Inredningsnyheterna v.07/2023

av | feb 18, 2023 | Okategoriserade

Hej!
Då var det dags att summera den gångna veckans Inredningsnyheter, vecka 07 i ordningen om vi ska vara riktigt korrekta.
Till skillnad från förra veckan då det var Stockholm Design Week och Furniture Fair med allt vad det innebär med massor av nyheter från stort till smått, så känns det lite som lugnet efter stormen och därtill sportlovstider. Men men, trots att många tagit ledigt för sportlovsäventyr, så finns det en hel del fint att visa upp i veckans lista.

Veckans första nyhet hittar vi på andra sidan sundet hos den välkända och anrika porslinsgiganten Royal Copenhagen 

De två nya kollektionerna är Svart Räfflad Halvblond och Svart Räfflad Blond,  nytolkningar av en kolektion från år 1888 skapad av den dåvarande konstnärliga direktören  Arnold Krog och en annan kollektion som kom ut 90 år senare också den inspirerad av Krogs kolektion 90 år tidigare.

De nya kollektionerna lanserades nu i veckan exklusivt i Royal Copenhagen’s egna butiker och i deras hemsida och kommer med 7 respektive 8 delar.

Spana in senaste nytt på belysningsfronten från danska Frama, den minimalistiska golvlampan Eiffel designad av Krøyer-Sætter-Læssen här ovan är ju hur snygg som helst, ta reda på mer HÄR

Dot & Line XL är en exklusiv kollektion mattor i Ogeborg Design Collection  som är formgiven av Note Design Studio, och givetvis visades mattorna upp under Stockholm Furniture Fair. Mattorna är handtuftade i 100% ull med en blandning av garn i olika längder, färger och tjocklekar för att ge mattorna en varierande och levande struktur.

Med utgångspunkt i mattorna Dot och Line, har Note Design Studio skalat upp mattornas mönster och låter det grafiska uttrycket ta mer plats.

Danska HAY var inte på plats på Stockholm Furniture Fair detta året, och ska vi vara helt ärliga så var det väldigt få danska varumärken på plats och det mumlades i mässgångarna om att detta berodde på att man spar på krutet till 3 Days of Design som går av stapeln i Köpenhamn strax före semestertider. I veckan skickade dock nyss nämnda varumärke ut ett pressmeddelande med senaste nytt hos dem nämligen kollektionen Crate Collection designad av Gerrit Rietveld på30-talet som nu lanseras  @rietveldoriginals@hay
Kollektionen består av en lounge-stol, matstol och ett sidobord och samtliga tillverkas av FSC™-certifierat furuträd och målad med vattenbaserad färg i olika kulörer och möblerna kan användas såväl ute som inne.

Och här kommer en liten trendalert för att oversized, kantiga möbler av furuträ är på stort intåg just nu. Bland annat nyss visade kollektion från Hay och här ovan stolen från Bodafors Furniture som ingick i utställningen Made in Sweden på NK samt deras övriga möbler i samma stil, vittnar ju om detta. Alla möbler utvecklas i företagets ateljé i Södersvik på Rådmansö i Roslagen och möblerna byggs sedan för hand av Ruben Albertsson och hans son Johan, finsnickare i tredje generationen, i en verkstad i den lilla orten Bodafors, mitt i det småländska skogslandskapet.

Lägg sedan till sedan tidigare lanserade möbelserien Aspvik designad av Andreas Martin-Löf så ser du vart jag vill komma. De ganska klumpiga och otympliga furumöblerna hade ju sin era under dels under 50-60 talet och senare en boom när det gäller utemöbler under 90-talet, och nu verkar det onekligen vara dags igen….

Och när vi är inne på furu-temat så vill jag tipsa om det nylanserade svenska företaget Tallum som tagit som deras uppgift att lyfta fram objekt från arkivet som designats av de stora skandinaviska modernisterna. Ovan i bild ser vi stolen Töreboda designad av Sigurd Lewerentz

Knappast någon missade väl att det var Alla Hjärtans Dag nu i tisdags, ja denna dag firas ju världen över varje år den 14/2 och firandet har väl på senare år blivit något av ett kommersiellt race där den ena ska försöka överglänsa den andra. En hel del varumärken tar fram speciella produkter dagen till ära och ett sådant exempel ser du ovan i bild, en kollektion och textilmönstret Sydämet (hearts) av Maija Isola som hämtats ur arkivet hos Marimekko

I år firar Svenssons hela 125 år av design och för att belysa detta jubileum vill de hylla hantverket, formgivare och designklassiker och gör detta genom 12 unika jubileumsutgåvor som släpps varje månad.
Februari månad bjuder på Carl Malmstens designikon i ny tappning, ja självklart är det Stolab’s Lilla Åland som målats i faluröd färg samt märkts med en jubileumsplakett.

Ringvide  är ett relativt nytt varumärke med bas på Gotland och de fanns med lite varstans under designveckan i Stockholm där de bla passade på att lansera den nya kollektionen Pine. Kollektionen är en hyllning till Axel Einar Hjort, och serien hyllar den svenska högkvalitativa furun med inspiration av Hjorts sommarstugeserie.

Verk  var ett varumärke som fick stor uppmärksamhet under Stockholm Furniture Fair, och inte så konstigt då deras fokus ligger på hållbar design och möbler tillverkade av svenska naturmaterial.  De visade bla upp deras soffbord designat av  Linn Fredlund. Underredet tillverkas i svensk massiv ek och skivan av gotländsk kalksten eller nu också möjligt att bordet med bordsskiva  i handgjutet glas från Måelerås . Finns i två storlekar och kan köpas obehandlat, alternativt ytbehandlat i naturlig linolja.

Ovan i bild ser vi senaste nytt hos Dusty Deco, jag spanade in utställningen som de hade i Konstnärshuset centralt i Stockholm och det var idel lovord och ovationer för deras nya zebrarandiga soffa och fåtölj som ingår i kollektionen Miles i samarbete med @merarkitekter  Nederst i bild ser vi en stol som kommer inom kort, och denna heter Easy Chair och har designats av Niklas Runesson.

Asplund som nyligen vann i rättstvisten med Mio som kopierat deras bordsserie Palais designat av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhielm, introducerade nu under designveckan ett nytt soffbord som du ser siluetten av här ovan. Bordet ifråga heter Iris och är ett runt soffbord designat av Daniel Lavonius Jarefeldt och bordskivan i lackad metall eller sten tillsammans med trästativet skapar många kombinationer som passar i flera olika miljöer.

Denna veckans lista får avslutas med några nya fina ting från Serax,  och gemensam nämnare är att det är Marie Michielssen som designat båda.
Lampan i fråga heter Billy och krukorna med fina detaljer heter Molly, och denna gången är det produkter av keramik och inte papier mache som vi är vana vid när det gäller Marie.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag om inget annat anges i samband med texterna ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *