Inredningsnyheterna v.21/2023

Hej!

Hoppas att du njuter av en solig helg, Pingsthelgen dessutom vilket kanske inte alla noterat iom att det inte innebär någon extra ledighet.
Men men, Pingsthelgen till trots så kikar jag in här med en rykande färsk nyhetslista med det senaste som hänt i branschen.
Häng med så kikar vi vidare !

Först ut har i en nyhet från välkända Korbo som gjort sig kända för deras korgar i olika utföranden, hantverksmässiga produkter med hantverkstradition som blivit en omtyckt klassiker.
Samtidigt som korgens hantverkstradition firar 100 år tar Göteborgs-baserade familjeföretaget Korbo ett nytt steg i sin produkt- och varumärkesutveckling, att samarbeta med formgivare.
Nu lanseras nämligen Korbos första designsamarbete med Broberg & Ridderstråle, och tillsammans har de skapat en för Korbo ny produktkategori, som vilar starkt i de egenskaper som Korbo-korgen representerar.
Resultatet är en produktserie för eldstaden, Fire-works av Broberg Ridderstråle
Fire-works är en serie objekt som utgår från eld i bostaden.
Från den lilla stämningsfulla ljusstaken till den värmespridande eldstaden. Först ut är ”Tools”, ett elegant eldställ i gjutjärn för alla typer av eldstäder bestående av en spade, gaffel och en handgjord borste av ek och tagel.
Som kontrast till det svarta gjutjärnet är den handgjorda borsten utformad i ek och tagel, och den halvrunda formen kompletterar spaden som ligger lika bra i handen, som på sin givna plats i ställets fot.
Ute till försäljning hösten 2023
Foto och styling Daniella Witte

Nästa nyhet har avsändare 101 Copenhagen som nu i vår/sommar lanserar kollektionen Brutus designad av Kristian Sofus Hansen & Tommy Hyldahl.
Kollektionen innehåller en matstol, en lounge-stol, en pall och ett soffbord.. Varje del har handmålats för att få den rätta strukturen, en serie med skulpturala möbler som kan användas både ute och inomhus.

Ovan i bild ser vi möbelserien KUON designad av den japanske designern Kazushige Miyake för det tyska designvarumärket Blomus.
Serien KUON består av en liten soffa, en pall och en fåtölj (som finns även som snurrfåtölj) och möbeltyget som Blomus valt för denna serie är gjort av återvunnet polypropen (rester från tillverkningen av blöjor och ansiktsmasker.)
Fint och hållbart på samma gång!


Nordiska Kök presenterar deras senaste kök ”The Scandinavian Classic”, ett ljusgreige kök i minimalistiskt design med klassiska detaljer och en vacker grön J’adore kvartsit.
Köket i fråga återfinns i et privat hem på Säro där västkustens karga klippor och lummiga grönska samsas, ligger en idyllisk 1920-tals villa full av karaktär.
Det inbjudande köket i ljusgreige färgsättning, släta luckor och en vacker grönskimrande bänkskiva i kvartsit fångar essensens av västkustens färgskala.
Ett modernt men klassiskt kök i sann skandinavisk anda.
Foto: Andrea Papini för Nordiska Kök

Nyligen nåddes den skandinavisk designsfären av nyheten att en av de stora och betydande personerna för dansk design nämligen Gubi Olsen gått bort.
Han grundade redan som 20-åring varumärket GUBI. 
Born Bjarke Gudmond Olsen föddes 1947, mera känd som Gubi, och ägna hela sitt liv åt det han verkligen brann för och han står för flera prisade designobjekt som te soffan ovan i bild soffan Grand Piano, en soffa som jag antar att vi kommer få se en del hyllningar till framöver.

Nu i helgen 25–28 maj fylls Malmö med över 160 utställningar, seminarier och workshops på 60 platser runt om i staden. Lokstallarna är dock årets huvudarena med 6 000 kvm utställningar, popup-butik, food court och livestudio.
Tillställningen går under namnet Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.
Entréavgift: 45 kr, biljetten är giltig för samtliga fyra dagar. 0–18 år: Gratis inträde.
Läs mer HÄR

Nu i veckan startade även den tredje upplagan av Stockholm Creative Edition 2023  med över 120 designers, konsthantverkare, kreatörer, konstnärer och makers,  såväl debutanter som väletablerade aktörer som kommer att delta på olika sätt under veckan och förvandla Stockholm till en sprudlande och inspirerande designfestival öppen för alla.

Årets tema heter Hey Future och belyser hur nya visioner och ambitioner driver designvärlden framåt och hur nya progressiva ögonblick förändrar det nordiska designlandskapet.
Designfestivalen äger rum 24–27 maj. På Stockholm Creative Editions hemsida finns ett detaljerat program och en karta som guidar besökarna till var och när de olika aktiviteterna äger rum.

Den 9 augusti firas både Mumindagen och Arabia’s 150-årsjubileum och i samband med firandet lanseras två specialdesignade muggar, Havsbris och den exklusiva Havsbris platina. 
Muggarnas skärgårdsmotiv är utvalt för att spegla den havsmiljö som är särskilt viktig i Muminhistorierna och “Havsbris” är dessutom den hundrade Muminmuggen som den nyligen pensionerade illustratören Tove Slotte designat. Motivet är baserat på originalteckningar av illustratören och författaren Tove Jansson, och en mycket begränsad utgåva av Mumindagsmuggen kommer att finnas tillgänglig från den 9 augusti 2023.

Ovan i bild ser vi en nyhet från danska Royal Copenhagen, de har tagit fram en limiterad mugg med motivet Seagull och detta för att fira 170-års jubileumet för porslinstillvekaren Bin& Grøndahl som nuemar ingår i Royal Copenhagen katalogen.
Den första omgången med muggar kommer att säljas exklusivt till medlemmar av Royal Copenhagen Collector’s Club med start den 6 Juni och därefter släpps den ordinarie försäljningen men max 4 muggar/person.

Danska Vipp lanserar en ny variant av deras omtyckta soptunna inspirerad av det danska varumärkets arv.
Tunnan bär namnet Marie’s Yellow och är en hyllning till kvinnan bakom Vipps grundare, Holger Nielsen.
Hennes favoritfärg gul klär nu i en begränsad upplaga av hennes mans ikoniska 80-åriga pedalkorg.
Tipstack till Frida

Tapetmönstret Dahlia Garden, handmålat av Jenny Hahne Gadd, är en av de absolut mest populära mönsterbilderna från Boråstapeter, och nu utökas kollektionen med fyra nya färgställningar, från sofistikerat beige till romantiska pasteller och starkare, mer mättade nyanser.
Spana in kollektionen HÄR

Min bloggvän sedan gammalt, bästa Allan Torp med bloggen och instagramkontot Bungalow5dk är aktuell med att medverka i ett nytt progam om heminredning som kommer att sändas på DR1 med premiär den 30 maj. Programmet heter ”Boligstylisterne” och där  får man följa Allan och fem andra stylister i deras arbete under 6 avsnitt.

Det här huset känner säkert flera av er igen misstänker jag, det tillhör ju nämligen ingen mindre än inredaren och stylisten Marie Olsson Nylander, eller kanske tillhörde är det rätta att säga eftersom Marie och hennes fanilj i detta nu håller på att flytta ut från huset i fråga.
Det mest troliga är kanske att ni känner igen det fina kaptenshuset i Höganäs
från SVT’s program Husdrömmar, där Marie och hennes familj medverkade först med huset i fråga och senare med det ännu mera igenkända rosa huset på Sicilien som fick ett eget program med flera säsonger.
Dock fortfarande oklart art flytten går men det blir säkert möjligt, och spännande att följa så småningom.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.