IKEA presenterar Let’s Relax (sponsrat inlägg)

Så länge jag kan minnas har det hörts upprörda röster, som påpekat farligheten med de kroppsideal som modebranschen visar upp i de fina modemagasinen.
Kroppsideal och utseenden som i verkligeheten inte existeterar om man ska leva ett normalt liv, och som skapar ångest och en känsla av att inte duga som man är.
Vi vet ju förvisso att bilderna är redigerade och att skönhetsfläckar och skavankerna trollats bort, men nånstans längs vägen så glöms det bort.
Samma fenomen skulle man kunna säga att vi idag ser även i inredningsbranschen och via sociala medier, där perfekta välpolerade hemmiljöer, uppdukade matbord och härliga maträtter visas upp på löpande band.
Nyss nämna bilder kan bidra till ungefär samma känsla och stress, och gör att att vi känner oss otillräckliga och ängsliga över att vi inte har det tillräckligt fint och trendigt i våra hem, att inte vardagsmiddagen är tillräckligt avancerad osv.
Hem som är till för att leva i, och mat som är till för att njutas av snarare än att visas upp på instagram, tänker jag.
Eller?

Ofta ser vi en välplanerad, tillrättalagd och polerad yta som visas upp för att visa att vi är duktiga på det vi gör, att vi har det koll på det mesta i vår omgivning.
För ingen vill väl kika in hos någon med ett ganska alldagligt standardhem där saker och ting är mer funktionella än stylish?
Och knappast någon vill väl se ett måndagsstökigt kök strax efter att det spagetti med
köttfärssås så att tomatpurén har stänkt ner halva köket, eller en tallrik med filmjölk och flingor?

Jag menar inte att vi ska visa upp alla dammåttorna i hörnen, tvättkorgar som svämmar över, en snabbmacka som äts vid köksbänken eller vad man nu kan tänka sig i vardaglig väg, men kanske att man kan förmedla en lite mer avslappnad och inte så pretentiös känsla.
En känsla av att köket faktiskt är till för att laga mat i och använda, samma sak med den där tjusiga filten eller kudden i vardagsrummet som inte enbart ska var skådebröd.
Förmedla känslan av att ett hem är till för att leva i, skaffa sig minnen kring och att det är okej fastän inte allt är helt perfekt.
Våga visa vem det är som bor där bakom fasaden och att det är ok att ha det precis så som man trivs bäst med, avslappnat och skönt.
Ock förresten, varför måste allt visas upp i sociala medier jämt och ständigt?
IKEA har med deras nya kampanj Let’s Relax, åskådliggjort fenomenet på ett skämtsamt sätt, kolla in filmen så förstår du vad jag menar!

Med detta sagt vill jag även säga att jag fortsätta inspireras av alla duktiga och kreativa personer, och även själv bidra med det jag kan, men jag vill samtidigt att vi ska fundera på hur man kan förmedla en känsla av lugn över det hela.
Att man som betraktare kan få känslan av att det är ok även om det inte är helt perfekt OCH att det kan vara skönt med en sociala medier paus då och då.
Att försöka vara mer närvarande här och nu, Let’s Relax helt enkelt!

*Inlägget är skrivet i samarbete med IKEA

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.