Inredningsnyheterna v.35

av | sep 2, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Då kikar jag in igen för att lördagsrutinen trogen presntera listan med de inredningsnyheter som jag snappat upp under den gångna veckan. Mera exakt så är det nyhetslistan för v.35 och dessutom den första listan i september månad.

Nästa vecka går Stockholm Design Week (höstversionen) av stapeln i Stockholm samtidigt som Maison & Objet 2023 slår upp portarna i Paris. Jag har haft tankar på att besöka båda, men mår i skrivande stund inte helt hundra med yrsel osv så vi får se hur det blir.

Men nog om detta nu kikar vi vidare här!

I veckan presenterade Jotun Lady deras årliga Färgkarta me de senaste och kommande färgtrenderna för 2024. Ett årligt återkommande inslag som gillas av branschen och inget undantag från den regeln i år.

Färgkartan går under namnet CANVAS och är en hyllning till naturen och skönheten som finns i naturens egen palett.
I färgkartan finns även flera värdefulla färgsättningstips utifrån färgcirkeln.
⁠Alla kulörer finns tillgängliga hos Jotun’s återförsäljare från v.36

Styling: @kraakvikdorazio
Foto: @schonnemann

En annan årlig tillställning är Residence Magazine’s utdelning av deras Formpris och även detta hände nu i veckan. Årets bästa design uppdelat i olika kategorier prisades under ett mingel i Stockholm och är du nyfiken på de olika pristagarna så hittar du dessa HÄR

Gotain som gjort sig kända för deras måttbeställda gardiner av hög kvalitet har tagit fram en limiterad kollektion med mönstrade jackor/kavajer. Jackan är sydd av Gotains filtar i 100% merinoull och är designad i en boxig oversize modell med rundad krage och kontrasterande stygn.

Senaste nytt på doftljusfronten hos parfymhuset Byredo är ett doftljus med doften Sweet Grass

Senaste nytt hos det danska designvarumärket &tradition är bla soffan Trace med raka linjer designad av designstudion Space Copenhagen samt lampan Mist designad av All the way to Paris.

Ovan i bild ser vi mattkollektionen Segment, en kollektion handtuftade mattor som är framtagen i samarbete med Tekla Evelina Severin till mattillverkaren Ogeborgs 60-årsjubileum.  Som en historisk hyllning har Tekla tolkat två av de mest klassiska mönstren Ogeborg har; rutan och randen.
Tanken är att kollektionens tre grafiska mönster ska kunna anpassas i både skala och färg, beroende på person, rum och tid, och kunna leva i många år framöver.
Mattorna är handtuftade och tillverkas i Portugal.
Garnet är en blandning av framför allt ull och viskos/tencel, men har också inslag av bambu.
Segment Rug Collection visas i en jubileumsutställning i Ogeborgs showroom under Stockholm Design Week, kurerad av Tekla Evelina Severin.
Adress: Maria Skolgata 81

Med höstens intåg  följer som ett brav på posten en massa nyheter på belysningsfronten och här som följer blir det flera sådana nyheter. Först ut har vi Fritz Hansen som nu introducerar lampserien MS designad av den danska arkitekten Mette Schelde.

I veckan presenterade Markslöjd en belysningsnyhet och dessutom ett designsamarbete med Anja Pärson och Filippa Rådin.
Taklampan modell XL (75 cm och även mindre i 63 cm) som finns i natur samt i svart med  mässingsdetaljer och ljuskälla med färgat glas är framtagen till deras nya hus i norra Sverige och har döpts till Styrka

Veckans sista belysningsnyhet kommer från inga mindre än Watt & Veke som är aktuella med en ny kollektion med lampor och jag föll för lampan Prisma som nu blivit bordslampa. Superfin styling av Pella Hedebyoch fotograf Helena Nord

Nu i höst ser vi många olika varianter av speglar har jag noterat, gärna med en extra lekfull och annorlunda form som här hos HAY.
Spegelserien i fråga heter Arc och finns i olika utföranden, storlekar och kulörer och har designats av den belgiska designduon @mullervanseveren.

Nyss nämnd designduo är dessutom utnämnd till Designer of the Yer under Maison & Objet som jag nämnde i min ingress, läs mer HÄR

En ny kollektion presenteras av anrika Georg Jensen nu i höst, en kollektion där man har hämtat inspiration från det skrynklade och karakteristiska uttrycket på Verner Pantons silverfat från 1988.
Formgivaren Verner Pantons ikoniska silverfat har med tiden blivit en Georg Jensen-ikon, ochnu lanseras fatet i olika nyanser av färgat glas som alla bär tecken på att vara inspirerade av Verner Pantons välkända passion för en livfull och sprudlande färgpalett.

Lyngby Glas skickade i veckan ut ett pressmeddelande om deras nya kollektion Torino, en kollektion som innehåller bl en serveringskanna, gls och koppar i blått eller grönt glas. Just färgat glas är något som vi ser komma en hel del nu framöver

101 Copenhagen har tagit fram ljusstaken W Candle Holder tillverkad av keramik och som finns i två kulörer.

DesignKristian Sofus Hansen & Tommy Hyldahl.

Ingen har väl missat att under 2023 firas H.M. Konungens 50 år på tronen, och även 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras under året.
Kungen kröntes den 15 september 1973 och han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Med anledning av jubileet har ett jubileumsemblem tagits fram av Skultuna för att markera firandet, emblemet har formgivits av Elis Nyström och det är detta emblem som är motivet på manschettknapparna. Limiterad upplaga i 150 par.

En av höstens nyheter hos danska Frama är stolen Bracket Chair i massiv oljad fur eller målad vit finish, ett designsamarbete med Köpenhamns-baserade Studio Frederik Gustav.

Montana Furniture är även de aktuella med en serie speglar med lekfullt uttryck inte minst tack are de glada kulörena som speglarna går att få i.
Nytt i deras sortiment av accessoarer hösten 2023.

Royal Copenhagen presenterar deras omtyckta termomugg i nya kulörer hösten 2023 och då är såklart en skogsgrön variant given.

Mattillverkaren Nordic Knots har tagit fram en limiterad kollektion designad av Campbell-Rey för ISSIMO till det kända italienska hotellet Hotel Il Pellicano.
En begränsad kollektion som skapats för att fånga andan av den italienska dolce vita som är synonymt med detta ikoniska hotell. Inspirerad av de rika terrakottafärgerna i hotellets byggnader, samt de frodiga gröna färgerna hos rosmarinbuskarna i de omgivande trädgårdarna.
Mattan är tillverkad för hand i begränsad upplaga.

Och här ännu en nyhet på mattfronten, Pappelina lanserar nämligen hösten 2023 den nya kollektionen Woodland Collection, i olika färgnyanser där nyanserna är inspirerade av den svenska skogen.
Med mjuka former och neutrala kulörer är kollektionen en hyllning till alla de olika texturer, material och färger som finns i naturens omgivning.

Mönstren, valet av nyanser och platsen mitt i skogen, där kollektionen fotograferades representerar tillsammans den nordiska livsstilen, en livsstil som är närvarande där Pappelinas mattor tillverkas, i Leksand, Dalarna

Sist ut i veckans nyhetslista har vi H&M HOME och deras maximalistiska höstkollektion som bjuder på uttrycksfulla mönster, organiska former och en färgpalett med varma nyanser av rosa, grönt, brunt och senap. Höstens kollektion hämtar inspiration från ett internationellt  perspektiv med kvalitet, mönster och kulör i fokus.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i samband med texterna ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *