Inredningsnyheterna v.17/2024

av | apr 27, 2024 | Uncategorized

Hej!

Då var det lördag igen och det har redan passerat en vecka sedan förra nyhetslistan och att jag var på plats i Milano för Milan Design Week och Salone de Mobile 2024.
Jag kan knappt tro det är sant och det känns som om jag fortfarande är kvar i sinnet där bland allt det som visades upp i for av kommande trender och nyheter.
Dessa trender och nya produkter kommer inte att synas här på hemmaplan förrän tidigast 2025 men jag tänKte att jag skulle inleda denna nyhetslistan med lite av det som jag snappade upp där och då.
Dessutom blir det lite ”vanliga nyhet” från pressutskick osv så häng med så kikar vi vidare här!

Föra att koka ner det kraftigt så fanns trendkulörerna, materialvalen som sätter trenderna spot on de kommande åren överallt.
Tänk dig tillbaka till 60- och 70-talet minus cigarettröken som låg som en tät dimma över allt, se med fördel om serien Mad Men för full inspiration till stilen
Helt funktionslösa kök  på gränsen till arty men tjusiga att titta på är det nya, gärna med helt öppna displayer och av rostfritt stål.
Alla sittmöbler ska vara pösiga och omhuldande som en Donut eller en varm kram.
Raka soffor är ute, soffor i runda former inne… väggpaneler överallt och även kakel som används till annat än bara kök och badrum….
Ett talande exempel ser vi här ovan, nämligen  Squash Collection design @t_o_o_g_o_o_d för italienska @poltronafrauofficial

Färgpaletten på pränt med alla nyanser av rost och rött med fokus på vinrött, kakel och klinkers som används till nya användningsområden och alltså inte enbart i kök och i badrum.
Fördel för stående smala kakelplattor.

Rostfria kök har synts vid flera tillfällen sedan tidigare och här ser vi ett sådant som även kan verka som utomhuskök visades upp av Röshults under Milan Design Week. I samband med designveckan slog Röshults även upp dörrarna för ett eget showroom i Milano!

Silvermetallic både när det gäller inredning och mode har vi sett komma smygande och detta är en trend som verkar hålla i sig framöver.
Lägg därtill allt som kan kopplas till rymden.

Vaggpaneler är den nya fondtapeten och kommer at komma stort de kommande åren, skapa väggstruktur med alla typer av material, ljudabsorbenter, kakel osv.
Soffor och fåtöljer som sagt med mjuka böljande rundade former….

Ovan i bild ser vi prov på nyss nämnda väggpaneler, kakel och klinker som använts som sänggavel och sängbord bakom den nya uppdaterade varianten av DUX mest påkostade madrass-system Pascal som visades upp i den utställning kring trender ”Material Home” som gjordes av Elle decor Italia under Milan Design Week.
Den nya madrassen ifråga kommer i en ljusare textil och med ljusa läderdetaljer vilket är väldigt snyggt.

Ytterligare prov på väggpaneler …..

Ovan såklart väggpaneler men också en kommande trend när det gäller soffor, sektionssömnad eller vad man ska kalla det för, detta syntes överallt kan man säga…..

Fler ”bevis” på denna sofftrend är att trendsättande italienska Gervasoni (vars mest ikoniska produkt soffan Ghost firade 20-års jubileum under Milan deign WEEK) presenterat den nya soffan Samet med samma typ av sektionssömnad/grov quiltning som jag nyss nämnde.

(reklam för egen verksamhet)
Ethimo  som vi har agenturen för i hela Norden fanns på plats dels på Salone de Mobile, med två egna showroom med utställningar samt flera separata utställningar på stan.
Jag är såklart jävig i frågan men föll pladask för alla kommande nyheter som når oss 2025 och däribland i den nya skulpturala golvlampan Lustra och de små borde/pallarna Folia designade av  Luca Nichetto

I min mailbox i veckan ramlade bla denna nyhet in danska Carl Hansen & Søn, deras  Radio house mirror som formgavs av Vilhelm Lauritzen för den kungliga foajén i Radiohuset i Köpenhamn år 1945, introduceras nu för en bredare publik.
Lanseringen sker i samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects, och spegeln kommer att lanseras i massiv ek.

Näst ut har vi ytterligare än nyhet från den svensk/italienska designern Luca Nichetto som presenterade en hel uppsjö med nyheter i Milano.
Här Ample Collection som är för både och utomhusbruk för anrika  @gebruder_thonet_vienna

Behöver jag säga det igen, rött med fördel vinrött är en kommande trendkulör på bred front, detta även uppsnappat av förlaget Phaidon som har släppt en ny bok med namnet  Designed for life, en bok för inrednings- och design-intresserade där världens 100 bästa produktformgivare finns porträtterade varav flera av dem har jobbat med skandinaviska varumärken.

Under designveckan i Milano förra veckan presenterade varumärket Serax ett helt nytt designsamarbete och ny kollektion med Bob Verhelst.
Kollektionen visades i en utställning ”The Black Box” tillsammans med en del andra designhighlights ur Serax och Valerie Objects möbelkollektioner.
Denna nya kollektion ”Sculptural Confluence del 1” består av en rad vaser av keramik och glas, lampor, träbrickor, multifunktionella sidobord och en fåtölj.

Mattor på gänsen till konstverk har vi sett sedan tidigare och på detta temat ser vi en ny kollektion av  @paulsmithdesign @therugcompany.
Här ser vi Paul Smith’s Signature Stripe och Swirl designs ta plats på mattor i olika format och storlekar, totalt  7 olika mattor med kalejdoskopiska mönster och stor färgprakt.
Se hela kolektionen HÄR

Spana in Stoff Nagel ljusstake för vägg som blir kombinerat med  ljusstaken ett elegant tillskott till hemmet.
Nagel kan med sin unika form och konstruktion byggas i oändliga formationer, och nu finns väggvarianten även i mässing
Se denna nyhet HÄR

Ännu ett prov på att soffor med runda former, rostbruna/röda nyanser och fokus på möbelhantverket när Carl Hansen & Son visade upp deras soffa Sideways designad av Rikke Frost under Milan Design Week

Boråstapeter är ständigt aktuella med nya spännande tapetkollektioner, och senast ut bland dessa ser vi kollektionen Graphics. Här möts vi av strikt geometri och organiska former, och i den lika formstarka som stilsäkra tapetsamlingen finns 15 olika mönster i nya spännande tappningar såväl som välkända klassiker. Kollektionens 15 tapetmönster är formgivna av Boråstapeters designteam, men det finns också utvalda tapetmönster av de älskade formmästarna Arne Jacobsen, Alvar Aalto och Linnéa Andersson.
Färgmässigt spänner kollektionen från klara kulörer till neutrala toner, flera av tidigare välkända tapetmönster, som exempelvis My Secret Garden av Linnéa Andersson, visas i uppdaterade, spännande färgsättningar. Utmärkande för Graphics är även att flera av de organiska mönstren går ton i ton i mjuka, sobra färg-kombinationer.

Fritz Hansen’s Poul Kjærholm’s PK4™ loungechair har tilldelats ett designpris hos  Monocle Magazine’s 2024 Design Awards.

Stolen är ju ingen nyhet i sig, den designades ju redan 1952 men har tackvare Fritz Hansen väckts till liv nu igen ca 70 år senare.

Spana in bordet BLANK, en av Blå Station’s möbelnyheter som presenteras nu under första halvan av 2024.
Bordet ”BLANK” med design av Johan Lindau, utfördes som ett experiment med tre olika reflekterande ytor: en vertikal, rak konvex yta, en horisontell, rund böjd yta och en platt yta som reflekterar betraktaren som  tittar rakt ner på den.
Resultatet blev ett litet, blankt och reflekterande bord för det svenska möbeldesignföretaget Blå Station.

Fiskars Norden Outdoor Grill Chef vinner Red Dot Award
I år har Fiskars belönats med ‘Best of the Best’ Product Design Awards, för Fiskars Norden kollektionen som består av produkter till utomhusmatlagning. Produkterna visar exempel på Fiskars design-DNA som är förankrat i nordisk design, minimalism och kopplingar till naturen

Nu i veckan var det premiär för min bloggkompis sedan mer än 10 år, Jannice Wistrand med blogg/instagram AddSimplicity och hennes byggarkompanjon Mathias Mörlins podd Mörlin/Wistrand , en podd som blandar hantverk och design! Skickliga snickaren möter erfarna inredaren i inspirerande och lättsamma samtal. Från platsbyggda möbler, till storslagna renoveringsprojekt och husbyggen.

Lyssna på deras första avsnitt HÄR

Vasastans första exklusiva boutiquehotell
börjar ta form och nu står det första gästrummet klart.
Det nya boutiquehotellet, centralt beläget vid Tegnérlunden i Stockholm, har fått namnet Villa Dahlia och är ett systerhotell till Hotel Diplomat och Villa Dagmar. Hotellet öppnar tidig höst 2024.
Arkitekt Per Öberg färdigställer hotellet som fått namnet Villa Dahlia – familjen Malmströms/Cappelens tredje hotell i Stockholm. Det blir ett exklusivt familjärt hotell med Tegnérlunden som närmaste granne.
Redan NU kan du boka och också se hur det kommer att se ut.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i samband med texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *