Viktigt, Svärtan och Jassa -kommande kollektioner hos IKEA

av | jan 7, 2016 | Design, Okategoriserade, Veckans Inredningsnyheter

Bergström-and-NIFT-3

Ungefär för ett halvår sedan så bloggade jag om de tre kommande kollektionerna VIKTIGT och SVÄRTAN och JASSA som kommer hos IKEA nu i år, och eftersom det börjar närma sig nu så tänkte jag att det kunde vara på sin plats med en liten reminder.
Vi startar med SVÄRTAN, en kollektion med textilier i fokus.
Designern som tagit fram kollektionen heter Martin Bergström, och han har gjort det i samarbete med 25 designstudenter från National Institute of Fashion Technology in New Delhi i Indien för #IKEAfashion

IKEA-fashion-Milan-Martin-Bergstrom-01

SVÄRTAN_Image_32

Kända svenska formgivaren Ingegerd Råman har tillsammans med Nike Karlsson och Wiebeke Braasch tagit fram en kollektionen som heter VIKTIGT där rotting och traditionellt hantverk står i centrum.
I kollektionen ingår produkter i naturmaterial som sjögräs, bambu och rotting men även föremål av glas och keramik och produkterna tas fram/tillverkas i ett nära samarbete med hantverkare i Vietnam.

first-prototypes-VIKTIGT-3-640x640

viktigt_ikea_cane_lamp-640x456

viktigt_ikea_cane_chair_black-640x456

viktigt_image_20_273320391_north_607x

viktigt_image_13_933236095_north_607x

first-prototypes-VIKTIGT-2

Efter succén med kollektionen SINNERLIG designad av Ilse Crawford, tillkänna gav ju IKEA sitt kommande stora designsamarbete tillsammans med bla Piet Hein Eek, en kollektion som döpts till JASSA och som faktiskt inte kommer att lanseras förrän 2017.
Nu såg jag dock att det kommit lite fler sneak peeks på det som komma skall, bland annat fläckmönstrad keramik och en rottingpall designad av Iina Vuorivirta.

IKEA-Piet-Hein-Eek-extra

IKEA-Iina-Vuorivirta-JASSA-ceramics-03

IKEA-Iina-Vuorivirta-JASSA-basket

IKEA-Iina-Vuorivirta-JASSA-most-inspiring1

Samtliga kollektioner vittnar om att vi framöver riktar stor uppmärksamhet mot traditionellt hantverk och naturmaterial, något som det talats om ett tag förvisso.
Hade man fått lov att önska något utöver detta så hade jag gärna sett lite mer lokala förankringar, dvs svenskt hantverk och tillverkning i Sverige.
Vem vet det kanske kommer i framtiden?

*Samtliga bilder från IKEA Today

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

2 Kommentarer

  1. Inredningshjälpen: IKEA 2016 – Torhamn, Falsterbo och Vardagen

    […] massa nya kollektioner hos dem under 2016 och jag har ju redan visat er några av dem, åtminstone förhandsglimtar. Och nu drar det igång, i detta inlägget tänkte jag visa er februarinyheterna TORHAMN, FALSTERBO […]

    Svara
  2. Inredningshjälpen: IKEA Svärtan – en ny bild av Indien

    […] kommande kollektion SVÄRTAN har jag berättat om tidigare här hos mig. En kollektion designad av Martin Bergström, som många […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *