Inredningsnyheterna v.14/2023

av | apr 9, 2023 | Okategoriserade


Hej fina vän!

Mitt i påskfirandet kikar jag in med veckans inredningsnyheter, en dag för sent förvisso, men eftersom det är påskhelg så tänkte jag att det var ok med lite ledighet, det får du #unnadaj Anette hahaha.
Ja, tänk va snabbt ett uttryck, en nyhet osv sprids idag år 2023, uttrycket #unnaday myntades ju nyligen i TV-programmet Drag Race Sverige av deltagaren Electra och hörs nu lite varstans, inte sant? Men nog om detta, nu kikar vi vidare på de nyheter som jag snappat upp, en hel del sneak peeks inför det som komma skall i Milano under Salone de Mobile och Milan Design Week som drar igång den 17 april.

Först ut har vi en nyhet som är ett designsamarbete mellan den brittiska designern @t o o g o o d  och @maison_matisse för att med svart bläck på vitt papper tolka boken ‘dessins: thèmes et variations’ av  Henri Matisse. Resultatet blev Esquisses’ med möbler för sovrummet och vardagsrummet som du ser ett smakprov från ovan i bild.
Fotograf @genevievelutkin

Vad sker med Sveriges Inredningsbutiker?

Ja, det kan man faktiskt fråga sig, för något stort och omdanande är helt klart i görningen om man tolkar den senaste tidens/årens nedläggningar och uppköp av olika mindre välkända inredningsbutiker.
Ja, att möbelhandeln när det gäller mindre möbelbutiker framför allt i mindre orter haft det knaggligt under en längre tid, det är ju känt sedan länge och framförallt de som inte hängt med in i den nya eran med nätförsäljning har stängt igen en efter en. Stora möbelgiganter som Mio, IKEA och lågprisbutiker på nätet som Trademax, Bygg Hemma, Nordic Nest mfl tuffar dock fram med goda resultat och uppköpen av mindre butiker presenteras ett efter ett.
Ett exempel är BHG Group vars huvudägare är EQT Group, där ingår Bygg Hemma, Furniture Box, Trademax, Nordic Nest, Svenssons i Lammhult samt även Lampgallerian.
Ett annat exempel är Nordiska Galleriet som köpt upp Länna Möbler, Olsson & Gerthel samt även Dusty Deco, ja en snårig djungel av uppköp och samägda butiker…..
Nu i veckan kom det besked om att anrika familjeägda Ekerö Möbler ute på Ekerö gått i konkurs, ja endast inomhusmöbeldelen av företaget och inte när det gäller utemöbler som drivs i ett separat bolag, och samtidigt meddelade inredningsbutiken Plan Ett inne vid Stureplan i Stockholm att de stänger den fysiska butiken men lever kvar med försäljning online.
Ja, frågan är vem som står näst på tur att stänga eller att bli uppköpta, och är kunderna medvetna om vem de handlar av i grund och botten?

Näst i tur ser vi ännu en nyhet där det är den brittiska stilikonen Faye Toogood som har varit i farten så att säga. Ovan i bild ser vi en nyhet för det egna varumärket, en kollektion som döpts till  Cobble, och som innehåller små möbler/föremål av keramik.
Kollektionen finns ute till försäljning nu och finns i två olika storlekar samt kulörerna Cream och Chestnut.

Ja, som sagt, min mailkorg svämmar över av inbjudningar och sneak peeks av allt som ska visas upp inom kort nere i Milano under den största internationella designhändelsen årligen.
Dit vallfärdar massor av dedikerade designälskare, och årets upplaga är den första riktiga mässan sedan pandemin slog till.
Takarmaturen ovan heter Alibel designad av @_alessandrozambelli och är en av flera nyheter som belysningsföretaget @luceplan_lighting kommer att visa upp på mässan under #euroluce2023

Spana in det nya fina Muminhuset i form av en ljuslykta från inga mindre än anrika Skultuna!
Ljuslyktan som designats av ingen mindre barnbarnet till Tove Jansson’s bror, James Zambra, blir det senaste inslaget när det gäller muminfigurer osv, som redan finns på Skultunas repetoar.

Vauni fristående och innovativa eldstäder är ingen nyhet i sig men nu i vår lanseras eldstäderna i uppdaterade färgutföranden framtagna av den prisbelönta koloristen och inredningsarkitekten Tekla Severin.
Med inspiration tagen direkt från naturens uttrycksfulla palett presenteras Vauni Globe och Cupola i fEM helt nya kulörer, Sunset, Moon dust, Coral, Almond och Cobalt.
Att färgerna har inspirerats just av naturen är passande då Vauni lägger ett stort fokus på att konstruera och producera en så klimatsmart värmelösning som möjligt.

Stolen Arc är en ny mångsidig skalstol för offentlig miljö tillverkad i Sverige som är frukten av ett samarbete mellan  Mitab och White Arkitekter och deras delade ambitioner om återanvändning, prisvärdhet och kvalitet.
En hållbar och stark stol som är lätt att klä om och byta delar till vilket gör det lätt att ge Arc ett långt liv och slutligen montera ner för ansvarsfull återvinning.

I veckan skickade Boråstapeter ut ett pressmeddelande om deras nya kollektion med namnet New Heritage som lanseras nu i vår. En hyllning till det traditionella uttrycket men också ett prov på energirikt nyskapande, ja en rakt igenom trygg kollektion med fantastisk mönsterglädje.
New Heritage innehåller både nya och gamla mönster, och handlar just om detta och här har man hämtat inspiration från våra fantastiska rikedomar i svensk folklore, konst och vår svenska textil- och tapethistoria. Det som ger tidlösheten, äktheten och tryggheten vi idag så gärna vill lyfta in i våra hem.
I kollektionen finns 13 mönster, sju handmålade nya mönster och sex mönster som Boråstapeter plockat ur sin egen enorma mönsterskatt med äldre tapeter.
New Heritage säljs hos Boråstapeter, samt hos utvalda återförsäljare.


Ovan i bild ser vi den nya utomhusarmaturen Woody tillverkad av FSCTM Teak, en ny lampa skapad av formgivaren Marc Sadler för italienska Ethimo  (viss reklam för egen verksamhet), ett inredningstillbehör med renskuren raffinerad design som ger fylligt ljus till trädgårdar och uteplatser på kvällen, och bidrar till  den dekorativa utsmyckningen under dagen.
Lampan är tänkt såväl till privata hem som offentliga miljöer, och lampan är lika elegant inomhus där den skapar ett underbart vackert och avkopplande sken.

Under Euroluce 2023 i Milano presenterar svenska Wästberg deras nya belysningskollektioner i en monter designad av ingen mindre än David Chipperfield Design.
Wästbergs kommande nyheter är i samarbete med namnkunniga designers som David Chipperfield, John Pawson, Claesson Koivisto Rune och Dirk Winkel samt även omarbetade klassiker av Inga Sempé och Nendo.
Armaturen ovan i bild heter w223 Pawson esignad av John Pawson, lampan kommer i två versioner antigen av marmor eller i aluminium.

Note Design Studio  är alltid aktuella med många olika designuppdrag, ett av de senaste är kollektionen EASE x @inbani_design , en badrumskollektion med bla fristående uttrycksfulla handfat.

Ett för mig nytt varumärke är ukrainska @fainadesign som skapats av formgivaren @victoriyayakusha, en ukrainsk född designer som nu har sin bas i Antwerpen i Belgien.
I varumärket ryms både mode och inredning och senaste nyheten är CONTINUUM, som är en live-installation med sex olika artister som hyllar hantverket och dess tidlöshet.
Installationen kommer att finnas på plats under Milan Design Week 2023.

Matt- och möbelföretaget Layered lanserar nu i vår en ny soffa under konceptet Recycling Collection, och denna modulsoffa bär namet Rosso Play.  En soffa i en begränsad upplaga och tillverkad av lokalt producerad överbliven textil från den svenska textilproducenten Ludvig Svensson  i Kinna.
Soffan uppkom ur en idé om att låta små kvantiteter av överbliven textil ta plats i ett nytt sammanhang där de istället får stå i centrum för att skapa något djärvt och färgstarkt. Se soffan HÄR

Och på tal om nya varumärken, när jag var i Höganäs och besökte Salthallarna nu i helgen så upptäcket jag ett för mig nytt danskt varumärke som flyttat in i Salthallarna, nämligen C/RO Copenhagen som drivs av designern och inredningsarkitekten Camilla Rosén sedan 2016(!)
Så fina och unika möbler och inredningsdetaljer som jag absolut tycker att du ska spana in HÄR


Sist ut i veckans nyhetslista vill jag tipsa om ett fint hemma hos reportage som gjorts av Residence Magazine och mera bestämt av @michellemeadows och @imke_janoschek   som hälsat på hemma hos textilvarumärket Midnatt’s grundare Josefin Blix  och hennes familj i deras fransk inspirerade hem.
En magiskt fin tolkning av ett personligt och finstämt hem som inte känns tillrättalagt utan hundra procent hemtrevligt och levnadsvänligt, ja mera sånt!

*samtliga bilder i inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns ovan i samband med texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *