Sommarplaner, hur resonerar du?

av | maj 18, 2020 | Livet

Sommaren står bokstavligen för dörren och med den en förhoppningsvis lång skön semester.
I år kommer ju allt att bli lite annorlunda som du vet, och jag tror att många har funderingar på vad man får eller inte får göra i dessa tider.
Egentligen behöver man inte fundera så mycket då det kommer rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten fortlöpande som man ska följa.
Det rör sig inte om stiftade lagar, men Stefan Löfven poängterar vid upprepande tillfällen att rekommendationerna inte är några lösa ”tips”, utan KRAV som ALLA faktiskt förväntas följa.

Det som gäller nu är att alla icke nödvändiga resor till utlandet ska undvikas tom 15 juli och man ska hålla sig 1-2 timmars resväg med bil hemifrån och inte besöka andra regioner, d.v.s. stanna på den ort du normalt skulle ha sökt vård alternativt kunna ta dig till ditt eget sjukhus.
Socialstyrelsen har dock uppfattningen att man inte ska åka hemifrån alls, om inte ytterst nödvändigt.
Men många struntar ju redan i detta, precis som med social distans, och jag har sett så många bevis på detta både i verkliga livet och via sociala medier.

När det gäller sistnämnda så ser man stora influencers som åker runt hej vilt i Sverige och bor på SPA, åker skidor, far till sommarhus långt hemifrån osv och man beskriver sina sommarplaner som verkligen inte är enligt nyss nämnda rekommendationer, vilket blir lite fel.
Har man många följare och är sk influencers så är ju ens uppgift att inspirera andra, och då blir det ju minst sagt galet att ge sken av att det är ok att fara runt i landet som man vill och strunta i det som är rekommenderat…

Rekommendationerna gäller väl ALLA oavsett vad?

Om inget annat kan locka så kan man kanske visa respekt till alla äldre människor, till utsatta människor med sjukdomar och inte minst till all den fantastiska sjukvårdspersonal som kämpar och riskerae egna liv dagligen på arbetet, och beskriver deras situation som hemsk i detta nu.
Vi har här i Sverige vår frihet att vistas ute i friska luften och göra mycket av det som vi är vana vid, detta har inte en massa andra länder tillåtit utan människor har/är tvungna att sitta helt isolerade i deras hem.

Jag och fler med mig har vid något tillfälle kommenterat hos andra influencers som ”inte följer rekommendationerna” och ofta blivit bemött med arga svar och beskrivningar om olika omständigheter som skulle göra att det är ok för just den personen att strunta i det som gäller, kommentarer som tas bort osv….

Igår i den lokala matbutiken där det finns tydliga markeringar i golvet var man ska stå i kassakön (vilket nästan ingen följer) sade min man till en yngre kille som ställde sig jämte oss ”Vill du vara vänlig och följa markeringarna”
Svaret han fick var ett gapskratt och ett hånflin samt att han gick efter oss ut ur butiken och skulle börja slåss med min man som är 60+ ….
Hans kompis tog tag i honom och motade bort honom medan han skrek ”Era j..ävla rasister” upprepade gånger.

Aldrig mått så illa, det speglar så jäkla mycket av hur vårt samhälle ser ut idag, man får helt inte uttrycka sig om man upplever att något är fel, om någon bryter mot regler osv , då är man tydligen både idiot och rasist.
All respekt till andra människor verkar vara som bortblåst och endast JAGET gäller i alla situationer.

Jag brukar inte skriva åsiktsinlägg lika detta i min blogg då jag vet att det ibland rör upp mycket som blir svårt att hantera, men kände att droppen liksom rann över denna gången och tar på mig rollen dom surkärring helt självmant.

Hur resonerar du? Har du upplevt något liknande eller är det bara jag?

Kram

6 Kommentarer

 1. Malin

  Försöker verkligen att inte lägga energi på vad andra gör och inte gör. Har också reflekterat över att en del verkar resa runt i landet och förvånats över att de dessutom skyltar med det. Tänker dock att det är en extrem minoritet och att det inte gör någon skillnad på det stora hela. Det är helt enkelt dem man ser. Man ser inte alla som stannar hemma och sköter sig vilket jag är övertygad om är det stora flertalet.

  IRL upplever jag generellt att de människor jag stöter respekterar läget och håller avstånd. Låter inte enskilda rötägg styra min världsbild. De kommer alltid att finnas. Upplever absolut inte att det är så samhället generellt ser ut idag. Det finns så många bra människor som jag hellre vill lägga min energi på.

  Svara
 2. Ingrid

  Nä, jäklar så förbannad man blir. Vart är vårt många gånger mesiga Sverige på väg?
  Vad gäller pandemin och alla rekommendationer, blir jag dagligen förfärad över hur många som inte verkar förstå allvaret alls. Förstår det inte. Hur i helskotta tänker folk? Det är så himla egoistiskt.
  Vi får fortsätta vara rädda om oss. Kram

  Svara
 3. Liss Olsson

  I mitt lilla samhälle har jag sagt/blängt vid ett par tillfällen då äldre ställer sig rätt nära mig. Sa att detta är inget hittepå, utan allvar. Semestern tillbringas hemma. Enstaka resa drygt timmen hemifrån. Men kommer inte besöka affärer, hantverk etc där jag är.
  Vänligen Liss.

  Svara
 4. Åse

  Händer både titt som tätt att man har någon som i princip står i ens skor i butikskön, ber man personen i fråga backa får man onda ögat. Det finns ju en anledning till varför vi ska hålla avstånd, inte är det för skoj skull.

  Semestern får bli i närområdet, nog sliter det och drar i kroppen efter att resa, men det får komma sen. Viktigast är att vi tar oss ur denna pandemi.

  Trevlig kväll. Åse

  Svara
 5. Margareta

  Har också sagt till i kassakön en gång när kunden bakom mig stod väldigt nära utan att respektera linjerna i golvet. Personen ifråga tittade bara oförstående och backade inte. En del verkar inte ha förstått allvaret.
  Blir hemma i sommar men hade gärna rest om det inte varit en pandemi.

  Svara
 6. Anncha, stiligahem.se

  Jag tycker att vi har förhållandevis få rekommendationer att förhålla oss till. Det går ganska bra att följa och det känns också självklart att sätta andra människor i första rummet. Vi kommer att hålla oss på landet på samma sätt som vi gör stora delar av året. Det svåra är att vi inte kan hälsa på familjen i småland.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *