Inredningsnyheterna v.03 / 2024

av | jan 20, 2024 | Uncategorized

Hej!

Då kikar jag in igen för att lördagsrutinen trogen presentera listan med de inredningsnyheter som jag snappat upp under den gångna veckan.
Mera exakt så är det nyhetslistan för v.03 /2024 och dessutom en vecka då vårens mässor dragit igång med full kraft
I tisdags gick startskottet för Formex, en mässa som jag inte besökt på flera år pga att det redan då kändes för utvattnat, en känsla som jag tror mig ha fått bekräftats sedan dess av de som varit där och inget undantag i år.
Noterat att många skandinaviska varumärken istället ställer ut i Paris på Maison &Objet i Paris, en betydligt större mässa som pågår t om måndag i nästa vecka.
I år kommer jag att vara selektiv med mina mässbesök, jag har inte känslan som behövs för att åka och göra en helhjärtad insats, jag har besökt många mässor de senaste 10 åren och nu 2024 testar jag att göra mina nyhetsbevakning lite från sidan av.
I början av februari är det dags för  Stockholm Design Week (vårversionen) i Stockholm och även Furniture Fair, dit planerar jag ev att åka någon dag eller två om det är tillräckligt mycket som känns relevant att åka upp för.

Men nog om detta nu kikar vi vidare här!

Det som syns redan nu när det gäller kulörtrenderna för det kommande året presenterades egentligen redan förra året när ledande varumärket Jotun Lady presenterade deras årliga Färgkarta med de senaste och kommande färgtrenderna för 2024.
Färgkartan går under namnet CANVAS och är en hyllning till naturen och skönheten som finns i naturens egen palett.
I färgkartan finns även flera värdefulla färgsättningstips utifrån färgcirkeln.
⁠Årets färgtrender för 2024 kommer att präglas av att vi använder MYCKET färg och gärna många färger tillsammans och att paletten därför blir mer komplex. Vissa tycker det är svårt, men egentligen är det bara kul! Och den goda nyheten är att när man använder flera färger eller flera nyanser av samma färg tillsammans, så är det faktiskt enklare att lyckas.

Styling: @kraakvikdorazio
Foto: @schonnemann

Igår presenterade Beckers deras trendkulörer för 2024 som reflekterar vår samtid, årets trendkulörer delas upp i tre trendkollektioner: Castle Core, Daydream och Superbloom. Trenderna, som är dramatiska, nostalgiska och jordnära, ger hemmet en personlig och ombonad känsla i en tid där behovet av komfort och trygghet är större än någonsin.
Varje trendkollektion innehåller fem utvalda baskulörer och tre matchande accentkulörer, Castle Core är maximalistisk och kulörerna djupa och dramatiska med inslag av vinrött, elektiskt blått och senapsgult. Daydream ger ett lugnt och harmoniskt intryck och innehåller varma kulörer i beigt, sandfärgat och lätt ljusgrönt.
I Superbloom får naturnära kulörer i gröna och rosaröda toner ta plats för en hemtrevlig och trygg känsla.


Näst på tur har vi kökstillverkaren HÄR som för att fira deras hundraårsjubileum under 2024 har skapat ett koncept där deras arv möter nutid, ett kök som är inspirerat av 20-talets estetik, med element som visar nyklassicism och Swedish Grace men designat för det moderna hemmet avidag.
Köket i fråga  har en varm beige kulör, kombinerat med vitrin i ek med räfflat glas, flera utarbetade stendetaljer och knoppar och handtag i gjutjärn.
En tanke som var central genom hela designprocessen var att hämta inspiration från dåtiden och applicera det på ett samtida kök.
Ett tydligt exempel är att den tidens kök skulle vara hantverksmässigt byggda och av hög kvalitet i alla aspekter.
Ett jubileumskök inspirerat av 1924 designat för 2024, läs mer om jubileumsköket  HÄR

Designvarumärket B&B Italia har tagit fram en specialutgåva av soffsystemet Camaleonda designat av Mario Bellini, en variant  i ett helt nytt tyg designat av ingen mindre än modedesignern Stella McCartney, en textil med hennes S-Wave-monogram.
Samarbetet mellan den brittiska pionjären och det italienska designhuset lanserades nyligen vid Art Basel Miami Beach som en del av en installation vid öppningen av B&B Italia Design Studios där.


Ovan i bild ser vi takpendeln Pebble, en munblåst armatur designad av Joel Karlsson som inspirerats av den franske designern Serge Mouille.
Lampan är en nyhet hos Örsjö Belysning, och fler nyheter från dem kommer säkert att dyka upp inom kort.


Danska House of Finn Juhl ställer 2024 för första gången upp på Maison & Objet i Paris och visar där upp en tjusig nyhet till deras sortiment, The Hulsø Shelf, som designades redan 1949 av Finn Juhl men som nu plockats fram och dammats av från arkivet.
I bild tillsammans med hyllan med en lite annorlunda lokk ser vi även karmstolen  Chieftain Chair som designades samma år som hyllan.

Spana in en mattnyhet från danska Kvadrat,  ja ovan ser vi den handvävda mattkollektionen Echo tillverkad av 100% ull från New Zealand.
Bakom  designen står Jos Klarenbeek, och enligt honom en kollektion med en speciell vävteknik som tagit år av experimenterande att ta fram.
Mattan i fråga kommer i hela 6 olika färgställningar, “Chalk,” “Marble,”  “Birch” , “Shadow”,  “Copper” och  “Ink” .

Nu i vår kommer  Moomin Arabias allra första glaskollektion, en kollektion som har fått namnet Mystisk skog. Kollektionen består av präglade servisdelar som tillverkas med både moderna och traditionella glastekniker i världsberömda Iittala Glasbruk i Finland. Motiven som pryder servisen är inspirerade av muminromanen Trollkarlens hatt som bjuder in dig att upptäcka magin i just en mystisk skog.

Produkterna finns tillgängliga globalt från 1 februari 2024.

Designern Ole Wanscher’s OW124 Beak Chair såg dagens ljus redan 1951,  en stol som utmärker sig genom sin skulpturala silhuett och karakteristiska armstöd.
Nu 2024 relanserar Carl Hansen & Søn en ny version av nyss nämnda stol klädd i nyzeeländskt lammskinn, ja stolar klädda i lammskinn ser vi som en pågående trend sedan en tid tillbaka.
Skinnet ger stolen extra mjukhet och värme och finns i färgerna Ivory och Taupe.

Det danska designvarumärket UMAGE skickade i veckan ut ett pressmeddelande med deras belysningsnyheter nu i början av året 2024.
Ja, bland annat ser vi taklampan Omni och vägglampan Asteria designade av  Søren Ravn Christensen.

Även Kristina Dam’s pressmeddelande med SS24 damp i veckan ner i min mailbox, här ser vi skulptural minimalism personifierad av Kristina Dam Studio, en kollektion med namnet Journeys med tydliga tecken av  Bauhauseran  och japansk design.  Vi ser material som stål och renaste trä i kombination, kontrastfullt och vackert och inte minst nytillskottet The Column Bowl tillverkad av FSC®-certified ek väcker min nyfikenhet.
Vill du ser mer av dessa nyheter så kika in HÄR

Fredericia Furniture  lanserar satsborden BM375, klassiska träbord som de hittat i designarkivet och som designades  av designikonen  Børge Mogensen 1962. ⁠
⁠Med dess skulpterala men enkla design speglar dessa dansk design från 50-60 talet och den stil som förknippas med Børge Mogensen .
With its sculptural elegance and simplicity, this iconic piece exudes Danish design heritage while exemplifying Mogensen’s profound appreciation for woodcraft.⁠
⁠Fina att använda som sidobord tillsammans eller varför ite utspridda som ett stort soffbord.

I februari 2024 introducerar Svedbergs badrumsserien Poem, en helt ny serie av badrumsmöbler som har tagits fram för att erbjuda en tidlös design med hög funktionalitet.
Under designprocessen har fokus legat på att kombinera variation med högklassigt hantverk och kvalitet. Tack vare seriens flexibla skalbarhet passar Poem in i varje badrum, oavsett storlek.
När Svedbergs tog fram Poem var visionen att erbjuda en så mångsidig badrumsmöbelkollektion som möjligt, där varje möbel var noggrant utformad med fokus på både funktionalitet och stil.
Resultatet är en möbelserie som kombinerar skandinavisk enkelhet med högkvalitativ design.
Möblerna är skapade i äkta träfanér och bär en känsla av genuint hantverk och naturligt trä. Kollektionen är skalbar för olika utrymmen, vilket öppnar fler valmöjligheter och gör att möblerna passar lika bra i små som i stora badrum.

(Reklam för egen verksamhet)
Italienska Ethimo är på plats i Paris på Maison & iObjet och visar där upp några mindre nyheter medan de stora nyheterna visas först om några månader på Salone de Mobile i i Milano.
Nyheterna som visas nu är bla nya mattorna Tetide & Pangea för utomhusbruk designade av Studio Pepe samt en lite annorlunda produkt för att vara Ethimo, nämligen diffusern ovan designad av Luca Nichetto

Svenska Lursta Cast Iron  är vinnaren av Formex Sustainability Award 2024.
Företaget kammar hem priset för sin väldesignade, lokalt präglade och långlivade pannkakslagg av återvunnet skrot.
Formex Sustainability Award delas ut för andra året och precis som förra gången har företagen själva fått ansöka med sina produkter.
Formex hållbarhetsjury nominerade sedan totalt sju bidrag som också ställs ut på mässan. Årets vinnare är svenska Lursta Cast Iron med en klassisk produkt i modern tappning – pannkakslaggen Arvet.
Juryns motivering lyder:
Skyhög verkshöjd och ett genomgående hållbarhetstänk kännetecknar denna nykomling. Såväl pannkakslaggen som lillasystern portionsmorteln tillverkas av lokalt, återvunnet skrot, samt spill från grannfabriken.
Gjutningen sker med återcirkulerad sand, och gjutjärnet behandlas med raps från fält ett stenkast bort. Guldstjärna för kommunikationen, som förmedlar att produkterna kan smältas ner och bli något annat – men framför allt är ett lån från framtida generationer.

Välkända mattillverkaren Pappelina lanserar våren 2024 en kollektion med inspiration från naturen där Pappelinas formgivare, Lina Rickardsson har balanserat ett spektrum av livliga färger och former som reflekterar de fem elementen: trä, eld, jord, metall och vatten.
Ovan ser vi mattan Urvi som är hjärtat i The Elements Collection samt en ny pläd som också ansluter till sortimentet.

En viktig och fin nyhet som kanske är lite off topic men ändå design ser vi här, ja det är årets Majblomma designad av av 16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm.
Årets violfärgade majblomma är en symbol för arbetet mot barnfattigdom, idag 2024 lever 1 av 10 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet, en allvarlig siffra, och för att belysa statistiken lanseras därför för första gången på 100 år en ny sorts majblomma där 1 av de 10 bladen saknas.
Niobladsblomman finns i begränsad upplaga, är nästan dubbelt så stor som singelblomman och kommer att kosta 100 kronor.
Den kommer endast att finnas tillgänglig i barnens webbshoppar och på Majblommans hemsida.
Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer att säljas samtidigt som vanligt.
Läs mer om Majblomman HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respeltive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *