Inredningsnyheterna v. 23 /2022.

av | jun 11, 2022 | Okategoriserade

Den första hela veckan i juni är avklarad och lagd till handlingarna med undantag av söndagen som ju ska vara vilodag haha…vi får se hur det blir med det.
I veckan gick den internationella stormässan Salone del Mobile av stapeln i Milano och all världens designblickar riktades dit inklusive min egen.
Jag har ju besökt mässan och den parallella Milan Design Week i Milano vid flera tillfällen och hade hoppats kunna åka i år men sen blev det ju strul med passruljansen.
Alla som var där, ja man kan ju följa sina favoriter och snappa upp godbitarna via Instagram, verkade vara väldigt pep på att ruljansen var återställd efter pandemin och allt verkade vara större, mera lekfullt och påkostat än någonsin förr.
För att sammanfatta det hela kort, så var det mycket lekfullhet, färgsprakande med fördel rosa, miljöengagemang och runda mjuka former som var det gälle hos många….

Jag låter varumärket Moooi’ statuera exempel för det jag nämnde ovan angående lekfullhet, mjuka former och kulören rosa, för visst stämmer detta in när man ser deras nya fåtölj Hortensia som hade en central roll i deras utställning.
Moooi är ju ett relativt ungt  varumärke grundat av Marcel Wanders och Casper Vissers, och deras design har alltid dragit åt det lekfulla hållet och så även nu.
Moooi’s  Hortensia Armchair är designad av Andrés Reisinger and Júlia Esqué och så begärlig på alla sätt och vis.

Brittiska Tom Dixon firar i år 20 års jubileum och firade detta storstilat under veckan i Milano och bjöd bla in till designfesten TWENTY  på Palazzo Serbelloni för att visa upp ny design samt gamla favoriter uppdaterade med nya innovativa material som är snälla mot miljön.
Ett exempel på detta är den ikoniska stolen Bird som visades upp tillverkad av sjögräs i samarbete med designstudion Soul från Danmark, och nederst i bild ser vi takpendeln ETCH som discokula.

Näst i tur att visa upp sig från Milano har vi inga mindre än svenska Dux som ställde ut med INSIDE LOOKING OUT, som var ett samarbete mellan DUX och H+O.
Utställningen var kurerad av H+O-grundarna Elisa Ossino och Josephine Akvama Hoffmeyer och under designveckan förvandlades en 1700-talslägenhet till en sinnlig och känslomässig upplevelse.
Idéen med INSIDE LOOKING OUT var att skapa ett möte mellan rum, natur och levande varelser och detta för att stärka kopplingen till det som alla organismer i grunden är en del av.

Norska Vestre var på plats i Milano för att visa upp deras nyheter och några av dessa ser vi på bild här ovan, ja överst i bild kollektionen Kinn designad av Anderssen & Voll, och den gröna soffan Briskeby designad av Andreas Engesvik som skymtar i bild här överst.

Belysningsföretaget Louis Poulsen introducerar nu den danske designern Poul Henningsens ikoniska treskärmslampor i en ljusrosa variant.
Ja, från juni 2022 kommer nya PH 3 1⁄2-3 pendel och PH 2/1 bordslampa i mässing med glasskärmar i blankt ljusrosa.
Den speciella mjuka känslan hos pastellskärmarna, förmedlar känslan av 2020-talet. Med de nya PH Pale Rose-varianterna blir atmosfären extra sofistikerad, och belysnings- kvaliteten lika enastående som någonsin.

Danska Kvadrat Textiles fanns på plats i Milano under den gångna veckan och visade där upp nye kollektionen Untitled formgiven av Alain Biltereyst som fritt fått tolka de grafiska formspråket och med färger som klarblå och chockrosa i fokus.

Även IKEA var på plats med IKEA Festival och passade på att visa upp deras samarbete med den Rotterdam-baserade designern Sabine Marcelis som vill ta vara på ljusets potential hemma och dess positiva effekt på välbefinnandet. På IKEA Festival visade IKEA och Sabine Marcelis upp de första produkterna, två lampor ur kollektionen VARMBLIXT som lanseras våren 2023.
På plats avslöjades även ett annat samarbete med konst, mode, design, arkitektur och mat i fokus, och detta när IKEA samarbetar med nio kreatörer från hela Latinamerika.
Samarbetet, som tillkännagavs kommer att utforska kulturen kring fest och hur man umgås hemma i Latinamerika. Den nya kollektionen lanseras 2023.

Mooments of Kindness  är en ny kollektion från Moomin by Arabia och Röda Korset som samarbetar i ett initiativ för att lyfta medmänsklighet och vikten av att vara snäll mot varandra.
Resultatet är en kollektion baserad på Tove Janssons illustrationer för Röda Korset och som en del av lanseringen uppmanas människor världen över att utföra små gester av vänlighet och uppskattning.
Kollektionen innehåller en mugg, en tallrik, en skål och ett fat med Tove Janssons motiv. För varje såld produkt doneras 10 kr till Röda Korsets nationella arbete för medmänsklighet. Budskapet är att vi alla, stora som små, kan bidra till en medmänsklig värld genom våra handlingar


Spana in den nya generösa fåtöljen ovan i bild, specialframtagen för stjärnkrogen AIRA vars  målsättning är att skapa en ny och unik restaurangupplevelse som kombinerar gastronomi, arkitektur och naturmiljö på ett gränslöst sätt.
Ja, 2021 kontaktades Källemo för ett samarbete med Tommy Myllymäki som driver restaurangen i fråga och formgivaren Jens Fager för framtagande av en ny, generös fåtölj.
Tillsammans med Källemos erfarenhet av inredning i kvalificerade miljöer kom fåtöljen Avec till och denna passar såväl  i resturangmiljö som i hemmiljö

I veckan kom det ett pressmeddelande från ingen mindre än Norrgavel som ville berätta att de nu utökat deras stora ”pinnfamilj” med en ny och efterlängtad familjemedlem, nämligen Pinnsoffan!
Pinnsoffan i fråga formgiven av Nirvan Richters  erbjuder generös sittyta för upp till 3 personer, och skapar en inkluderande dynamik runt matbordet, en möbel som naturligt hamanar i blickfånget i hemmet.

Nyheten som syns ovan i bild är inte helt självklar och behöver helt klart en lite närmare presentation.
Eller hade du kunnat gissa dig till att detta är en urna för den sista färden, till den stunden i livet vill man välja något värdigt enligt  formgivaren Mårten Claesson som är en av tre designers i välkända Claesson Koivisto Rune.
När de tog fram urnan i fråga hämtade de inspiration från de yllesvepningar som man gör i många länder och stor vilt lades vid materialval, taktilitet osv.
Urnan är framtagen för den nystartade begravningsbyrån Systrarna Ocklind som var de som kom med den ursprungliga idén. Urnan som fått namnet Ocke är döpt efter systrarnas jämtländska hemby och inspirerad av naturen där: skogen, älven, fjällen. Den kan beställas från Systrarna Ocklind men ska framöver finnas i Fonus sortiment.

Sensate nytt från anrika mattillverkaren Kasthall med dess produktion i Kinna ser vi ovan i bild, mattan som heter Quilt och som fått sin inspiration av japansk lappteknik är designad av Ellinor Eliasson.
Nyheten visades stolt upp i Milano i veckan men finns även att beskåda i deras showroom i Stockholm och i Malmö

Den välkända Kubus-serien från danska by Lassen och som tillverkas på deras egen fabrik i Holstebro har nu tagits fram i ytterligare ett utförande.
Denna gången är det en ljusstake av 95% återvunnet stål och i ett rått utförande vilket ger namnet Kubus 8 RAW, och till ljusstaken medföljer en bas av samma material som skydd för bordsskivan den placeras på.
Kubus 8 RAW kommer att säljas i ett begränsat antal om 1000 ljusstakar med förbeställning från den 15 juni och som sen levereras i augusti 2022

Senaste nytt från designvarumärket Buster & Punch är belysningserien Forked i en rad olika utföranden varav ett syns i bild här ovan.
Denna nyhet visades såklart upp i vekan i Milano, och du kan spana in de olika varianterna HÄR

Sist men inte minst i detta inlägget vill jag passa på att visa senaste nytt från min egen italienska agentur
Ethimo som givetvis var på på plats i Milano under veckan, fatts bara annat då detta är deras hemmaarena.
Ethimo fanns på plats dels med en stor monter på själva mässan samt vid utställningar runt om i Milano och inte minst i deras eget showroom.
Vi ”upptäckte Ethimo” samma år som de lanserades som nytt varumärke vid nyss nämnda mässa för ca 10 år sedan och har sedan dess haft agenturen i Sverige, Norge och i Finland.
Så roligt att ha varit med på hela resan från ett litet nytt varumärke till internationellt designbrand med erkända designer som partners.Tyvärr hade vi inte möjlighet att besöka Milano nu vid detta tillfället, men hoppas kunna åka ner och besöka Ethimo senare och definitivt vid Maison & Objet i Paris i september.

Bold Table

Bland nyheterna ser vi det fina matbordet med överdimensionerade elefantben, en trend som kommit smygande under några år och som nu verkar slå igenom med full kraft.
Bordet i fråga heter Bold och passar såväl ute som inne och är till verkat av cement i kombination med sten.
Matgrooen i metall är fortsättning på loungegruppen Venexia designad av Luca Nichetto och kanske den största nyheten av dem alla är lounge-möblerna som inspirerats av vanliga inomhussoffor men som själva verket är möbler för utomhusbruk.
Välkommen Baia och Costiera designade av Christophe Pillet och dessutom nya tjusiga krukor designade av Studio Pepe och utomhusmattor av ingen mindre änPaola Navone, se samtliga nyheter som kommer ut till försäljning 2023 HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget om inget anges i texterna ovan är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *