Lamino – en sämre variant och en urdålig kopia

av | feb 24, 2017 | Design, Inredningstankar, Veckans Inredningsnyheter

image

Under Stockholm Furniture Fair 2017 presenterade Swedese en ny variant av deras klassiska Lamino fåtölj, en fåtölj som designades redan 1956 av möbelformgivaren Yngve Ekström, och blev den första riktigt stora succén för företaget Swedese.
Ett lysande exempel på framgångsrik svensk design tillverkad av gedigna naturmaterial, en möbelklassiker som fortfarande är otroligt populär och omtyckt ännu idag.

21b6829c-a401-4564-85d0-8ce515f37315

Nyheten 2017 är Laminon klädd med en helt ny textil, ett vävt tyg som heter Nature som finns i fem olika färgställningar designat av den finska artisten Kustaa Saksi, och dessutom finns textililen även som prydnadskuddar.
Varför undrar jag?
Det här är ju ett lysande exempel på hur man tar en redan bra och fin produkt och gör den sämre, ja rent ut sagt gräslig.
Förlåt, men för mig verkar det helt otroligt om någon skulle välja denna variant framför vackert naturträ i kombination med fårskinn.
Eller?

swedesefatolj1

Och när vi ändå är inne på ämnet med mindre bra varianter av produkter så vill jag även ta upp en riktigt dålig variant av ”samma fåtölj”
Eller vad sägs om den här snarlika kopian som tillverkas av Conform ett dotterbolag till Furninova och som utan några som helst skrupler säljs av Mio mfl.
Det här är ingen nyhet utan har sålts i några år utan några som helst problem för vare sig tillverkaren eller tex Mio som säljer stolen till slutkonsument.
Den snarlika kopian är såklart ändrad med små detaljer på några ställen, så att man ska kunna hävda att det INTE är en kopia men det är ju uppenbart vilken fåtölj man har haft som utgångspunkt.
Dåligt.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

3 Kommentarer

 1. Nini Tjäder

  Skulle inte kalla MIOs fotölj kopia alls. Det enda som är ”lika” är ek och fårskinn. Utseendet är långt ifrån lika. Kopia skulle jag inte kalla den. Laminon är betydligt snyggare – även om den inte går att sitta bekvämt i om man inte är ganska lång. Har haft en Lamino, med pall. Den fick min ex-sambo (som är lång) ta med sig då vi separerade. Själv kunde jag med mina 160 cm aldrig sitta bekvämt i den.

  Svara
 2. admin

  Jag håller inte med dig alls där Nini, och jag vet dessutom att detta var förmemål för diskussion i branschen när ”kopian” kom ut på marknaden för några år sedan.

  Mvh Anette

  Svara
 3. Christel

  Tycker stolen med det gröna tyget på första bilden påminner om en gammal solstol min mormor hade på 70-talet. Något mystiskt kräkfärgat…Rys

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *