Historisk och Samtida Design hos Svenskt Tenn

Idag invigs utställningen Historisk och Samtida Design hos Svenskt Tenn i Stockholm  och där ser vi både nylanseringar och helt nya produkter visas för första gången, bland annat har den välkände formgivare Michael Anastassiades designat tre nya lampor för Svenskt Tenn som  produceras av FLOS.

”Dialogen och tankarna kring samarbetet har pågått en längre tid och en nyckelfaktor som bidrog till att Mr Gandini, vd på FLOS, ville göra detta upplägg är att Svenskt Tenn ägs av en stiftelse och att allt det överskott som företaget genererar går till forskning”, berättar Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Redan 2013 gjorde Svenskt Tenn ett samarbete med Michael Anastassiades genom utställningen To Be Perfectly Frank , där bland annat Anastassiades lampa Flight, tillverkad med handsydd sidenskärm, presenterades i en limiterad upplaga.
Tack vare mindre produktjusteringar och framförallt genom FLOS unika produktionsteknik, som kan liknas vid att spinna socker, kommer nu Flight tillbaka och har även vidareutvecklats till en familj bestående av hängande taklampa och en fast takarmatur.
Förutom Flight-kollektionen nylanseras även soffbordet Lidingö designat av Anastassiades som ursprungligen ritades till utställningen 2013.

Till utställningen Historisk och Samtida design lanseras även ett nytt soffbord med namnet Nizza ritat av arkitekten Per Öberg och som är hantverksmässigt tillverkat i en metallverkstad i Skellefteå.

Den unga norska formgivaren Marianne Andersen, som tidigare ritat serien Gömma i tenn för Svenskt Tenn, lanserar nu två mindre runda sideboard i metall, laserskurna och hantverksmässigt tillverkade i en smedja i Sörmland.

Till utställningen Historisk och Samtida Design har Svenskt Tenns kreativa team letat igenom Svenskt Tenn’s digra arkiv för att hitta klassiker som håller än idag.
I slutet av 1920-talet och i början av 1930 var arkitekten och formgivaren Björn Trägårdh en viktig samarbetspartner för Estrid Ericson och Svenskt Tenn, och nu nylanseras en stoppad soffa, framtagen enligt Trägårdhs instruktioner från 1930-talet, med hjälp av en ritning och den förlaga som Svenskt Tenn har i sitt arkiv.Utställningen Historisk och Samtida design pågår mellan den 14 augusti och den 16 september i Strandvägsgalleriet på Svenskt Tenn.

Lampserien Flight kommer även att finnas till försäljning internationellt via FLOS och deras egna kanaler.

*Pressbilder och utdrag ur pressmeddelande från Svenskt Tenn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.