Inredningsnyheterna v.26 /2024

av | jun 30, 2024 | Uncategorized

Hej!

Sista veckan i juni 2024, en vecka då det varit värmebölja i hela vårt land och de flesta av os mest legat i skuggan och kippat efter andan varvat med svalkande bad, eller iallafall har jag gjort detta och inte filat så värst mycket på någon nyhetslista.
Andra som dock inte legat på latsidan är politikerna och nätverkarna som deltagit i Almedalsveckan på Gotland, en årlig tillställning som i år kortats ner med en dag, kanske pga av bristande intresse?
Jag ska ärligt säga att jag som tidigare intresserat lysnat och tagit del av politiska frågor helt tappat lusten att lyssna på deras pajkastning…men nog om detta, nu spanar vi in min lilla men naggande goda nyhetslista för vecka 26 /2024

Nordiska Kök och deras olika köksmodeller hr jag ofta haft med här i listan, och nu är det dags igen eftersom de har lanserat ett nytt kökskoncept, The Soft Scandinavian.
Köket i fråga  är som en uppdaterad och mjukare version av vårt skandinaviska designarv, som inbjuder till en vacker, samtida köksdesign där form och funktion inte bara samspelar utan även återspeglar det nordiska lugnet och en tidlös, harmonisk känsla skapas.
Styling Anna Furbacken. Foto Andrea Papini.

Näst på tur har vi välkända sittpuffen CM Pouf designad av Cecilie Manz från danska Fritz Hansen , som uppdaterats med nya kulörer och textilkombinationer inklusive läder samt  Kvadrat’s Steelcut textil.

Ovan ser vi ännu en nyhet från nyss nämndaFritz Hansen , nämligen den spanske formgivaren Jaime Hayon’s bord Analog som lanserades redan 2014, men som nu tio år senare får sällskap av ett soffbord samt ett mindre sidobord.
Borden går att få i träslagen valnöt och ek.

ASICS och HAY lanserade under 3 Days of Design ett samarbete med ett par sneakers hämtade från Asic’s arkiv, ett par ikoniska skor under namnet Skyhand OG som ursprungligen lanserades 1994.
Relanseringen skedde i HAY’s flagship store i Köpenhamn och ännu ett bevis på gränsöverskridande design där mode och inredningsvarumärken gör gemensam sak.

Ovan i bild ser vi de snygga, minimalistiska  och samtidigt skulpturella lamporna från franska Barbier lamporna som designades av Philippe Barbier någon gång på 70-talet.
Lamporna producerades för franska filmuppsättningar under namnet Maison Barbier och kan hittas i en mängd unika former och storlekar och finns nu tillgängliga via vintagebutiken Collection Apart
Alla lampor har nu blivit varsamt renoverade med nya textiler från  Astrid Textiles, sladdar och därefter uppolerade för att återfå sin ursprungliga finish.

Det senaste tillskottet av barer i Köpenhamn heter Bar Vitrine och är en sk pop-up-bar i regi av designvarumärket Frama och återfinns på Fredericiagade.
Baren i fråga invigdes under 3 Days of Design och var då näven location för ett samarbete med den brittiska designern Faye Toogood.

I höst kommer den sista boken av tre i segmentet Kinfolk Journeys i samarbete med  @artisan_books, vill man kan man förhandsboka sitt exemplar redan nu.

Under hösten släpper Granit ett nytt kollektions-samarbete med illustratören Anna Mörner, tillsammans släpper de unika prints genom Granits designs, i produkter till det dukade bordet och inredningsdetaljer till hemmet.
En färgstark och välavvägd kollektion genom kombinationen Granits stilrena och funktionella estetik och Anna Mörners lekfulla, organiska och färgstarka illustrationer.

Under 2024 firar inga mindre än Åhléns hela 125 år, Åhléns som ju så sent som 2022 såldes av Axel Johnson-koncernen till entreprenören Ayad Al Saffar som bland annat äger Ur & Penn.
Det då ekonomiskt pressade Åhléns som tvingades stänga igen flera varuhus de senaste åren har nu lyckats vända på skutan trots dessa bistra tider för detaljhandeln, och siktar på en börsnotering.
Jubileumsåret kommer att firas på en rad olika sätt, bla har man lagt ut en sneak peek nu i dagarna som visar ett mönster från arkivet som kommer att lanseras i augusti.

Och på tal om kämpiga tider för detaljhandeln, inte minst ute i mindre orter runt om i landet, så meddelade Frida mera  känd som Trendenser, att hon inom kort kommer att stänga igen butiken Trendenser & Friends i Kungsbacka.
En butik med inriktning främst kring nya och lite okända formgivare som helt klart stuckit ut från mängden av inredningsbutiker, inte minst tack vare Fridas digra kunskap i ämnet.
Utförsäljning pågår nu i sommar så skynda att fynda innan det är för sent.

En ny fransk restaurang med namnet ”La Fonderie” @lafonderiemalmo har slagit upp portarna i Malmö nyligen, en restaurang i regi av nöjesprofilen Stellan Colt, som bland annat drivit Slagthuset och Bjerreds Station.
Platsen för detta är Gjuteriet i Malmös Varvsstad, en prisbelönt byggnad som vann Malmö Stads Stadsbyggnadspris förra hösten..
”La Fonderie” att kunna ta emot cirka 75 sittande gäster inne och cirka 50 gäster på uteserveringen.
Själva inredningsdesignen i den tjusiga restaurangen är signerad ingen mindre än Mija Kinning  och på väggarna syns vacker konst bla av  @sara.n.bergman  
Foto @franzenfotofilm

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna om inget annat anges ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *