Bolia 2018 – tyvärr en del som känns kopierat

av | aug 16, 2017 | Inredningstankar, Veckans Inredningsnyheter

Jag vet inte om du minns att jag visade en sneak peek av Bolia’s kollektion 2018 tidigare nu i sommar?
Hur som helst så refererade Trendenser till mitt inlägg i söndagens veckospaning och nya läsare hittade till inlägget och någon kommenterade hör hos mig, att det var konstigt att 2018’s produkter redan finns ute i butik.
Ja lite tidigt kan jag hålla med om, men det är inte jag som sätter benämningarna på Bolias kollektioner.
Kommentaren fick mig iallafall att kika på nyheterna för 2018 som är ute till försäljning redan nu,och det var en lite annan bild jag fick av det hela än vid den förra sneak peeken.
Inte helt otippat kommer jag att tänka på mitt inlägg om designkopiering/snarlika kopior som jag skrev i förra veckan, för jösses vad Bolia har varit ute och roffat åt sig och gjort väldigt snarlika kopior av känd design.
Det finns flera exempel om man kikar runt, men jag väljer att jämföra 2 produkter som jag reagerade starkast på.

 

Bolias vas Marly  (23 cm) 649 kr

Svenskt Tenns vas Dagg (27 cm) 2800 kr

Jag har sett många som försökt att göra snarlika kopior av vasen Dagg designad av Carina Seth Andersson exklusivt för Svenskt Tenn och tillverkas av Skruf, och man lan väl utan överdrift säga att Bolia har lyckats ”bäst med uppgiften”.
Ja missförstå mig rätt när jag skriver lyckats bäst, den här typen av tilltag borde inte förekomma, det är rent av skamligt att kalla sig för designer som Gran Studio gör i detta fallet.
Bu.

Haze Vitrine från FermLiving 12.500 kr

Bolia’s skåp Scatter ”design” Meike Harde 14.339 kr

Nästa produkt under luppen är vitrinskåpet i industriell stil med frostat glas vars original Haze Vitrine hittas hos FermLiving.
Visst, det finns vissa avsteg från originaldesignen för att man inte ska kunna åtala dem för kopiering, men visst ser man vad man sneglat på?

*Lånade bilder från Bolia, Svenskt Tenn och FermLiving

1 kommentar

 1. Camilla Kallehauge

  Hej Anette,

  Vi følger altid glædeligt med på din blog, og nyder dine mange inspirerende indlæg. Senest med et stort smil på læberne, da du sneak peekede vores 2018 kollektion i løbet af sommeren. Tusinde tak for det 😉

  Vores product managere besøger hvert år messer rundt omkring i verden (særligt Milano), hvor de henter inspiration og bliver klogere på de trends, der skal definere den kommende kollektion. Det gør de fleste designvirksomheder, hvilket vil sige at udgangspunktet for inspiration ofte bliver det samme.

  Allerede 20 måneder inden vores nye kollektion lanceres, startes designprocessen. Det er altså en lang rejse, som vores produkter er på, inden de står klar til salg. Denne lange proces sikrer at alle vores designs afprøves, kvalitetssikres og udvikles til det aller, aller bedste – men desværre indebærer den lange proces også, at vi kan nå at blive overhalet indenom. Det er en risiko vi er villige til at tage, for at sikre os de bedste, skræddersyede designs til forbrugerne.

  Du nævner nogle ligheder mellem Scatter og Marly vasen og andre designs på markedet. Marly vasen er en naturlig videreudvikling på Marly Wall Storage fra forrige års kollektion (Bolia.com). Scatter er et kabinet, formstøbt i mdf, hvilket adskiller det fra andre lignede designs.

  Hvert år, i forbindelse med vores nye designkollektion, skaber vi nye butikskoncepter og universer som understøtter det gennemgående tema for kollektionen. Dette bliver gjort løbende i vores mere end 50 butikker rundt omkring i Europa. I takt med renoveringerne flytter den nye kollektion ind. Det vil altså sige at den kan købes i enkelte butikker henover sommeren, men det offentlige og online salg først åbnes op for den 6. august.

  Jeg håber, at du har fået svar på nogle af de ting, du undrede dig over. Du er selvfølgelig også altid velkommen til at skrive til mig på [email protected], hvis du gerne vil have uddybet noget.

  Jeg ønsker dig en dejlig dag, og vil fortsat nyde at følge med på din blog.

  Venlige hilsner fra Camilla / Bolia

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *