Svensk Forms Stipendiater 2016

av | maj 31, 2016 | Design, Okategoriserade, Veckans Inredningsnyheter

IMG_0829

Svensk Forms stipendier 2016 går till inredningsarkitekten och möbeldesignern Sami Kallio och grafiska designern Martin Liljesand som får 20 000 kr vardera.

Varje år delar Svensk Form ut två stipendium på 20 000 kr vardera ur två av de fyra stipendiefonder som föreningen förvaltar.
Priserna delas ut på Svensk Forms årsmöte den 28 maj och i juryn sitter

Martin Liljesand – grafisk design med hantverksmässiga metoder
Stipendium ur Björkmans, Hamelmanns och Rundqvists fond går till person som gått ut Konstfack och är avsett för utlandsstudier. Martin får stipendiet med motiveringen:

”Martin Liljesand tilldelas stipendiet för sitt – i vår digitala samtid – unika förhållningssätt till grafisk design. Nämnden vill speciellt framhålla hur han närmat sig bokstavskonsten med hantverksmässiga metoder. Martin Liljesands omsorgsfullt gjorda bok om Slussen i Stockholm med de spår som människor lämnat på denna plats är inte bara vacker och omsorgsfullt utförd, den är också ett dokument för framtiden.”

IMG_0832

Martin är frilansande grafisk designer som tog kandidatexamen i Grafisk design och Illustration från Konstfack 2015. Han ansökte om stipendiet för att kunna finansiera en vistelse på Typography Summer School i London.

”Jag har särskilt intresserat mig för grafisk form av olika slag, dess hantverk och bokstavsformer i synnerhet” säger Martin Liljesand.

IMG_0831

Sami Kallio – undersöker böjträets vidare möjligheter
Sami Kallio får stipendium ur Axel Larssons Minnesfond. Till stipendiat utses ”fysisk person som är studerande eller verksam i Sverige inom området möbelformgivning, möbelhantverk och inredning och som utfört ett nyskapande och funktionellt eller i övrigt förtjänstfullt arbete inom verksamhetsområdet”. Sami får stipendiet med motiveringen:

I Sami Kallios verksamhet finner vi en stark experimentell och formsökande förmåga, som letar nya vägar till stolars design, där särskilt stolsryggar och ben får ny spänning och detalj, med stor förtrogenhet i material, produktionsteknik och gestaltning.

IMG_0830

 

IMG_0833

IMG_0834 Samtliga bilder pressbilder från Svensk Form

Sami har en MFA från HDK (Högskolan för design och konsthantverk) och UIAH (University of Art and Design) i Helsingfors.
Idag är han verksam i Göteborg med egen designstudio och snickeri, och i sin ansökan uttrycker Sami viljan att undersöka böjträets vidare möjligheter.

”Jag bygger ofta min design på en traditionell och funktionell grund, men försöker ändå lägga till något extra i designen så det blir något nytt” säger Sami Kallio.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

1 kommentar

  1. Inredningshjälpen: Hans K Furniture- senate nytt!

    […] att göra, det är ju Sami Kallio’s fina stol Y5 som lanserats sedan tidigare och fått mycket uppmärksamhet, men den är så fin att den tål att visas hur många gånger som helst. Tycker […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *