Inredningsnyheterna v.15/2024

av | apr 13, 2024 | Uncategorized

Hej!

I detta nu pågår förberedelserna inför årets stora händelse för alla design- och inredningsfantaster, ja på måndag startar Milan Design Week 2024 och på tisdag startar den gigantiska mässan Salone de Mobile 2024
Jag åker ner på måndag för att starta med en genomgång och middag för alla agenterna i Ethimo’s nya showroom och på tisdag och onsdag finns representerade på stan jag på mässan där både Ethimo och HomeSpirit ställer ut.
Ethimo finns även representerade i deras två showrooms sat vid flera andra separata utställningar.
Jag ser mycket fram emot dagarna i Milano och håller på och planerar in i det sista för att optimera min vistelse där, vill du kika på hur det såg ut samma tid förra året kika kika på Ethimo HÄR HomeSpirit HÄR samt blandade klipp HÄR och även HÄR
Men nu är det ju inte detta vi ska avhandla i detta inlägget utan veckans inredningsnyheter, häng med!

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från danska Audo Copenhagen som ville berätta om deras senaste nyheter som syns ovana  i bild, en vidare utveckling av deras kollektion Co i form av The Co Task Chair and Co Task Armchair.
Co Collection är ett designsamarbete mellan Norm Architects and Els Van Hoorebeeck och även bordet ingår i samma kollektion.

Carl Hansen & Søn lanserade år 2020 Børge Mogensens Table Bench i en rottingversion, och nu fyra år senare  adderas ytterligare en ny version och denna gång i papperssnöre.
Bänken finns i en lång och en kort variant, som kan kombineras med andra moduler eller användas separat i olika rum.
Bänken är tillverkad i ek och kräver 335 meter underhållsfritt papperssnöre och sex timmars erfarenhet att fläta.

Ovan ser vi The Aalto Benche från Artek designad av Alvar Aalto år 1945, en möbel som passa i såväl offentlig som i hemmiljö.
En bänk tillverkad av finsk björk och som går att få både med träsits och med sits klädd i textil eller läder.
Nu lanseras bänken i två nya större storlekar som dessutom passar perfekt till de övriga möblerna i samma kollektion.

I år fyller House of Finn Juhl’s The Chieftain Chair, 75 år och för att fira jubilaren lanseras nu fåtöljen i en limiterad exklusiv utgåva om 366 stycken stolar med en ingravering med datum som man själv kan välja. Dessutom får man den nyutgivna boken ”Lost Danish Treasure’ av den amerikanska architecten Carl J. D’Silva.
Jubileumsutgåvan tillverkas rökt ek och komme att släppas den 16:onde april under Milan Design Week.

Bloggaren och DIY-proffset Monica Karlstein har som Wallpassions Creative Director fått uppdraget och förtroendet att leda designprocessen och produktutvecklingen av deras världspremiär av tapeter med tillhörande målarfärg.

Ovan i bild ser du först tapeten Salvia som finns i tre olika färgställningar och sedan i följd tapeten Leona med slingrande blommönster.

Vill ni se alla tapeter som jag tillsammans med Wallpassions designteam utvecklat hittar ni dem hos  Familjetapeter 

Marrakech Design  lanserar nu ett nytt designsamarbete med arkitekten och formgivaren Anki Gneib, i samarbetet ingår  två nya raffinerade geometriska mönstren heter JACKS och TICTAC.
Mönstren kommer i flera olika färgställningar, och kollektionen kommer att vara tillgänglig på Marrakech Designs websida från och med 1 maj 2024.

Kinfolks senaste utgåva Issue Fifty-One, ett visuellt mästerverk där man spekulerar kring vad som kommer att vara signifikativt och tongivande för vår samtida design.
I magasinet få man följa med och besöka tio av de mest inflytelserika inredningsarkitekterna  i deras studios runt om i världen. En reflektion av kultur och värderingar  och lite som en kompass som guidar oss in i framtiden.
Läs vidare HÄR

Tips om utställning för alla trädgårds och designälskare, Garden Futures: Design som växer, den första utställningen som ur ett globalt perspektiv som utforskar trädgårdens historia, samtid och framtid. Var kommer dagens trädgårdsideal ifrån och vilka modeller är på frammarsch? Utställningen är producerad av Vitra Design Museum, Wüstenrot Foundation och Nieuwe Instituut, i samarbete med Vandalorum.

Den är formgiven av den prisbelönta designduon FormaFantasma (Italien, Guest of Honour vid Stockholm Furniture Fair 2024.) Läs mer om utställningen HÄR

Danska Kähler’s mest ikoniska kollektion Hammershøi känns ständigt aktuell, de senaste åren har det räfflade porslinet och produkterna till det dukade bordet uppdaterats med nya mönster osv, och så även inför sommaren 2024.
Hammershøi Summer  gör att du nästan kan känna solens strålar och den ljumma sommarvinden när du dukar upp för kaffe och något gott på terrassen, altanen eller i sommarstugan.
Serien är inspirerad av sommarens sagolika former, färger och känslor, och den stolta solrosen och energiska svalan pryder muggen som rymmer 33 cl och är perfekt till te eller kaffe.
Motiven är skapade av konstnären Rikke Jacobsen på Hammershøi-servisens befintliga delar, designade av Hans-Christian Bauer.

Malin Glemme som grundade designvarumärket Layered för snart 10 år sedan, har tagit nyss nämnda företag från starten till där de befinner sig idag med hjälp av egen design, fina designsamarbeten och skapat produkter med ett långsiktigt perspektiv, både när det kommer till design och material.
Nu är Malin i görningen med ett nytt varumärke med namnet Pick a Poppy, ett varumärke som om jag förstått det rätt kommer att fokusera på roliga inredningsaccessoarer som porslin till det dukade bordet, decokuddar osv.

Tendalert! Kuddar med volymiösa volangkanter.


Stolen Resö för utomhusbruk designad av Matilda Lindblom för Skargaarden är ingen nyhet i sig, nytt för nu är dock att stolen förutom i vitt, svart och graphite, nu går att få i hundratals olika RAL-kulörer
Ja, i stort sett i vilken kulör man själv vill och ett ypperligt sätt att själv sätta sin gen prägel på det hela.

Resö finns att få som stolar och bänkar och tillverkas av lackerat galvaniserat stål, en stol som tål att stå ute i alla väder.

Massproductions introducerar nu deras tjusiga pall med namnet Harry med en iögonfallande ny röd finish.
Harry hämtar sin lite ovanliga form från traditionella japanska snickerimetoder och karaktäristiska Torii-portar.
Pallen i laminerad ek består av två delar som hålls ihop med massiva träkilar i ek.

Ovan i bild ser vi den moderna takkronan Fraktur designad av ingen mindre än Alexander Lervik för Reform Design Lab.
Alexander Lervik är en mångfallt prisbelönt formgivare som här i detta fallet använt sig av 3D-printing i sand, och försökt göra en avbild av sin egen hjärna (!) 
En riktig eye catcher var den än placeras, ja denna passar i såväl en hotellounge, privat hem, kyrkorum, offentliga lokaler osv.

Veckans ganska maffiga nyhetslista avslutas med några tjusiga bilder från inga mindre än New Works sprillans nya showroom i centrala Köpenhamn.
Själva arkitekturen i historiska Bernstorffs Palace på Bredgade 42 Copenhage är ju otroligt vacker, och kontrasten som uppstår när rummen inreds med modern design är helt fantastisk.
För inredningsdesignen står eminenta Lotta Agaton Interiors och det är via henne som jag lånat dessa bilderna.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *