Inredningsnyheterna v.12 / 2024

av | mar 23, 2024 | Uncategorized


Hej
Då var vi framme vid vecka 12/2024 och de inredningsnyheter som presenterats på ett eller annat vis under nyss nämnda vårvecka.
I veckan som snart passerat gick den årliga trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm av mässan där bla Svante Öquist presenterade Årets Pelargon 2024 , mer om detta senare för här kommer en rad andra nyheter som jag också vill visa dig idag, häng med!

Fört ut denna veckan har vi en nyhet från den Göteborgs baserade inredningsbutiken Artilleriet som inte enbart fungerar som inredningsbutik utan även som en stil och trendsättare för hela den skandinaviska branschen.
Nyheten i fråga är inget mindre än Mamma Sofa, en helt ny soffa skapad av Artilleriet Ateliers, och är enligt dem själva ett uttryck för konceptet av den ultimata soffan.
”Designen, med historiska referenser är skulpterad med runda former för att vara estetiskt tilltalande från soffans alla vinklar, generösa dimensioner och ett väl tilltaget djup gör att denna soffa rymmer hela familjen bekvämt.”
Soffan är konstruerad och tillverkade av Sveriges mest skickliga möbeltillverkare, med material av högsta kvalitet, är denna soffa byggd för att hålla i generationer.
Tillverkad i Tranås, Sverige ( O.H Sjögren som även tillverkar sittmöblerna hos Svenskt Tenn gissar jag ).

I veckan fick jag via ett pressmeddelande nys om att  Superfront’s omtyckta Wood Collection med köksluckor av trä  som passar Ikeas köksstommar Metod och Faktum, luckor till Bestå och garderobsdörrar till Pax , utökas med en ny kulör som heter Honey Wood, vilket innebär att du kan skapa vackra och prisvärda träkök och sideboards, såväl som badrumsmöbler och garderober i trä.
Skandinavisk design förknippas ofta med ljust trä, men om man tittar närmare på vår designhistoria hittar man många ikoniska möbler från Norden tillverkade av varmare träslag som oljad ek, bok och teak.
Honey Wood är en hyllning till dessa klassiker och deras betydelse för skandinavisk design.

Färgtillverkaren Jotun presenterade i veckan deras Färgkarta 2024 när det gäller färg för utomhusbruk,  en färgkarta med trygga, vackra huskulörer från Jotuns stora kulörutbud.
Alla kulörer presenteras med rekommenderade kombinationskulörer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörr och detaljer.
En vacker komplett kulörpalett tillsammans med högkvalitativa produkter ger ett vackert hus som håller länge. De nya kulörerna är: JOTUN 20118 Amber RedJOTUN 0239 MellanrosaJOTUN 7043 ReflexJOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue.
Läs mer om hela Färgkartan HÄR

Nu under våren lanserar IKEA de lekfulla husdjursprodukterna UTSÅDD, produkter som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar.
Med UTSÅDD vill IKEA förenkla och förgylla livet hemma med husdjur, genom att erbjuda produkter som är lätta att rengöra, tål att användas dagligen och som sömlöst smälter in i hemmet. UTSÅDD säljs på IKEA.se från 21 mars och IKEA Malmö varuhus från 1 april.
Sortimentet UTSÅDD består av ett tjugotal produkter och har utvecklats runt de fyra vanligaste aktiviteterna som katter och hundar gör i hemmet – äta, sova, leka och gömma sig – och är utformad för att göra dessa aktiviteter roliga och enkla att hantera för både husdjur och människor.
Bland produkterna finn, färgglada matskålar och bordstabletter med halkskydd som hjälper till att hålla rent under måltiderna, en mjuk filt och sköna sängar ger komfort och ger lugn under vila samtidigt som de smälter in i hemmet, leksaker i former av ben och en insexnyckel inbjuder till timmar av apportering, tuggande och sökande efter godis samt sist men inte minst, ett litet tält i filttyg och ett hus i rotting gör det mysigt för katter att gömma sig och är ett stilsäkert tillskott till alla delar av hemmet.

Senaste nytt från danska Stelton ser vi ovan i bild, helt klart känner man retrovibbar med denna orangegula nyans som vi ser på den ikoniska termosen EM77 och EM kannan i ABS-plast som först lanserades 1982 samt en stor serveringsbricka i samma nyans.


Elmo Läder introducerar en helt ny kollektion med nubuckläder (mocka) en kollektion med namnet Sarek designad av  den välkände svenske formgivaren Mattias Stenberg.
En kollektion inspirerad av naturen i Sarek i Lappland, en färgpalett som omfattar den ändlösa blågrå skyn, den ruffa terrängen, sand, sten osv, en glimt av vildmarken i norra Sverige med andra ord.


Spana in Ondulé Club, en möbelserie med runda mjuka former som designats av Anton Björsing för möbelföretget Karl Andersson & Söner  .
Möbelserien Ondulé Club comes innehåller inledningsvis en fåtölj och en tvåsiys soffa och tillsammans med dessa här ovan syns även det nya lilla bordet Hito designat av Mario Martinez.


Designvarumärket &tradition relanserar våren 2024 bland annat pallen Wire Stool designad Verner Panton.
En pall som som på pricken fångar Verner Pantons förtjusning för geometriska former, upprepade mönster och visuella effekter när det gäller hans  möbler.
Pallen lanserades först i början av 80-talet men ser alltså åter dagens ljus våren 2024.


Nyheterna från Bolon och House of Bolon duggar tätt våren 2024 i och med att företaget fyller 75 år gissar jag, och senast ut av nyheterna från dem är att de nylanserar deras  Graphic kollektion.
Tidlösa klassiker för alla miljöerm en mattkollektion som håller över tid.
Alla produkter från Bolon är klimatneutrala och innehåller 68% återvunnet material.

Nyheten ovan i bild ar avsändare Byredo, produkterna introducerades första gången 2022 som en sk limiterad kollektion, Alphabeta Cushions, som nu har anlänt för att stanna för gott. Kuddarna kommer i kulörerna Salt & Pepper, Dune, och Charbon, perfekta dessutom att kombinera med deras plädar med samma namn.
​Kuddarna har ett avtagbart fodral av merinoull och cashmere.


Det anrika möbelföretaget Gemla har fått något av en revival de senaste året, inte minst när det öppnade ett eget showroom i Stockholm och har dessutom en lång rad med designsamarbeten på deras repetoar. Senast ut bland dessa ser vi barstolen ZINC designad av Mathieu Gustafsson.

Ingen nyhetslista utan en tapetnyhet känns det som, och denna veckan kommer tapetnyheten ifråga från inga mindre än Sandberg Wallpaper.
Nu lanserar en kollektion som föddes kring ett tyg, det över 100 år gamla broderade sidentyget från Kanton i Kina, som någon gång rest hela vägen till Frankrike för att hundra år senare finna sin plats i vårt arkiv och våra hjärtan.
Serien Chinoise från Kanton har fått Sandberg Wallpaper att återupptäcka det förflutnas magi. För en tid tillbaka blev vi inbjudna till ett franskt mönsterarkiv med original från slutet av 1800-talet, och kollektionen är ett resultat av inspirationen därifrån.
Designad av Studio Sandberg och finns att kika närmare på HÄR

I veckan släppte Skultuna  ett hundhalsband och koppel tillsammans med smyckesdesignern Krista Kretzschmar.
Smyckesdesignern och guldsmeden Krista Kretzschmar är sedan länge känd för sina handgjorda hundsmycken, hon är också hundägare.
Tillsammans med Skultuna har hon tagit fram ett hundkoppel och hundhalsband tillverkade i ekologiskt läder av högsta kvalitet från Tärnsjö Garveri.

Lite off topic men ändå inte eftersom det rör sig om ett designsamarbete , denna våren välkomnar By Marlene Birger Malgosia Bela som deras ansikte utåt för våren-sommaren 2024, ett samarbete som inleddes med en boksignering i deras flagship store  i Stockholm  där Malgosia signerade sin bok  ‘Winter Girl’.
Vid eventet visades även ett samarbete med Hydra Book Club, en serie med böcker av lokala talanger och producenter från Grekland, ett intiativ av dess grundare Josh Hickey och By Malene Birger’s CEO Ellen Dixdotter

Jag börjar och avslutar denna nyhetslista med samma ämne, nämligen Nordiska Trädgårdar som gick av stapeln nu i veckan, en mässa där Årets Pelargon alltid utses.
I år är Årets Pelargon  ´Lavina´, en pelargon som har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel.
Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden.
När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt.
Lavina´s bladverk är friskt lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner.

*samtliga bilder i detta inlägg är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna i samband med dessa om inget annat anges.

1 kommentar

  1. Annika

    Mycket fint i veckans nyheter! Kul att höra att Artilleriets soffa tillverkas i Tranås. Och vilka underbara tapeter från Sandbergs! Ja det var många fina saker att läsa om, tack!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *