Inredningsnyheterna v.39

av | sep 30, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Då var vi framme vid veckans höjdpunkt här i bloggen, ja jag syftar såklart på min nyhetslista med inrednings- och deign nyheter från stort till smått som jag publicerar här varje lördag i bloggen.
Denna listan är dessutom den sista listan i september, jo trot eller ej men imorgon visar kalendern 1 oktober, och i veckans som kommer är det Kanelbullens Dag (4 oktober), så missa för allt i världen inte detta.
Men nog om detta, nu kikar vi närmre på inredningsnyheterna som jg spanat in från v.39!

Först ut i veckans lista har i en nyhet från anrika Skultuna som sticker ut lite från de övriga nyheterna. I veckan premiärvisades nämligen Opaque Objects Vase på en pressvisning i Nationalmuseum Stockholm.
En vas designad av  Martin Bergström som inspirerats av historien om händelsen den 28 juni 1876, då  slog en meteorit ner endast några mil från Skultuna bruk längs med Svartån i Skultuna,  en stenmeteorit och uppskattas väga cirka 34 kg.
När Martin Bergström grävde i Skultuna Bruks gamla arkiv blev han gripen av historien och de gamla traditionerna, han fann historien om Ställdalenmeteoriten, som den numera kallas och fann inspirationen som ledde till Opaque Objects.
Serien Opaque Objects består sedan tidigare av ljushållare i olika form och material, halsband, armband och örhängen. Ljushållarna är 6,5 cm och passar ett standard värmeljus.

Näst ut på tur har vi det Göteborgsbaserade textilföretaget Alva Linen som nyligen har lanserat en ny kollektion sängkläder i färgen Forest Green. Vill du spana in denna nyhet närmare så kika in på deras hemsida för att se fler bilder.

Ovan i bild ser vi ännu en nyhet när det gäller sovrumstextiler och denna nyhet kommer från Capellen Dimyr som gjort sig kända för deras mattor och väggprydnader av fina naturmaterial. Nu i höst adderar de sängöverkast av samma fina naturliga material. Se denna nyhet HÄR

Danska designföretaget New Works är aktuella med en ny sittmöbel-kollektion med namnet Shore med soffor och fåtöljer formgivna av Joel Fjällström. Här visas soffan klädd i en lite annorlunda mönstrad textil, men givetvis finns denna att beställa i en rad andra textilier.

Fåtöljen Same Easy från Maze formgiven av Louise Hederström är en fortsättning på Same-serien som lanserades 2022. Med form inspirerad av en krage bjuder Same Easy in till att bli mjukt omfamnad av sin generösa, puffiga men samtidigt nätta form.
Louise har lagt stor vikt vid hållbarhet och materialval, Same Easy är ritad för att vara lätt att underhålla och klä om den dagen det krävs. Den bekväma och pösiga ryggkudden är sydd i fack med blixtlås undertill så att man kan byta ut innerkuddarna. Ryggen är också både löstagbar och vändbar, vilket gör att den kan slitas från bägge håll.
Metallstommen är pulverlakerad och tillverkad i Småland av Steelnova i Vaggeryd och klädseln är gjord av läder från svenska Elmo Leather.
Svensk hållbar design när den är som bäst.

Oktober månad är som du säkert känner till vid detta laget, årets rosa månad då Rosa Bandet säljs till förmån för cancerforskningen i allmänhet men med lite extra fokus på bröstcancer. En oerhört viktig kampanj som alltid får mycket uppmärksamhet i flera olika sammanhang. I år firar Rosa Bandet hela 20 år och gör detta genom att låta 20 kända profiler från olika delar av landet designa bandet.

Läs mer om kampanjen och de olika formgivarna HÄR

Nyheterna när det gäller Marie Olsson Nylander duggar det tätt om för det mest känns det som, och senaste nytt på den fronten är ett samarbete med färgföretaget Alcro.
I januari 2024 lanseras nämligen en kulörkollektion bestående av 14 jordnära kulörer, som tagit fram tillsammans med Marie.

Hösten är ju synonym med fina belysningsnyheter, inte sant, och denna gången föll jag för lampan ovan med bambufot.
En tidigare ej tillverkad lampa om designdes a Joef Frank på 40-talet, och denna hittar du såklart hos Svenskt Tenn.
Se bordslampan Bamboo HÄR

*Fotograf Andy Liffner

Den folkkära och prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh är aktuell med en ny bok som han presenterat vid Bokmässan i Göteborg nu i vekan.
Boken har titeln Villa på Snarøya och i boken får läsaren följa processen och visionen bakom en fascinerande villa på norska Snarøya.
Det är en berättelse och fotobok om ett unikt hem omgivet av det norska fjordlandskapet, inspirerat av ett liv i orienten.
Fotografen James Silverman ger boken en extra dimension.

Julen närmar sig så småningom, och hos det tyska varumärket Blomus lanserar man nu för första gången en julkollektion, en kollektion som visades upp på Maison&Objet i Paris förra veckan.
Designern Theresa Rand står för designen till en fin kollektion av juldekorationer som heter Kitai, och
desut lanserar även en keramik variant av den i Tyskland så vanliga adventskransen, som designats av Frederike Mertens.

I veckan såg årets Te Adventskalender dagens ljus, en kalender som uppskattas av många teälskare. Årets kalender är formgiven av tecknaren Cecilia Heikkilä @840130 , så vintrigt härliga med en magisk värld av kälkåkande katter och kalasande grävlingar och möss. Dessutom finns det en egen kalender för alla som föredrar kaffe och du hittar båda HÄR

Ovan i bild ser du ännu en nyhet när det gäller tecknade fina julnyheter, teckningen är en skärmdump från designern Oscar Kylberg som tolkat och illustrerat nyutgåvan av Viktor Rydbergs ’Tomten’ för Story House Egmont förlag. Den perfekta julklappen till alla tycker jag, stor som liten så att denna fina tradition får leva vidare.
Boken finns i bokhandeln och lite överallt från och med den 17 oktober 2023.Veckans lista avslutas med juligt tema minst sagt, och hatten av för Bianca Ingrosso oh teamet på Caia som gjort en helt  för att lansera årets adventskalender hos dem.
En kalender som trots det ganska saftiga priset sålde nästan slut i ett nfs då den släpptes, och om jag förstått det rätt så är det en revansch från förra tillfället då alla köpare blev besvikna och skapade tumult på nätet.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som anges i samband med texterna ovan om inget annat anges.

2 Kommentarer

 1. Annika

  Fin nyhetslista! Reklamen för Caias julkalender är nog det finaste jag sett i reklamväg.

  Svara
 2. Inredningshjälpen

  Helt enig
  Krm

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *