Inredningsnyheterna v.01 2024

av | jan 6, 2024 | Uncategorized

Hej!

Då var det tags att ta sig an uppgiften med att leta upp veckans största och bästa inredningsnyheter igen, ja jag gjorde ju ett lite break med listan strax före jul och när nyheterna började sina.
Men nu är jag tillbaka igen och första listan blir ett litet hopkoka av eftersläntande nyheter i kombination med nyheter som kommit alldeles nyss.
Alldeles strax drar årets första mässor igång igen och startar upp med bla IMM Cologne, Maison & Objets i Paris och lite mindre inköpsmässan Formex i Stockholm.
Jag har faktiskt inte bokat någon mässresa i år utan håller det lite öppet tillsvidare, det går nämligen inte hur gärna jag än vill att försvara det ekonomiskt i dessa tider.
Lite avundsjuk är jag allt på dem så åker dit på olika betalda uppdrag osv, men men det är bara att gilla läget.
Ps! Du får gärna maila mig [email protected] om du vet eller har någon nyhet som kanske borde få vara med på listan med veckans inredningsnyheter.


Först ut i veckans lista har vi en nyhet från det japanska lifestyle varumärket Karimoko som firar lanseringen av deras allra första belysningsdesign.
Den nya takpendeln N-PL01 är designad av inga mindre än Norm Architects och produceras i samarbete med den traditionella japanska lamphantverkaren Kojima Shoten.
Takpendeln tillverkas av washipapper och med en ram av bambu och finns i två olika utföranden och två storlekar.
Läs mer om lampan HÄR

Senaste nytt från italienska Flos ser vi här ovan i bild,  en lampa helt av keramik som heter Céramique Signature en hyllning till hantverket och konsten och en blandning av bruksföremål och konst. En lampa designad av @ronanbouroullec  (ena halva av designduon Bouroullec Brothers) och som finns i endast 200 signerade exemplar.Danska Fritz Hansen grävde djupt i deras arkiv fyllt av designskatter som aldrig kom till produktion när det begav sig i slutet av 40-talet och fram till 1960.
Där fann man två gamla och ganska dåliga skisser daterade 1946.
Som det 150-åriga designhus som Fritz Hansen är tog man sig an uppgiften att göra verklighet av skisserna, och nu tre år senare är The Rocking Horse verklighet, en gunghäst som både kan ses som designobjekt och som en leksak av det mer exklusiva slaget.
Innan den slutliga produkten var klar så avverkades 12 olika modeller för att slutligen hamna vid resultatet ovan i bild.
Gunghästen skapas av naturmaterial som askfanér och repmaterial som används till segelbåtar, material som bla Arne Jacobsen och Poul Kjærholm’s använde under deras era.

Det danska designvarumärket Fredericia Furniture utökar nu kollektionen PLAN designad av den brittiska designduonEdward Barber and Jay Osgerby, och gör detta genom att släppa ett barbord, och en barstol bla och dessutom med nya kulörval.
Här möts estetik och traditionellt hantverk i kombination med industriella detaljer.

Nu lanserar Montana Furniture deras nya kulör Acacia, en kulör som de tagit fram i samarbete med färgexperten Margrethe Odgaard, och med denna nyhet har Montana utvecklat totalt fyrtioen (41) färger i deras palett av färgglada kulörer.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från IKEA som vill flagga lite för deras kommande produkter från dem och denna gången med fokus på hemmaodling som ju blivit otroligt populärt, ja lite som surdegstrenden var för några år sedan. en kollektion som är oavsett en erfaren odlare eller nybörjare, så har kollektionen DAKSJUS krukor, stativ och tillbehör som gör det enkelt att omge dig med växter.
Med dessa kan du ge dina växter ett lyckligt och hälsosamt liv med bla en självvattnande kruka som är tillverkad av porös terrakotta som håller kvar överflödigt vatten.
Med DAKSJUS groddfat av naturlig lera håller sig groddarna lagom fuktiga.
Den porösa terrakottan håller kvar överflödigt vatten, så att plantan kan suga åt sig fukten när det behövs. Den pulverlackade utsidan gör groddfatet vattentätt.

Säljstart DAKSJUS: 2 februari 2024 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus.

Varumärket Blomus lanserar deras nya kollektion SS 2024, där de förutom nya produkter även presenterar nya samarbeten.
Den framgångsrike tyske designern Sebastian Herkner har formgivit en serie soffbord i travertin som heter VOLOS, och en vacker LED-lampa i glas med namnet IRIS för blomus.
Och för första gången samarbetar Blomus även med en svensk formgivare, Anton Björsing,  som har designat serien SITTA som består av en klädd soffa och bänk i ren och stram design.
Produkterna kommer att visas både på möbelmässan IMM i Köln och M&O i Paris.


Klong inleder 2024 med att släppa en nyhet i form av den tidlösa och vackra ljuslyktan FYR, design Broberg Ridderståle, som kommer i tre olika utföranden: mässing, stål och svart.
Även en uppdaterad variant av den innovativa bokhållaren STRAPP lanseras i början av det nya året, design Britta Teleman.

Som jag nämnde i min inledning av detta inlägget är det snart dags för vårupplagan av Formex 16-18 januari 2024, och denna gången är det stylisten Dennis Valencia som skapar Formex entrétorgsutställning där man kan få en glimt av det som sen kommer att vara ledande inne på själva mässan bland utställarna.
Och bland talarna vid årens upplaga av denna inköpsmässa ser vi bland annat Marie Ohlsson Nylander som tar med sig sin syster Susanne som hon även gjorde TV-serien Vintageresan Sicilien nu i höstas.

Under 2024 firar Marimekko att det är 60 år sedan som deras mest ikoniska mönster UNIKKO designat av Maija Isola såg dagens ljus, ett mönster som vi  sett i en oändlig massa varianter och sammanhang.
Och mer blir det såklart under jubileumsåret som redan inletts med en med verkan vid The light festival @luxhelsinki med ett ljusspel som klär fasaden av  @ateneummuseum i januarimörkret.
Spana in detta HÄR

Nu när vi kommit såhär långt i listan så anar du nog att inledningen av det nya året går i grönt och gult, ja att vi suktar efter färg och ljus i dessa mörka tider och som kantats av ganska bistra tider under ett tag är ju inga konstigheter, det är ett fenomen som setts genom alla tider.
Här ovan ser vi våren hos H&M HOME, ett varumärke vars inspirationsbilder man aldrig slutar att imponeras av, och inget undantag från den regn denna gången.
Vi ser en massa ljusa och färgglada textilier till hemmets alla rum och därtill en massa fint till det dukade bordet.

När det gäller nyheten ovan är jag lite part i målet eftersom jag  har agenturen här i Sverige för Italienska Ethimo, ett italienskt designvarumärke för utemöbler som går från klarhet till klarhet.
Nyligen prisades de för flera alster vid Archiproducts årliga designpris i Milano bla för nya utegymmet Out-Fit design  Studio Adolini  och utegymmet fick även pris av Wallpaper Magazine som Best Stress Buster
En nyhet som visades i Milano på Salone de Mobile tidigare i år och som givetvis finns med i den nya katalogen som finns ut nu.
Bläddra i katalogen och upptäck nyheterna 2024 HÄR

Denna nyhetslistan både inleds och avslutas med nyheter där designstudion Norm Architects står för designen, och denna gången är det nya byggnader till ett SPA-hotell i min närhet nämligen Ästad Vingård, ett hotell och prisbelönt restaurang (ÄNG) som jag länge velat testa men inte fått tummarna loss, eller så har det varit fullbokat.
Till samlingen med små trävillor och paviljonger vid sjön har Norm Architects hämtat inspiration från enklare sjöbodar till de välkända glaskorridorerna på Louisiana Museum of Modern Art.
Stilen inuti rummen är tidlös klassik skandinavisk med naturnära material och kulörval genomgående vilket känns avkopplande och i harmoni med den omgivande naturen i den halländska myllan.
Blev du nyfiken så finns det fler bilder HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna i samband med bilderna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *