Inredningsnyheterna v.13/2023

av | apr 1, 2023 | Okategoriserade


Hej
Då var vi framme vid lördagen igen vilket är synonymt med att listan med inredningsnyheter från den gångna veckan ska presenteras här hos mig.
Idag är du ju dessutom inte vilken lördags om helst utan den 1 april med allt vad det innebär (dock inget lurt här hos mig), och i nästa vecka vankas det påskfirande och ledighet för de flesta. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg utan spana in senaste nytt från inredningsbranschen som jag lyckats nosa upp. Häng med!

Först ut har vi danska Fritz Hansen som nu i vår presenterar lounge-stolen PK4™, en modern sådan som är designad av Poul Kjærholm.
En stol som han designade strax efter att han utbildat sig klart inom konst och design, och som han ursprungligen designade enbart för familj och vänner år 1952.
Nu får alltså stolen nytt liv igen och kommer i flera olika utföranden, se mer HÄR

Näst på tur har vi IKEA som som tillsammans med Little Sun grundat av den världskände konstnären Olafur Eliasson och ingenjör Frederik Ottesen har utforskat hur inredningsdesign kan göra fler människor nyfikna på solenergi. Resultatet av samarbetet är kollektionen SAMMANLÄNKAD som består av två solcellsdrivna LED-lampor designade att väcka intresse kring hur solenergi kan driva vardagsprodukter och öka kännedom om vikten av alternativa energikällor. Den mindre bärbara lampan är praktisk för utomhusbruk och levereras med ett gult band och kan hängas på ett fönster eller en ryggsäck under dagsljus för laddning. Båda lamporna är utrustade med solpaneler och uppladdningsbara batterier. Bordslampan kan också laddas via ett uttag med hjälp av dess USB-A- och USB-C-portar när den inte laddas av solen.

Säljstart: 7 april 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus med undantag av Gävle och Haparanda.

Det tyska designvarumärket Blomus har utvecklats starkt de senaste åren och efter framgången med utemöblerna Stay och Grow, så lanserar de nu även deras allra första möbler för inomhusbruk.
Bla kommer det fyra fina bordsserier i olika material som trä, metall, travertin och marmor.

Danska Louise Roe som mest gjort sig känd för dess mindre inredningsaccessoarer lanserar nu bordsserien Funki som även kan användas som pall och so finns i olika storlekar och utföranden.Här förenas funktionalism och brutalism inte minst tack vare materialval som stål och betong och skulptural känsla som endast uppstår när genuint hantverk finns med i bilden.

Design duon Broberg & Ridderstråle har tagit fram en ny robust bänk för Nola som tillverkar utemöbler för offentlig miljö, bänken i fråga heter Cane Europe  och är så nära en klassisk parkbänk man komma med ergonomiskt hög rygg bla.  Bänken har miljö och hållbarhetscertifikat via Svenska Byggmaterial.
Tipstack till Frida 

Under Stockholm Design Week tidigare i vår var jag inbjuden av Duro Sweden som visade upp en sneak peek av deras Limited Edition 2023 som är en tapetkollektion med art deco känsla, som är designad av arkitekten Sigurd Lewerentz. Kollektionen i fråga innehåller tre unika tapetdesigner från Stockholmsutställningen 1930.
Limited Edition 2023 kommer att finnas tillgänglig från och med den 11 april 2023 hos Duro Sweden och utvalda återförsäljare.

Visst känner du till de fina samlarhängena till julgranen från danska Georg Jensen ? Dessa är ju så himla fina och omtyckta, och därför är det inte ett dugg förvånande att det nu även tagits fram guldpläterade  påskhängen i form av små ägg.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från &tradition som så många andra designbrand med tillverkning av dyra designmöbler lampor sv, drygar ut deras sortiment med fina inredningsaccessoarer som ett komplement till de större inköpen. Vill du kika på deras senaste tillskott på accessoar-fronten, kika då HÄR

Stolen ovan är ingen mindre än The J39 Chair designad av stilikonen Børge Mogensen vars signum kan sägas var att skapa tidlösa möbler av naturliga material, och ja detta om något är ju up to date i detta nu.
Nu relanseras stolen igen av danska Carl Hansen & Søn i nya varianter med inspiration från Børge Mogensen’s liv, bla en dovgrön eller beige björkstol målad med vattenbaserad färg/lack samt i en ny variant av polerad ek.

Spana in den lekfulla brickan Bump Tray här ovan som passar perfekt i hyllsystemet Portal eller för sig själv, och dessa båda kommer från svenska TÔNN Furniture. Läs mer HÄR

Det välkända mattföretaget Kasthall står som avsändare för nästa nyhet, och här en hyllning till textildesignern Ingrid Dessau som hade stor betydelse för varumärkets varande och senare succé då i tidernas begynnelse.
För att hylla designern i fråga som i år skulle ha fyllt 100 år, relanserar man ett av hennes alster, nämligen ullmattan Karusell som vi ser här ovan i bild. Mattan kommer i två olika kulörkombinationer.
Mattan kommer att finnas till försäljning under hela jubileumsåret och t om mars 2024.

Nordic Nest Group har kontrakterat Elin Lervik i rollen som varumärkesstrateg med uppdrag att stärka relationer och bygga långsiktiga samarbeten inom den globala inredningsbranschen.
Nordic Nest Groups vision är att vara den mest älskade destinationen för skandinavisk design
och livsstil i världen och detta är alltså ett steg i den ritningen som offentliggjordes i veckan.

Lagom till våren/sommaren 2023 presenterar String Furniture en ny Pocket-kollektion som tagits fram i samarbete med ingen mindre än inredningsstylisten Lotta Agaton . De nya färgerna är  Green och Purple för String Pocket, samt Metal Blue för String Pocket Metal gör nu den befintliga kulören Neon sällskap i String Pockets mer färgrika sortiment.

Nu i veckan och faktiskt hela helgen går årets upplaga av Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan av stapeln. Och i samband med denna mässa, för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. Årets pelargon 2023 heter Pelargonium x Hortorum Moonlight `Guido `, en kaxig blomma som flirtar med 1970-talets trendiga färgkombinationer. Läs mer HÄR

I år firar Fredriksdal Trädgårdar och museum  i Helsingborg hela  100 år, och i samband med detta har kreatören och konsthantverkaren Sofia Vusir Jansson har fått i uppdrag att skapa en duknings-utställning i herrgården på temat fest och firande. En utställning, som visas under sommaren och hämtar inspiration från den sista privata ägaren och konstnären, Gisela Trapp (1873–1958).
Årets tema är som sagt fest och firande är en hyllning till platsen och människorna, och allt sedan Gisela Trapp donerade Fredriksdal till Helsingborgs stad 1918 har platsen varit en mycket viktig förmedlare av kultur- och naturhistoria.  Sofia som gjort sig känd inte minst för sina vackra pappersblommor (för Svenskt Tenn) intar herrgården i sommar och tar med sig vallmo, pion, ros, anemoner och liljor. Förutom själva utställningen kan Fredriksdals-besökarna delta i skaparverkstad under nationaldagsfirandet och 100-årsfirandet 6 juni.

Sofia håller även en workshop 1 juli där deltagarna får upptäcka pappershantverket och skapa blommor, anmälan via Sofias hemsida

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *