Zoégas certifierade kaffe (sponsrad video)

Hör du till skaran som älskar kaffe och dricker flera koppar kaffe, Latte, Cappuccino, Espresso eller vad det nu kan tänkas vara för typ av kaffedryck, då ska du läsa detta inlägget.
Ja ni andra också så klart, jag dricker själv väldigt sällan kaffe, och innan jag tog del av den här informationen så hade jag faktiskt ingen som helst aning om Zoégas arbete och strävan efter att använda hållbara och certifierade kaffeodlare till all deras kaffeproduktion.

Jag hade heller inte en aning om att ca 50 procent av alla som arbetar med kaffe runt om i världen är kvinnor, men att mindre än fem procent av dessa har ledande befattningar, visste du det?
Detta är såklart inget man tänker spontant på när man ska välja sitt kaffe i matbutiken, men ju mer man får reda på och lär sig, ju mer självklara blir ens val när det väl är dags att välja.

Här arbetar Zoégas för att minst 30 procent av de kaffebönder som utbildas i deras hållbarhetsprojekt ska vara kvinnor.
Utbildningen är helt kostnadsfri och hålls i samarbete med lokala organisationer som tex Coffee Management Services (CMS) i just deras område, och de får lära sig allt om hållbar och produktiv kaffeodling, kvalitetsuppgradering, verifiering samt certifiering av kaffebönor.
De kvinnliga kaffeodlarna arbetar ofta kooperativt, vilket visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling, och desto mer delaktiga och insatta samtliga arbetare är i odlingsprocessen, ju enklare blir det att nå slutmålet som är hållbara verifierade kaffeodlingar.

Låter det rörigt eller komplicerat med alla förkortningar och benämningar av det som Du kanske tror är “bara vanligt” kaffe?
Kika på videon här nedan så förstår du lite bättre vad det rör sig om.

Så där ja!
Nästa gång när det dags att välja kaffe på kaffehyllan i matbutiken, då har du skaffat dig nya kunskaper kring vilket arbete, och vilken process det är innan bönorna hamnar i paketet och senare i din kaffebryggare!

*Inlägget är skrivet i samarbete med Zoégas

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

1 reaktion på “Zoégas certifierade kaffe (sponsrad video)”

  • Karin skriver:

    Finns bara ett kaffe , Zoégas så klart ! Druckit i 40 år , sen jag var ett litet barn , på den tiden , drack barn kaffe !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.