Svenskt Tenn – Närodlad Design

av | aug 18, 2016 | Design, Okategoriserade, Veckans Inredningsnyheter

ug2qq7pd9fd2f4vkfctv

Höstens stora temautställning hos Svenskt Tenn i Stockholm, heter ”Närodlad Design”, och där tar Svenskt Tenn med oss bakom kulisserna hos fem svenska verkstäder som tillverkar möbler, glas, mattor och tennföremål åt företaget sedan flera decennier tillbaka.

ip6jftrp4qwhpbqwiaw8

f9ukvftc1i8gzgdk5kzd

Syftet med utställningen är att visa den värdefulla hantverkskunskap som finns i Sverige, samt hur materialval och tillverkningssätt gör skillnad för både människor och miljö.
En hyllning till svenskt hantverk, till det närproducerade och mer genuina, och jag personligen välkomnar detta varmt i dessa tider av massproducerade snarlika produkter som marknaden översköljs med.
Produkter som förmodligen alldeles snart hamna på soptippen dessutom…och hur bra miljöval är det?

y48hwkubfz1gyb4vdnki

Svenskt Tenn drivs som en stiftelse, vilket kanske inte alla vet om, har som ett uttalat mål att stödja och utveckla svenskt hantverk, och arbetar för att den hantverkskunskap som riskerar att försvinna med den äldre generationen ska kunna leva vidare.
Det gör man genom att själva tillverka den övervägande delen av sortimentet i Sverige och genom att arrangera utställningar som lyfter fram hantverket.

”Många, framför allt bland de yngre, vill i dag dra ner på konsumtionstakten, men vet inte hur. Det kostar förstås mer att köpa lokalt producerat hantverk, än massproduktion från andra sidan jordklotet, men hantverket håller ofta i generationer vilket gör det mer ekonomiskt på lång sikt. Det har också stora samhälleliga vinster. Man slipper utnyttja jordens resurser, undviker långa transporter och man bidrar till att kunskap och arbetstillfällen stannar i Sverige.” säger Lisanne Fransen som är verksam som curator och scenograf i Sverige och som nu curaterat utställningen Närodlad Design.

kudoofs1k4vbkbxtko05 Pressbilder Svenskt Tenn

Medverkade är snickeriet Eriksson och Söner,som tillverkar en stor del av Svenskt Tenns möbler; Humstorp metallverkstad, som producerar en del av företagets klassiska tennprodukter, Reijmyre glasbruk,som producerar både historiska och nyformgivna glasprodukter för Svenskt, Kasthall, som handtuftar ett flertal mattor, samt Larsson Korgmakare, som i generationer har tillverkat Svenskt Tenns rottingmöbler.

Utställningen ”Närodlad design” öppnar den 15 september och pågår till och med 6 november.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

2 Kommentarer

  1. Inredningshjälpen: ”Nya” Svenskt Tenn är här

    […] Tenn, man skulle bo i huvudstaden, jag säger ju det. Dels en inbjudan till höstas utställningen Närodlad Design som öppnar snart, och dels till en pressvisning för Oändlighet, ett unikt glasfat tillverkat av […]

    Svara
  2. Inredningshjälpen: Svenskt Tenn visar hösten nyheter

    […] jag tidigare berättat här i bloggen så heter höstens utställning hos Svenskt Tenn Närodlad Design , och i samban med detta lanserar man även 5 nya produkter. Syftet med utställningen är att visa […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *