Greenhouse 2023 mfl på SFF

av | feb 17, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Idag fortsätter jag min inslagna bana från igår med att visa upp några utställningar till som jag spanande in under Stockholm Furniture Fair 2023 i förra veckan, och först ut har vi Greenhouse som i år tog den största ytan av C-Hallen om vi säger så…
Greenhouse som funnits i en väldig massa år nu är lite av en internationell plattform för unga lovande designers och fungerar som en språngbräda för morgondagens stjärnor branschen.
De som får ställa ut inne i Greenhouse väljs ut av en jury, och i år blev resultatet 32 designers och 30 designskolor från 18 olika länder se samtliga HÄR .
En ganska så brokig skara men för att sammanfatta det hela kort så var det färggrannt, lekfullt och innovativt samt miljö och hållbarhetsfokus som som syntes genomgående.

Sedan 2017 erbjuder dessutom Greenhouse mentorskapsprogram fem oberoende designers möjligheten att få stöd och feedback från en mentor inom branschen under ett år, och under 2023 är mentorerna inga mindre än Agneta Stake, Benny Hermansson, David Ericsson, Sandra Asplund och Thomas Bernstrand.

Jag föll bla för HubbaBubba som ställdes ut av Folkuniversitetet Artcollege som finns i Göteborg till vardags. Pallen HubbaBubba  med dess lekfulla form är skapad för att nyttja hemmets hörn, ja pallen är en modul som kan kombineras till en större sittmöbel för att fylla hemmets tomma ytor. Formgiven av Designstudenterna Kristin Axelsson, Anna Koivusaari och Charlotta Olsson samt hantverksstudenterna Petter Carlsson och Amanda Marsfjell

Färgglatt och lekfullt var det som sagt, och en monter som lockade till mycket uppmärksam var den som Chef Deco som drivs av Cora Hamilton & Emelie Florin var på plats med. Deras produkter tillverkas hantverksmässigt av 100% ull , glas, Masur-björk och stål.

Ytterligare en personlig favorit var montern som Malmstens LiU var på plats med och visade upp deras möbler för det offentliga rummet i samarbete med Levande Stockholm, projekt Lagaplan.
Möbler i olika varianter och funktioner tillverkade av kärnfuru från svensk skog och enligt studenterna bakom projektet ar de arbetet för att minimera virkesåtgången, men också för att uppnå inkluderande sittfunktioner och placerat grönska centralt i möbeln så att både människor och stadsmiljön kan blomstra.

Nästa utställning i fråga gick under namnet The Gallery och fanns precis som nyss nämnda Greenhouse inne i C-hallen. Och låt oss börja med att notea att montern var drapperad i textil och saknade väggar, detta var något som jag noterade på flera ställen under årets mässa så detta kan ses som något av en tendens som många anammat i år.

Syftet med The Gallery enligt utställningens beskrivning var att stärka synergierna mellan mässan och designveckan som pågick parallellt inne i staden, och här visade man upp utvalda nyheter från deltagare i Design Week i en utställning vackert utformad av Sophia Bratt. 

Designstudion Folkform var ju minst sagt högaktuella under designveckan med samarbetet med Svenskt Tenn Pleated for Frank och prisades under Scandinavian Design Awards 2023, och deras plisserade lampa är ju bara helt underbar oavsett vilken textil eller den kulör den kommer i.

De relanserade lamporna Triggy, Hockey & Bombus från 80-talet hade grävts fram ur arkivet av Ateljé Lyktan och dessa är designade av Lars Bessfelt som är grundare av Zlamp  från Anderslöv.
En hyllning till tradition och det genuina hantverket, och dessa är riktigt fina tycker jag.

Lägg även märke till själva podiet med terrazzo-mönster, ja terrazzo som vi sett under de senaste åren verkar fortfarande vara hett då detta syntes på många platser runt om på mässan.

Sist men inte minst spot on just terrazzo och även de olika skålarna av trä med samlingsnamnet Elephant Bowl designade av Sami Kallo, och som fanns att ta del av i en utställning på plats hos Designgalleriet som drivs av Stefan Nilsson/Trendstefan.

Så sist men inte minst i detta inlägget bjuder jag på en glimt från årets designbar/restaurang som döpts till Underbar och fanns på plats inne i B-hallen där för övrigt inte mycket annat fanns att beskåda med undantag av utställningen Scandinavian Design Awards 2023.

Årets designbar var skapad av den svenska designern och inredningsarkitekten Jonas Bohlin tillsammans med Christine @ingridsdotterstockholm . De hade gjort en liten oas skapad av noga utvalda möbler och komponenter och allt material ska återanvändas efter mässans slut och alla de resurser som användes till baren Underbar hade ett syfte. Baren skulle nämligen vara en mötesplats skapad med omsorg och fantasi, där även nya alster formgivna av Jonas ska visades för första gången…

Stolarna är en kavalkad från olika restaurangmiljöer och borden är en gång formgivna till restaurang Taverna Brillo i Stockholm medan lamporna var nyheter och presenterades för första gången på plats i baren på Stockholm Furniture Fair, även dessa skapade av Jonas.
Möblerna och lamporna ska efter mässans slut användas i andra barer och restauranger, bland annat i en snart nyöppnad restaurang i Stockholm city, spännande att se vilken!

Vi testade maten där som väl inte var någon höjdare utan bestod av tre olika smörgåsar, en sallad som alltid var slut samt kakor och drycker av olika slag.

Jag saknar den typen av designbar som var mera påkostad och speciell i jämförelse med de senaste årens upplagor.
Ja, jag tänker på designbarerna som verkligen tog plats både när det gäller själva utförandet och maten som då tillagades i ett litet kök i anslutning till restaurangen och då med inbjudna kockar som Tommy Myllymäki, Isabella Morrone mfl, ja det var andra bullar det och så uppskattat då så jag förstår inte riktigt varför man degraderat detta inslag?
Det finns ju så otroligt många duktiga unga lovande svenska kockar som borde vara intresserade av ett sådant gästspel?

Detta var allt från de olika utställningarna på Stockholm Furniture Fair 2023, hoppas att du gillade min lilla visning.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *