Inreda hemmakontoret!

*inlägget är ett betalt samarbete med AZ Design*

I detta inlägget i samarbete med AZ Design  ska vi kika lite närmare på hur man kan inreda hemmakontoret på allra bästa vis.
AZ design är ett förtag baserat i Stockholm som sedan starten 2009 specialiserat sig på bland annat kontorsmöbler av hög kvaliè som finns tillgängliga att köpa online både som företag och privatperson.
Hemma kontoret är ju minst sagt högaktuellt i dessa tider då även det nya året fortsätter på liknade sätt som det förra där vi uppmanas att arbeta hemifrån så mycket det går på grund av den pågående pandemin.
Detta är säkert en stor omställning för många som inte är vana vid att arbeta i hemmet, och det är ju ett ganska stort ansvar att få arbetet gjort även när man är på hemma plan.
Ja, att fokusera på arbetet och inte ägna tiden åt hemma-sysslor osv kräver kanske en del förberedelser, och då tänker jag först och främst på att fixa ett bra hemmakontor om man inte redan har ett sådant.
Ordning och reda på allt man behöver, ergonomiskt rätt och en speciell plats i hemmet där arbetet skall utföras är säkert viktigt för många.
Jag har ju arbetat hemifrån eller på resande fot där jag befinner mig i ca 10 års tid och har vanan inne och vill poängtera att hemma kontorets utformning är helt och hållet beroende av individuella behov, men lite bra tips och riktlinjer att gå efter är alltid bra att ta med sig.

Börja med att orientera dig i hemmet eller rummet om du är mera trångbodd, och försök hitta den optimala platsen för själva arbetsplatsen innan du skrider till verket.

Du kan hitta en bra plats där du trivs att arbeta på praktiskt taget var som helst, men tänk på att det är bra om det går att skärma av så att det blir en relativt ostörd plats med lugn och ro.
Allt det stora som du behöver är i stort sett ett bra skrivbord, en bekväm ergonomisk kontorsstol, smart förvaring till allt smått och även rätt belysning.
Välj därefter färger och material som du tycker om och som matchar den befintliga inredningen i hemmet för en en arbetsplats som fint smälter in.
Sist men inte minst är dags att tänka på det rent dekorativa, ja arbetet blir ju genast lite roligare om arbetsplatsen är trevlig och inbjudande att slå sig ned vid.
Addera små inredningsdetaljer på skrivbordet, tavlor på väggen och inte minst levande gröna växter, det gör otroligt mycket för helhetskänslan.

Visste du förresten att gröna växter dessutom ger dig extra energi, och oavsett om du har en mindre arbetshörna eller ett helt rum så finns det många sätt att få in lite grönska.
Placera även gärna ett doftljus eller milda doftpinnar i närheten för extra harmoni och ha gärna en karaff med isvatten till hands så att du inte glömmer bort att dricka mellan varven.

Att halvligga eller sitta i soffan, sängen eller vid köksbordet och jobba är väl mysigt och funkar för någon dag, men det håller absolut inte att arbeta under sådan förhållanden i det långa loppet. Tänk på att din kropp som ska hålla länge, ryggen och nacken tar ofta stryk om du inte har en  ergonomisk bra kontorsstol till hands.
Olika stolar passar för olika personer så ett tips är att provsitta och testa dig fram, och glöm inte att ta små micropauser där du reser på dig, sträcker ut och stretchar en smula.
Ta även reda på vilken höjd på skrivbordet som är rätt i förhållande till din längd och är du tex van att arbeta vid ett elektriskt höj och sänkbart skrivbord är det kanske värt att satsa på ett sådant även till ditt hemmakontor?

Pallen ovan i bild är en så kallad balanspall som är ett ergonomiskt alternativ till den klassiska kontorsstolen!
Pallen är en designad höj- och sänkbar möbel som finns  i sex olika färgvariationer att välja mellan.
Välj gärna din favoritkulör och låt denna bli den genomgående accentkulören som blir den röda tråden i din inredning.

Alla är vi olika när det gäller ordning och reda, en del personer föredrar kreativt kaos medan andra behöver ha det strikt och välstädat med var sak på sin plats.
Du vet oftast vad som fungerar bäst för dig, och det är Din arbetsplats som ska inredas så utgå alltid ifrån dina egna behov.
En bra lådhurts under skrivbordet, en vägghylla som rymmer mycket eller kanske ett helt skåp där man kan stänga dörrarna om det som ska förvaras.
Fundera på vad du använder ofta och ha det lättillgängligt medan som du använder mer sällan kan du med fördel plocka undan och placera i lådor för att undvika en stökig känsla.

Sist men inte minst vill jag även tipsa dig om att addera en matta som skyddar ditt golv och ljudisolerar ditt hemmakontor en aning.
En slitstark matta av sisal eller jute tål nästan vad som helst, från ständiga rörelser från kontorsstolen till fläckar från kaffet.

Hoppas att du blev inspirerad av detta inlägget, välkommen hit snart igen!

*Bilderna i detta inlägget kommer från AZ Design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.