Inredningsnyheterna v.16/2023

av | apr 22, 2023 | Okategoriserade


Hej!
Så, dags att summera inredningsnyheterna från vecka 16, en vecka som väl nästintill totalt präglats av nyheter som sipprat ut från Salone de Mobile 2023 och Milan Design Week 2023 som pågår till och med imorgon söndag.
I skrivande stund så befinner jag mig i Milano mitt i detta inferno av internationell design som visas upp och där kommande trender kan skönjas.
Jag är ju här främst med anledning av att detta är vår italienska agentur Ethimo’s hemmaarena och även vår franska agentur HomeSpirit finns med i en sk fransk paviljong, så mycket att stå i.
Detta till trots har jag även hunnit med att kika på lite annat, du hittar allt här om du är nyfiken.
Men nu kikar vi på veckans nyheter som nått min mailbox i veckan.

Först ut har i en nyhet från hemmaplan och ingen mindre än anrika Skultuna som nyligen har lanserat deras senaste samarbete, Skultuna x Lisa Larsson .
Nu kommer nämligen formgivarikonen Lisa Larssons klassiska figurer i solid polerad mässing!
Se kollektionen HÄR

Nu lanseras en ny version av den mycket populära WALDEMARSUDDEKRUKAN®  i glas, den nya krukan tillverkas i samarbete med Reijmyre Glasbruk och kommer att finnas i tre färger – klar, grön och blå.

Så fint och nu på min önskelista!

Näst på tur har vi ännu ett designsamarbete, nämligen golvtillverkaren Tarkett och stjärndesignern Patricia Urquiola tagit fram ett mjukt rutmönster som skapar en fascinerande 3D-effekt.
Ja, i nära samarbete med arkitekten och designern Patricia Urquiola har Tarkett skapat en fullt återvinningsbar kollektion textila golv med ett imponerande lågt cirkulärt koldioxidavtryck.
Kollektionen DESSO & Patricia Urquiola har en tydlig struktur, den är fantasifull och kombinerar taktiliteten hos textil med tilltalande visuella grafiska mönster.
Kollektionen består av en bred färgpalett med tolv kulörer i neutrala, dämpade toner och ljusare accenter. Plattorna kan installeras på olika sätt och skapa effekter som passar för kontor, hotell och restaurangmiljöer.

Ylva Skarp är aktuell med en helt ny typ av av väggkonst här ser vi återvunna mattor med målade motiv som blivit till tavlor där trälister har monterats upptill för upphängning, vilket gör att de kommer ut lite från väggen vilket ger ett fint skuggspel.
Bilderna ovan är tagna av stjärnfotografen Pia Ulin, se kollektionen HÄR

Även parfymhuset Byredo är aktuella när det gäller Milan Design Week, i veckan har de en utställning tillägnad en specifik doft, nämligen Bal d’ Afrique och hur denna uppfattats/tolkas år 2023.
What is Bal d’Afrique 2023?
Ja, under 2023 kommen en rad olika kreatörer att bjudas in för att göra deras tolkningar, och nu under Salone del Mobile är det artisten Dozie Kanu som fått äran att göra detta via sina fångande fotografier från Ghana i hemlandet Afrika.
Via Achille Maiocchi 10, Milano, from 18 — 23 April.

Svenska mattillverkaren Kasthall är också aktuella i samband med designveckan i Milano. Senaste nytt från dem ser du ovan i bild, Tegel designad av David Chipperfield vinnaren av årets Pritzker Architecture Prize.
Tegel består av en hel familj med handtuftade mattor i bouclé av bomull och linne, med utgång från tre design varianter med namnen Corner, Side och Centre, se kollektionen HÄR

En ny lampklassiker har sett dagens ljus hos danska Le Klint, ja ovan i bild ser vi takpendeln, Nya Model 180 som kombinerar designestetiken hos Esben Klints pendel Model 107 med fina detaljer i ek och mässing från bordslampan Model 375.
Pendeln Model 180 finns i rökt ek. Tipstack till Frida

Här har i ännu en nyhet från Milano och här är avsändaren ingen mindre än det danska designhuset Gubi som nu under designveckan huserat i Bagni Misteriosi Sala Testoria, och bjudit på en utställning av det lite ovanligare slaget med namnet Beyond the Beetle.
En utställning kurerad av Marco Sammicheli, som tillsammans med 10 olika kreatörer fått tolka Gubi’s mångfasetterade stol Beetle Chair designad av GamFratesi.

Textilföretaget Kvadrat lanserar ett nytt designsamarbete med Ronan Bouroullec som oftast formger i samarbete med sin bror Erwan Bouroullec, men alltså inte denna gången.
Kollektionen innehåller de nya textilierna Sone, Alle och Tero Outdoor.

Under designveckan premiärvisades Karl Lagerfeld Maison, vilket är en utökning av varumärkets lifestyle-kollektion.
En inredningskollektion som speglar stilikonens anda och hans mytomspunna värld, och tanken är att man årligen ska bjuda in designers att göra deras tolkningar och först ut till detta samarbetet var formgivaren Matteo Nunziati. Läs mer HÄR
KARL LAGERFELD MAISON visades från 18 to 23 april, 2023 i deras nya shoroom på Via Passione 8.

Belysningsföretaget Louis Poulsen lanserade nu i samband med Milan Design eek 2023 har lanserat ett exklusivt samarbete med Fendi Casa.
I samarbete ingår både takkronan PH Artichoke, PH Artichoke Glass, PH 2/1, PH 3/2 and PH 3½-2½ i versionerna som syns i bild.

Danska Fritz Hansen’s  Myran eller mera officiellt  The Ant™, lanseras nu våren2023 i en textilklädd variant i en rad olika trendsäkra kulörer.
Med detta tilltag får denna designklassiker formgiven av Arne Jacobsen ett helt nytt uttryck ala 2023.

I år firar IKEA deras sitt 80-åriga designarv med kollektionen Nytillverkad, produkter framtagna i ny tappning för att hylla ikoniska IKEA klassiker från åren som gått.
Kollektionen innehåller möbler, textilier och inredningsdetaljer med ett nytt, djärvt och färgsprakande utseende.
Den första lanseringen av de återskapade produkterna, som avslöjades nu under Milanos designvecka 2023, kommer att säljas i samtliga svenska IKEA varuhus och på IKEA.se från och med den 30 juni 2023.

I veckan var det boksläpp för inget mindre än Micael Bindefeld memoarer med den rättså självklara titeln Mannen Myten Minglet. Boken finns i butik från den 21 april men det går även att beställa ett signerat ex HÄR


Sist ut i denna veckans nyhetslista (dock reklam för egen verksamhet) har vi en nyhet från min egen italienska agentur Ethimo .
Nu under veckan lanserade de bland annat ett superfint utomhus gym med namnet Out Fit som designats av Studio Adolini.
Så mitt i prick eftersom allt som har med utomhusaktiviteter är supertrendigt just nu här i Milano, och Ethimo var faktist före trenden med detta tema eftersom de lanserade kollektionen ACE med möbler för tennis-courten designade av Patrick Norguet för 2 år sedan, och ännu tidigare bordet play som lätt görs om till ett tennisbord.
Mer om Ethimo’s nyheter kommer inom kort att visas i ett separat inlägg.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i bild där inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *