset återigen i produktion av mindre än Reijmyre Glasbruk.
Tipstack till Frida

Under 2024 firar Fiskars 375-årsjubileum och gör detta bla med att lansera två nya färger av Fiskars Norden gjutjärnsgrytor, limiterade gjutjärnsgrytor i färgerna Björk och Nässla som är framtagna i Finland och inspirerade av den omgivande naturen i och runt Fiskars Village.
Den rena och lugna emaljfärgen på Norden gjutjärnsgryta Björk är inspirerad av de eleganta vita grenarna som karaktäriserar den nordiska skogen genom de skiftande årstiderna, medan den gröna nyansen på Norden gjutjärnsgryta Nässla firar vårens ankomst och de näringsrika vilda underverk som nordisk natur erbjuder.

NO GA (Nordiska Galleriet) lanserar nu den ikoniska Orkesterstolen, Sveriges första stapelbara stol sägs det, och en stol som ritades redan år 1931 av Sven Markelius.
Stolen tas nu åter i produktion i nära samarbete med Sven Markelius familj, och samtidigt tar man fram bordet Nockeby som Markelius ritade till sitt eget hus i Stockholm 1930.
Orkesterstolen kommer att säljas i sex olika utföranden: White Oiled Oak, Dark Stained Oak, Black Stained Ash, Sky Blue, Ochre Yellow, och Ruby Red. Matbordet Nockeby kommer att säljas i tre olika utföranden: Palisander, Walnut, Oak.
Båda produkterna kommer att säljas exklusivt hos Nordiska Galleriet och LÄNNA.

Belysningsföretaget Wästberg utökar pendel-familjen utvecklad tillsammans med Claesson Koivisto Rune, med en ny finish – rå aluminium.

I serien ingår tre syskonlampor i tre olika storlekar; w151 Extra large pendant, w201 Extra small pendant och w221 Medium pendant.
Den nya versionen i borstad rå aluminium, har varken lack, färg eller andra skyddsbehandlingar.
Det ger en mer resurseffektiv tillverkning, enklare återvinning och en vacker åldringsprocess.

År 2024  markerar en betydelsefull milstolpe för det välkända designföretaget Pappelina, ja i år firar de nämligen 25 års jubileum av innovativ mattproduktion.
För att fira sitt jubileumsår lanserar därför Pappelina The Linen Collection, en kollektion som blandar traditionella vävtekniker med moderna material.
Mattorna i kollektionen har en linvarp som låter linets mjuka, jordnära kvaliteter stå i centrum, kompletterat med PVC:ns hållbara och livfulla natur.
En unik kombination som ännu en gång visar på Pappelinas nyfikenhet och nyfikenhet när det gäller material, design och funktion i fin symbios.

Säkert känner du sedan tidigare till att Bemz blivit unika genom att de tar fram nya klädslar som förskönar flera av soffmodellerna som finns ho IKEA?
Nu tar de dock konceptet ytterligare ett steg när de lanserar överdag till flera av sofforna som finns hos Mio .
Mio som idag är störst på soffor i Sverige och även Bemz från deras sida har sett en stor efterfrågan på skräddarsydda överdrag till Mios möbler under en längre tid, ett hållbart alternativ då detta förlänger livet på redan befintliga soffor.

Nyheten som får avsluta denna lista har jag faktisk redan berättat om tidigare, men eftersom det var lanseringsdags nu i veckan av Pick a Poppy så fick detta nya varumärke vara med en vända till.

Vid förra tillfället så skrev jag att det var Malin Glemme med varumärket Layered som stod bakom Pick a Poppy, helt korrekt för visso men med i bolaget finns även den välkända modeprofilen Sofi Fahrman Engelbert. Det nya tjusiga showroomet/butiken visade upp och så även keramiken till det dukade bordet tillverkat i Portugal och textiler som produceras i Indien.
Ett jättekul tillskott  i branschen känner jag men det vore ännu bättre om man producerat textilierna här i Sverige eller åtminstone i Europa, inte bara för arbetsvillkoren och miljöaspekten i länder som Indien men också för det onödigt långa transporterna.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *