Inredningsnyheterna v.19/2023

av | maj 13, 2023 | Okategoriserade

Hej!
Lördag i mitten av maj, strålande sommarväder i hela vårt av avlånga land, Eurovison Song Contest med vår segertippade Loreen i starfältet ikväll, ja vad mer kan man önska sig?
Chips? Dipp? Popcorn eller något annat mumsigt?
Nej jag syftar mer på en liten nyheltslista med det allra senaste som visats på designscenen nu i veckan!
Häng med så kikar vi vidare på nyhetslistan för vecka 19, häng med!

Först ut i veckans lista har vi en sk limiterad kollektion från IKEA  som heter MÄVINN, och handlar om att uppskatta hantverk och den hantverksmässiga bearbetning som krävs för att tillverka unika inredningsdetaljer för hemmet.
Kollektionen består av 19 handgjorda föremål som tillverkats tillsammans med sju sociala företag i Asien som ger långsiktiga jobb åt människor på landsbygden och utsatta grupper.
Varje produkt är handgjord, vilket gör att ingen av dem är exakt likadan i formen. Kollektionen omfattar korgar, mattor, en lampskärm, ett förkläde, väskor, kuddfodral och mycket mer. Varje del är noggrant tillverkad för hand, och varje del skapar arbetstillfällen för människor från utsatta grupper.
Säljstart: 2 juni 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus.
Foto press: IKEA


Nu under 2023 firar Iittala att kollektionen Ultima Thule som  formgavs av den ikoniska finländska designern Tapio Wirkkala fyller hela 55 år.
Jag minns kollektionen från när jag växte upp på 70-talet och hur den fanns ”hemma hos alla” och sen mer eller mindre ställdes i skamvrån på 90-talet (kanske på grund av namnet?)
Nu har dock Ultima Thule fått en revival och för att uppmärksamma jubileet utökas Ultima Thule till interiörkategorin och för första gången någonsin introduceras vaser till kollektionen.
Vasen lanseras i tre storlekar, i 100% återvunnet glas, tillverkad vid Iittala glasbruk i Finland.


I veckan kom det ett pressmeddelande från mattföretaget Ogeborg som nu presenterar tre nya, exklusiva mattkollektioner i Ogeborg Design Collection, ODC Knitted som är en kollektion handtuftade mattor i 100 % ull.
Mattorna har en mönsterbild i form av ett fiskbensmönster som tuftats i olika nivåer med hjälp av 3D-teknik, och tillverkas av ofärgad ull och finns i fyra naturliga kulörer.
ODC Knitted handtuftas med öglad och skuret garn i flera nivåer. De olika nivåerna i garnet bildar ett stickat mönster som har givit kollektionen sitt namn.

Den italienska lampproducenten Foscarini och den unga danska designern Felicia Arvid har tillsammans formgivit lampan Pli ovan i bil. , en lampa som kombinerar form, material och struktur.
Lampan Pli är en upphängnings lampa som finns både som rund och rektangulär modell där ljuset blir den bärande strukturen tillsammans med ett tunt pappersark format i mjuka veck och vågor.

Rörstrand tar nu deras nästa steg i deras hållbarhetsarbete och inleder ett samarbete med Tradera för att tillgängliggöra Rörstrand Vintageservice för fler.
Ja, nu lanseras Rörstrand Vintageservice egen marknadsplats hos Tradera vilket gör det möjligt att samla andrahandsprodukter från Rörstrand på en och samma plats, vilket gör det lättare för konsumenten att både köpa och sälja Rörstrandsprodukter, så att de kan få fortsätta att leva vidare genom generationer.
Från och med 8 maj har Rörstrand Vintage-service sin egen marknadsplats hos Tradera vilket innebär att samtliga andrahandsprodukter från Rörstrand kommer att samlas på ett och samma ställe.

Kändiskocken Johan Jureskog som nyligen var med i Let’s Dance och när han inte gör det driver en egen hamburgerkedja, Rolfs Kök och köttrestaurangen AG i Stockholm är aktuell med ett lite annorlunda samarbete.
Han har nämligen i samarbete med Sandays Footwear tagit fram egna sneakers tillverkade av finaste läder från Tärnsjö Garveri

Dämpande ytor i växtfärgad textil presenteras när det innovativa designföretaget Posana och konstnärsduon Auran/Frankenstein lanserar deras andra samarbete med konstverk i form av måleriskt växtfärgade ljudabsorbenter.
Denna gång är tavlorna framtagna med färg och mönster som skapas av matavfall. Förädling av sopor till konst.

Danska Carl Hansen & Søn lanserar Tsugi, en hylla som förenar japansk enkelhet med danska snickeritraditioner i en minimalistisk och lågmäld design, en hylla tillverkad i massiv ek och teak.
Hyllans japanska namn, Tsugi, refererar till själva metoden där hyllan och väggfästet greppar i varandra och låses med ett mässingsstift som skjuts in i en öppning i hyllans sida.
Formgivarna bakom Tsugi-hyllan, Sharon Fisher och Matteo Barenghi, ritade ursprungligen hyllan som butiksinredning till Carl Hansen & Søns flaggskeppsbutiker, men nu finns alltså hyllan även till försäljning.

Senaste nytt från Borås Tapeter ser vi en glimt av ovan i bild, här pratar vi om en specialtapet som de gjort i samarbete med Hanna MW
Ett slingrande, organiskt mönster som skapats av stylisten Hanna Marzouki Widlund med inspiration från en antik väggmålning. Originalmönstrets linjer är omsorgsfullt målade för hand, och skapar illusionen av en pudrig kalkvägg med vacker patina och mängder av nyanser och skiftningar.


I veckan  snappade jag upp AH Serien med minimalistiska design-utemöbler designade av Alfred Homann som nu finns i tillverkning hos Carl Hansen & Søn.
Hållbara trämöbler som finns i flera olika utförande och som tillverkas av FSC Teak.

En av många fina utomhuskrukor som finns på marknaden i detta nu är den låga, vida krukan ADA som tillverkas av Bergs Potter.
Krukan finns både i ljus rosa terrakotta och i en grå nyans och till krukan finns det även ett fat i samma stil.

Nu i veckan presenterade Bovalls Dörrbyggeri deras samarbete med formgivaren Emma Olbers som vurmar för hållbarhet, material med låga utsläpp och produkter som går att underhålla och reparera.
Samarbetet resulterade i dörrarna Granö och Askö, dörrar för inomhusbruk, och är som namnet antyder tillverkade i ask och gran.
Emma Olbers har valt att behålla granens kvistar för att undvika onödigt spill och skapa upplevelsen av att kunna känna träet med blicken.
Den nya dörrmodellen kommer i sex färgställningar lera, kisel, mörkgrön, lindgrön, naturvit och oljad framställda i två olika träslag: ask och gran.


Spana in vasen ovan i bild som tillverkas av Skrufs Glasbruk, designad av vasdrottningen Carina Seth Andersson, en vas som finns exklusivt av Malmö Porslin

Bricmate introducerade år 2016 serien M Kolmården, inspirerad av den klassiska, gröna kolmårdsmarmorn. Serien har sedan dess stadigt ökat i popularitet och är idag en av Bricmates signaturprodukter i granitkeramik, och nu lanseras Kolmården Light som är en uppföljare i ljusare i samma stil av granitkeramik.
Tonen är ljust grå med en lättare grön ton och varierar likt marmorn i mönster och nyans från mörkare delar till mycket ljusa detaljer och skiftningar.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i teterna ovan om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *