Inredningsnyheterna v.34

av | aug 27, 2023 | Okategoriserade


Hej!
Då var det dags att ta en kik på veckans nyhetslista här hos mig, och samtidigt som jag befunnit mig i Grekland så har inköpsmässan Formex gått av stapeln i Stockholm.
En mässa som funnits sedan forever och som diskuterats i ganska många år om det är en mässa som behövs eller ej.
Ganska så kritiska röster har hörts efter varje upplaga och antalet besökare och utställare har minskat för varje år och numera är mässan 3 dagar istället för 6.
Inför höstens upplaga hade mässledningen verkligen kraftsamlat och lyckat dra ihop en massa namnkunnigt folk för att ta Formex till nya höjder….


Mässans stora snackis och publikdragare var helt klart Café Mimou med bästa Malin Karstensson i spetsen som tillsammans med kompisarna Anna StarrénKatrin Bååth , Café Mandeltårtan i Ronneby, kreatören  Karin Mannerstål drev café för allt vad tyget höll under mässan. Inspiration när det gäller personlig inredning, lyxig fika, härliga samtal  och dessutom tips om kreativt skapande för personlig touch till hemmet, vad kan gå fel?
Jag som känner flera av de inblandade personligen och vet deras driv, engagemang, kärlek till design och det som känns äkta från grunden utan genvägar och från hjärtat är inte förvånad över att just Café Mimou synts överallt via Instagram med idel hurrarop.
Kanske är det just mer av detta som Formex behöver? Bra folk som verkligen bryr sig på riktigt?
Jag slutade gå på Formex till förmån för andra mässor, men nu känner jag mig snopen att jag missade detta.
Hoppas på fler tillfällen för detta omsusade café!

Mimou bjöd på en massa härlig  Mimou-känsla med både vintage och nytt och passade såklart även på att visa fina kommande nyheter.
Jag har inte fått tag på bra bilder som visar nyheterna, bla en fin svensktillverkad matta, i detalj så jag får återkomma till detta senare.

Nyligen gick även Danmarks version av Formex döpt till Formland av stapeln och där visade bla anrika Royal Copenhagen upp deras höstnyheter.
Nya delar till deras kända serviser som tex trippelskålen med fat, nya delar till serien Blue Line, nya ljusstakar osv.
Jag spar deras julnyheter till längre fram, det är för tidigt ännu tycker jag.

Näst på tur har vi det danska designvarumärket &tradition som i veckan stolt annonserat deras senaste samarbete med den lekfulle, spanska designern Jaime Hayon. Tillsammans har de tagit fram accessoar-kollektionen Momento (moment på engelska)
En lekfull kollektion som alltid när när nyss nämnde designer är i farten, med vardagsobjekt som en kanna, ljusstake och två olika vaser som samtliga kommer i färger som sticker ut och tar plats.


Finska Marimekko har gjort ett samarbete med konstnären Sabine Finkenauer var sju olika konstalster fått ta plats på Marimekkos klassiska produkter. Samarbetet går under namnet  Marimekko Artist Series och innehåller allt ifrån textilier till porslin till det dukade bordet.
Notera kompotten av signalkulörer i blockmönster, en trend som syns tydligt just nu.

Och även här ovan en nyhet från det välkända anrika varumärket Marimekko, en helt ny serie med glas med namnet Syksy vilket betyder höst på finska. Fina munblåsta glas i olika glasvarianter som designats av ingen mindre än Matti Klenell.

Ovan i bild ser vi Table 01 som är den första möbeln som tar plats i danska The Table Project sortiment. Ett bord med vintagekänsla och japanska influenser, raka rena linjer som tagits fram i samarbete med designern Chris L. Halstrøm.
Ett bord att samlas kring och njuta av maten, samtalen osv och arje bord tillverkas på beställning.

Senaste nytt från Fritz Hansen är den nya pallen Taburet, skapad av Cecilie Manz, en möbel med design och rena linjer vilket också talande för Cecilie Manz resa som designer.

Pallens eliptiska former i kontrast med dess kantiga linjer gör den till ett komplement i lounge- och matutrymmen. Pallen lämpar sig dessutom lika väl som ett sidobord, och går att få i antingen oljad tall eller oljat körsbärsträ, två träslag med unika ådringsmönster.

I decennier har Svedbergs stora och mångsidiga sortiment av högkvalitativa badkar förvandlat våra badrum till oaser av avkoppling och välbefinnande.
I höst lanserar Svedbergs det nya exklusiva badkaret Auren, ett generöst badkar med böljande former som ger ett lyxigt och modernt intryck.

Jag har redan visat en del höstnyheter från Stelton, men här kommer ännu en sådan i form av serien Fjord i svart keramik som tagits fram för badrummet av den italienska designduon Debiasi/Sandri.

Tell Me More var på plats och visade deras höstnyheter under Formex nu i veckan. En kollektion trogen deras sedan många år inslagna bana och karaktäristiska stil med enkelt och naturligt i fokus.

Dock noterade jag en helt ny produktgrupp hos dem, nämligen vackra och tidlösa doftljus berikade med underbara och avkopplande dofter som skapar en varm och naturlig känsla i ditt hem. Doftljusen är tillverkade av 100% naturligt vax och är biologiskt nedbrytbara samt finns i fyra fantastiska dofter; Artist, Botanist, Nomad och Voyager.

Skrufs Glasbruk var på plats på Formex och presenterade där deras senaste vas som tar plats i dras sortiment, vasen Flocka med kvadratisk form och räfflat glas som kommer i tre olika storlekar.
Denna nyhet är som i stort sett alla övriga vasr hos Skruf designad av @carinasethandersson

Lamptillverkaren Zlamp från lilla Anderslöv där jag är uppvuxen var högaktuella under Stockholm Design Week i våras, och nu verkar de ha fått luft under vingarna med fler nya produkter.
Nu finns hela serien Gadd i det klassiska träslaget ek, och själva stativen är obehandlade och har svarvats med omsorg i Sverige.

Tarkett lanserar nu den nya kollektionen iD Click Ultimate, vinylklickgolv med naturtrogna trä- och stenmönster och en ultramatt yta.
Tarkett har även uppdaterat vinylgolvskollektionen Iconik med 11 nya mönster. Båda kollektionerna är ftalatfria med låga VOC-utsläpp, vilket bidrar till bättre luftkvalitet inomhus.
Golven har ett smidigt klicklåssystem och tack vare en stark kompositkärna får man dessutom ett golv som klarar stora temperaturväxlingar och som kan installeras ovanpå de flesta befintliga golv, även klinker. Passar för såväl privata hem som offentliga miljöer.

Från mina trakter här i Torekov har inga mindre än  Chamois I Stories deras bas, och höstnyheterna hos dem visades också upp i Stockholm nu i veckan, dock inte på Formex utan vid en alternativ liten mässa som arrangerades av EKPR. Där ställde även bla Himla ut och visade höstkollektion. Där anar vi spår av det som jag nämnde i inledningen av mitt inlägg, problematiken kring Formex som pyr lite här och där.

Malmöbaserade keramikföretaget Sthål har anammat den lila trenden som sprids lika en löpeld både inom mode och inredning just nu. Nu i höst tar denna varmlila nyans plats på deras karaktäristiska produkter till det dukade bordet.

Ett nytt initiativ av Nordens ledande färgfackhandel Colorama lanserades på Formex nu i veckan, ett stort antal kreatörer samarbetar för att omforma färgbranschen under ledning av Kim Öijerstedt Ander och Oskar Klingberg bildar tillsammans CANCAN

Här ser vi ett helt nytt färgvarumärke som alltså jobbar för att sätta en ny standard…
Kulörer från CANCAN är inte bara ett extra lager på väggen, med hjälp av människor som är världsledande inom färgtrender, formgivning, inredning och ljusdesign, har de tagit fram en färgpalett som du inte kommer hitta någon annanstans, läs vidare HÄR

Fiskars och det finska modeföretaget Myssy lanserar en i höst limiterad kollektion för att stödja och uppmärksamma Bröstcancerförbundet.
Fiskars x Myssy kollektionen Tissit-kollektionen består av en mössa och tre olika kit med instruktioner och material till att sticka egna mössor, sockor och en tröja.
De färdiga plaggen i kollektionen är dekorerade med broderade bröst och alla stick-kitten kommer med ett broderipaket, där man kan brodera egna bröst – stora eller små, runda eller ojämna. Inspireras av mönstret på Fiskars Rosa Bandet sax och visa stöd till Bröstcancerförbundet.
Kollektionen är tillgänglig på www.myssyfarmi.fi från den 21 september och finns i en begränsad upplaga.
För varje såld Tissit-produkt doneras minst 10 euro till Bröstcancerförbundets systerorganisation i Finland. Pengarna går till bröstcancerforskning samt bidrag till drabbade och anhöriga.


Tapetföretaget Duro Sweden skickade ut et pressmeddelande om deras kommande lansering av kollektionen Flora, en kollektion som kommer att vara tillgänglig från den 4 september 2023.
Flora är en samling botaniskt inspirerade tapeter med 7 unika mönster och 27 olika färgalternativ.
Här ska känslan av naturens skönhet och en mild färgpalett som smälter in i varje hem ta form, och
mönstren i Flora ger en subtil accent till rummet med sina blommiga, bladiga och geometriska designelement.
Den mångsidiga färgskalan i rosa, honung och lindblomsgrönt är tidlös och passar väl in i olika inredningsstilar.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i bild.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *