*Inlägget innehåller annonslänkar*

Ofta när jag gör en hemmagjord äppelkaka eller smulpaj så använder jag mig av receptet till  ”Världens godaste Äppelpaj” där lite av hemligheten är att man adderar lite flingsalt till hela härligheten av äpplen, smör, havregryn osv, ett recept av Tommy Myllymäki som  jag hittade för säkert 10 år sedan och flitigt använt sedan dess.
Tommy Myllymäki som jag följt i många år , fick för övrigt sin första stjärna för nya restaurangen Aira i Stockholm förra året, och nu nyligen blev det klart att att han blir jurymedlemmen som ska ersätta Marcus Aujalay i Sveriges Mästerkock, spännande!

Att laga mat, baka osv med sådant som är i säsong här på hemmaplan är ett bra tips om man vill vara både klimatsmart och mån om den egna hushållskassan, och där kvalar ju svensk odlade äpplen in just nu.
Så i detta inlägget vill jag tipsa Dig om en god äppelkaka, där jag dock använt ett recept som jag hittade via Fredriks Fika  men som jag sedan modifierat en smula efter att ha test-bakat kakan en gång.

Min runda skärbräda av trä HÄR  , elvisp Dualit på REA  , sticka Iris Hantverk, vit assiette Oyster // rosa tallrik Bubbles HÄR
Receptet som jag utgick ifrån:

Mazarinrutor med äpplen , 9 stora bitar eller 16 små
200 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
200 g riven mandelmassa
2,5 dl vetemjöl
1-2 äpplen
2 msk råsocker
2 tsk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret. Rör ihop socker och ägg i en bunke.
3. Tillsätt riven mandelmassa och det smälta smöret. Vispa ner mjölet och rör till en jämn smet.
4. Fyll formen med smeten.
5. Skala, kärna ur och skiva äpplen och blanda med socker och kanel.
6. Fördela äpplena på kakan och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna.

Dock tog jag bara 2 dl strösockor, dubbla mängden äpplen som jag stekte någon minut i smör och kanel men inget socker, vispade inte utan rörde bara ihop alla ingredienserna.

Kakan blev betydligt bättre enligt mig efter min modifiering men det är en smaksak, såklart.
Doften av äpple och kanel i saftig mazarinkaka finns i hela lägenheten nu och det är ju en bonus bara det !

Till min kaka använde jag såklart svenska äpplen lokalt härifrån Bjäre där det vimlar av äppleodlingar överallt.
Det fina fatet med räfflor längs kanten är från den relativt nya 60-tals inspirerade serien Stripes designad av Filippa Burenstam Linder och finns att beställa HÄR.
Grafiska linjer dekorerar den glaserade ytan på detta vackra porslin tillverkat i Portugal precis som övriga kollektioner från Mateus.

Klart att hugga in, och här ligger kakan på en annan fat-variant från Mateus HÄR och den lättvispade vaniljgrädden i en skål som finns HÄR och de snäckskalsformade serveringsskålarna HÄR som också kommer därifrån.

Ha en fin dag !

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *