Hjälp mig förstå….

Hej fina bloggkompis, hur har du det hos Dig?
Jag är frisk eller åtminstone i mitt vanliga tillstånd med de krämpor som jag kämpar med vanligtvis, när jag blir nervös eller orolig som jag är just nu får jag lätt migrän och även allvarlig afte, så det pågår just nu …
Jag hade först inte tänkt skriva detta inlägget alls då jag brukar försöka hålla mig långt ifrån åsiktsinlägg som detta, men till slut kände jag att jag måste få fundera högt en stund…
Ja snälla hjälp mig förstå…jag känner mig helt förbryllad just nu och hjärnan går på högvarv men funkar inte normalt, kan inte förstå vad som sker…
I media pumpas dagligen skräckrubriker ut varje minut, det rapporteras om väldigt många döda i tex Italien och Iran, men väldigt få här i Sverige och de flesta som får viruset får lindringa symtom liknande en vanlig förkylning sägs det…
Skolor stängs ner och en massa föräldrar håller sina barn hemma från dagis, förskolor och de skolor som inte stängt ner(läste att 27% var kvar i barnområde i Malmö och resterande hemma?) Är 70% av barnen sjuka?? Karensdagen har slopats och staten står för hela sjukersättningen för att underlätta för företagen, bra men inte om detta missbrukas av människor som INTE är sjuka…
Mataffärerna säljer bunkringsvaror som toapapper, pasta och ris, hotell och restaurangbranschen skriker på hjälp och en del stänger ner, de permitterar/varslar sina anställda efter bara några dagar in i krisen och en del storkrögare i Stockholm ber t om deras gäster att donera pengar för att de ska klara sig…ja man ber t om om belopp runt 100.000 kr för att hjälpa till?!


Börserna rasar, fastighetspriser sjunker, våra grannländer stänger gränserna helt mot omvärlden osv medan Sverige avråder från resor till andra länder och håller  gränserna delvis öppna med undantag från EU’s direktiv.
Samtidigt när jag scrollar genom Instagram ser jag att “många” tar tillfället att åka till sommarhuset, rustar upp och gör sådant som man inte hinner annars, har familjemys med hela familjen eftersom man är hemma tillsammans, läser böcker, ser på Netflix, köper dyr hämtmat från finrestauranger som aldrig förr för att stödja restaurangbranschen, tar tillfället i akt att åka till fjällen eftersom alla är lediga….??!! Jag
Vad händer?
Har folk blivit tokiga och fått för sig att det är fritt fram att ta ledigt från sina plikter och lajva dekadens mitt i det som i övriga världen är krissituationer där många människor t om förbjuds att lämna deras hem….
Jag förstår verkligen inte…det är som två parallella världar och jag blir ledsen över att se allt som sker och en del människors attityd, som om det hemska gäller andra men inte mig….dom om det ekonomiskt skulle drabba samhället men inte mig personligen och att “någon ska städa upp så allt blir som vanligt igen”.

Förstå mig rätt, jag missunnar ingen en härlig tillvaro eller ett lätt obekymrat sinne, men det blir lite makabert med glättighet i kombination med världskris.

Hur känner du? Förstår du det som sker så hjälp mig gärna förstå.

Kram

4 reaktioner på “Hjälp mig förstå….”

 • Karin skriver:

  Hej
  Jag förstår dig fullt ut. Det kommer bli en dyr läxa för alla Svenskar och kännbart ekonomiskt i många år. Sjukersättningen är till för de som är sjuka och inte de som vill åka till Åre eller Småland för att ha de lite mysigt.
  Ta hand om dig
  Karin

 • Laura skriver:

  Hej. I nuläget är skolorna och förskolorna hårda med att barnen inte får ha något symtom från övre luftvägarna dvs snuva, hosta osv. Vuxna ska också hålla sig hemma med dessa lindriga symtom. Det leder till att många stannar hemma antingen för att barnen har symtom eller de vuxna. Med milda symtom orkar säkert många ta tag i projekt man har på hemmaplan eller i sommarstugan. Jag ser inget fel i det, det viktiga är att minimera sina sociala kontakter. Vi vet inte hur lång tid vi har framför oss med dessa restriktioner och det är bra att folk sysselsätter sig med vettiga saker. Att man ska minimera sina sociala kontakter innebär ju tyvärr att man undviker restauranger, museer osv. Allt detta görs ju för att smittan sprids snabbt och det relativt sett fåtal som blir allvarligt sjuka kan överbelasta vården som kan ge mycket negativa konsekvenser.

 • Pernilla skriver:

  Hej!
  Mycket bra skrivet!!!! Instämmer helt med dig. Detta kommer få förödande konsekvenser.
  Pernilla

 • Eva skriver:

  Jag förstår dig. På riktigt blir jag mörkrädd av människors beteende. Är det för att de flesta i vårt avlånga land bara haft lyxproblem att brottas med hela sina liv eller vad beror det på att folk inte tar läget på allvar??
  Jag tror tyvärr att läget med det här viruset är långt värre än vad myndigheterna går ut med. Jag hoppas att jag har fel.. vi får se.
  Ta hand om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.