Inredningsnyheterna v.15 / 2022

Hej!

Då var det dags för veckans lista med inredningsnyheter som kommer lite senare än vanligt eftersom jag unnat mig lite påskledighet minsann.
Veckorna och rullar på och nu framme vid v.15 2022, precis som nyss nämnda nyheter och i detta inlägget blir det bla fina köksnyheter och annat fint så nu kikar vi vidare här.

Först ut har vi ingen direkt nyhet men ett riktigt hantverkskök från Tres X Artilleriet som förekommit i den senaste upplagan av Husdrömmar på SVT och närmare bestämt avsnittet om Stärkelsefabriken i Åhus som fått nytt liv genom dess ägare Gustav som alltså valde ett Artilleriet x Tre Sekel till sitt hem.
Varje kök produceras lokalt av skickliga hantverkare hos Tre Sekel i Tibro och varje kök tillverkas utifrån varje kunds unika mått och förutsättningar utan att det kostar extra.
Skåpramar, lådor och dörrar tillverkas av massivt trä från svenska skogar. Eken behandlas med såpa eller genom rökning, en yta som tål att slitas med värdighet.
Lådorna är sammanfogade genom sinkning med inredning av bland annat Tärnsjö-läder, och fler bilder från köket finns HÄR
Gillar du programmet lika mycket som jag, kan jag berätta att SVT lagt upp alla tidigare säsonger för den som vill sträckkolla HÄR

Göteborgsbaserade designduon Studio In är aktuella med de de tjusiga krukorna Swoon för DBKD , en kruka med inspiration från rörelsen i en skir gardin i ett öppet fönster vid en lätt sommarbris eller en krusning som  kan uppstå på vattenytan när man tar ett kvällsdopp en vindstilla sommarkväll och i grå samt beige nyanser.

Häromdagen besökte jag nyöppnade Salthallarna i Höganäs.
En nyhet med modifikation då detta i själva verket är ursprungliga Magasin 36, Saluhallen osv som åter igen bytt skepnad efter hur många gånger?
I stort sett samma upplägg som tidigare men nu ännu mer inriktning på mat med nya restaurangen Barbara och bageriet Juni med ett café på plats mitt i lokalen.
En del butiker finns kvar sedan tidigare men nytt för nu är att inredningsbutiken i den större delen är i regi av
Verkstan som sedan tidigare finns i Åre och på Gotland och sommarbutiker.
Det nya konceptet och looken känns som en klar förbättring så jag önskar stort lycka till.

För att sätta svenskt hantverk i fokus och lyfta lokala konsthantverkare till en bredare målgrupp lanserade Cervera ett hantverkstipendium förra året, och nu varje år nomineras framstående hantverkare inom ett utvalt område till att erhålla hantverksstipendiet på 25 000 kr.

Temat för 2022 är glas och nu är ansökningsperioden öppen HÄR, och ansökningsperioden är öppen till och med 31 maj 2022.

Och nu till köksnyhet nummer två på denna listan, och här är avsändaren ingen mindre än Marbodal  som vill inspirera nu i vår genom att visa upp deras klassiska kökslucka Lindö i den grågröna kulören Frö.
Lindö är en klassiker i hållbar design där Marbodal har designat luckan så att dess utformning, tillsammans med färg, tillbehör och accenter ska andas tidlöshet och hålla över tid.

Den efterlängtade våren är här och bjuder på ljusa morgnar och solstrålar som letar sig in genom fönstren, och därmed strålande tider för Luxaflex erbjuder ett stort sortiment av skräddarsydda gardiner av hög kvalitet för mörkläggning och flexibelt ljus. Deras  sortiment innehåller ett stort utval av solskyddsproduker till både fönster och dörrar och bland deras nyheter ser vi Duette, Silhouette, Plissé och Twist mfl.

Eklunds har lanserat en serie med Frida Kahlo som tidigt stod upp för kvinnorollen och  Ekelund x Frida Kahlo är en kollektion för att belysa kvinnor att våga stå på sig själva och våga gå sin egen väg.
I kollektionen finner du 3 minikollektioner som heter Belleza, Vida och Fuerza som på svenska betyder Skönhet, Liv och Styrka och finns att spana in HÄR

Svanefors har tagit fram naturbaserat diskmedel och handtvål med de omtyckta Mumin-figurerna som gemensamt tema.
Ovan ser vi Mumin handtvål med motiv av Lilla My, en handtvål med mango och aloe vera som återfuktar din hy samt
Mumin diskmedel med motiv av Muminmamman, ett diskmedel baserat på kokosnötsolja som skonsamt rengör utan att lämna dina händer torra och röda. Innehåller även japansk pepparmint som är antibakteriell och har en ljuvlig fräsch doft.

Danska Fritz Hansen fortsätter deras jubileumsår med att relansera omtyckt design från deras arkiv i nya utföranden, och senast ut i raden av dessa har vi  Arne Jacobsens pall Dot.
En pall som började säljas av Fritz Hansen för över 50 år sedan och som är ett förstklassigt exempel på hur enkel utmärkt design kan vara.
Den nya tolkningen är gjord i samarbete med Raf Simons med klädsel i det eleganta möbeltyget Ria från Kvadrat, en textil som finns i två olika med ljusgrå bas med toner av vintervitt och lavendel samt en askgrå bas med samma mjuka nyanser.

I veckan damp det ner en inbjudan till pressvisning av en kommande kollektion med namnet The North Sea hos Svenskt Tenn som gör deras första samarbete med den välkända danska smyckesdesignern Charlotte Lynggaard.
Det ges lite förhandsinfo om att samarbetet kommer innehålla föremål av tenn samt textilier till det dukade bordet, håll utkik i början av maj!

Lagom till påskhelgen lanserade Korbo en fin  balkongkorg i samma stil som deras övriga omtyckta korgar av galvaniserat stål vilket gör att dessa korgar inte rostar.
En stilren avlång planteringskorg, med två avtagbara handtag och denna finna att kika närmare på HÄR

Senaste nytt från designföretaget Hem ser vi här ovan, ja nya hyllsystemet T-Shelf  som designats av ingen mindre än Formafantasma.
Ett T-format hyllsystem som skapas med hjälp av aluminiumprofiler och hyllplan och där man själv kan bygga hyllan i den storlek och det utförande som man önskar. Spana in hyllsystemet HÄR

Spana in den nya serien Svejk designad av Amsell & Berlin för C/O Bankeryd, en serie som består av två bordslampor och en vägglampa som är vridbar och fungerar därför utmärkt bredvid sängen eller på skrivbordet.

Finns i även i svart förutom denna beiga variant och hittas ute till försäljning nu.


Och här ännu en belysningsnyhet i form av takpendeln Precious designad av ingen mindre än Anna Kraitz för Örsjö Belysning
Precious är en stilren och grafiskt stark lampa, med en skärm producerad i svensk ull, och med detaljer i mässing.

Som avslutning på veckans lilla nyhetslista vill jag tipsa dig om ett finstämt hemreporage signerat Artilleriet Journal och designvarumärket Fredericia som besökt framlidne Børge Mogensens  hem i danska Soløsevej i Gentofte.
Ett hus som ritades av Mogensen tillsammans med arkitekterna Arne Karlsen och Erling Zeuthen Nilsen i ett naturskönt frodigt område som letar sig in i huset genom den stora fönsterpartierna från golv till tak.
Mogensens hus var hem var dessutom utgångspunkten för några av hans mest ikoniska designklassiker som konstruerades för att passa in i hans eget hem, så denna design och arkitekturskatt är väl värd att spana in i detalj HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.